- הלכה מחשבה ומוסר
- מצוה גדולה
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
משכית בת דינה
3160
לאחר מספר חודשים הגיע לעיר בה התרחש סיפורנו. הט"ז היה תשוש מהמסעות הארוכים, והחליט כי בעיר זו שהייתה גדולה יישאר תקופה ממושכת על מנת לאגור כח להמשך המסע. על מנת שיוכל להתפרנס בכבוד ולהמשיך בקבלה שקיבל על עצמו שלא ליהנות מבשר ודם, חיפש עבודה שתתאים לו. לאחר מספר ימים שמע כי בבית המטבחיים מחפשים אדם מנוסה בבדיקת טרפות ובניקור הבהמות מהחלקים האסורים לאכילה. הט"ז ניגש לבית המטבחיים שם שמחו לגלות כי הוא מנוסה במלאכה ובקי בהלכות. העבודה לא הייתה נעימה כלל וכלל, הלכלוך הכרוך בעבודה זו הינו רב, ושותפיו לעבודה לא הקלו עליו את המשימה. הוותיקים בעבודה ביזו את הט"ז ונתנו לו את כל העבודות הבזויות. במיוחד הטרידה אותם העובדה כי המנקר החדש חלק על הידע שלהם, וכי לעיתים קרובות העז להביע את דעתו בניגוד לדעתם על כשרות הבהמות, על הניקור והסרת החלבים הנכונים ועוד ועוד דברים שנהג בניגוד לדעתם.
את הסאה מבחינתם הגדיש המנקר החדש, כשיום אחד כשהחליטו להטריף בהמה גדולה ויקרה במיוחד, הט"ז ניסה להסביר כי הבהמה הינה כשרה, ומשלא קיבלו את דעתו ואף סרבו לשמוע את כל טענותיו והוכחותיו צעק כי הינם גוזלים את ממונם של ישראל, בהטריפם בהמה כשרה לחלוטין. המנקרים הותיקים לא יכלו להבליג, והלכו לרב העיר על מנת להתלונן על הט"ז, שלטענתם רוצה להכשיל את ישראל באכילת טרפות. רב העיר שמע את השאלה בעיון ופסק כי הצדק עימם, וכי הבהמה אכן אינה כשרה ויש לזרוקה לכלבים. הט"ז ששמע את הפסק, הזדעק, וחזר ואמר כי נעשה פה עוול עם בעלי הבהמה. אולם רב העיר שעודכן כבר על 'חוצפתו' של המנקר החדש, נזף בו בחריפות על שמעז שלא לקבל את מרותו של המרא דאתרא. משניסה הט"ז שוב בעדינות להוכיח את צדקתו, אחזו השמש בכח, וגררו אל מחוץ לביתו של הרב.
לא עברו כמה רגעים ואל הבית התקרב נער צעיר ובידו תרנגולת עם שאלה לרב. הט"ז קרא לו וביקש לשמוע מהי השאלה בעוף. מששמע את השאלה אורו עיניו, שכן הייתה זו שאלה דומה לחלוטין לשאלה שהתעוררה בבהמה שאותה הכשיר בניגוד לדעת רב העיר. הט"ז אמר לנער כי לפני שהרב עונה לו על העוף, יבקש מהרב לעיין בסעיף מסויים בספר הט"ז שם יוכח כי העוף כשר.
רגע לפני שהרב פסק שהעוף טרף, ביקש ממנו הנער שיעיין בט"ז באותו סעיף שהט"ז אמר לו. הרב המופתע עיין שם ונדהם לגלות כי הצדק היה עם המנקר אותו זרקו בבושת פנים שעה קלה קודם לכן. בירור מהיר העלה, כי אכן המנקר הוא שעומד מאחורי ידיעותיו של הנער בספרו של גדול הדור - הט"ז. במצוות הרב רץ השמש והביא את הט"ז בחזרה. הרב חיבקו וביקש ממנו את התנצלותו. לאחר שביקש מכל הנוכחים לצאת, ישבו ארוכות ודנו בלימוד, רק כעבור מספר שעות הזדעק הרב ואמר כי מבין הוא כי לפניו עומד לא אחר מאשר הט"ז בכבודו ובעצמו. מיד קרא לראשי הקהל ואמר כי מתפטר הוא מיד מתפקידו, וכי רב העיר האמיתי הינו המנקר האלמוני. הט"ז נבהל מכך שהתגלה, ומדבריו של הרב, ואמר כי בשום אופן לא יחליף את הרב שהינו תלמיד חכם מופלג. אולם הרב הודיע כי מעתה לא יענה על אף שאלה והוא מתפטר לחלוטין מתפקידו. לבסוף ניאות הט"ז, שהבין כי מן השמים רוצים שיחזור ויתגלה, להישאר בעיר ולסייע לרב הישיש בתפקידו, וכי לאחר פטירתו של הרב, רק אז ימלא את מקומו.
2 תגובותב1 דיונים
ה הסקרן שלא מוצא תשובה |י"א ניסן תשפ"ה מה זה חלב שור וגו' ?
מה ??? זה ??? חלב ??? שור ??? וכשב וגו' ??? למה אי אפשר לקבל יותר מידע על "מה זה חלב שור וגו'. ??????

מצוה גדולה (111)
הרב שמואל הולשטיין
113 - "ובשר בשדה טרפה לא תאכלו"
114 - "כל חלב שור וכשב ועז לא תאכלו"
115 - "לא תבשל גדי בחלב אמו"
טען עוד
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?
איך הסדר המוכתב מהווה חירות?
למה משווים את העצים לצדיקים?
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
תיקון ימי השובבי"ם
הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
הלכות יום טוב שחל במוצאי שבת
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
מה המשמעות הנחת תפילין?

האם אפשר להקריב היום קרבן פסח?
הרב שמואל אליהו | ניסן תשע"א

הלכות ספירת העומר
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | ניסן ה'תשס"ב
מנהגי אבלות בספירת העומר
הרב אליעזר מלמד | אייר התשס"א

הילולא של רבי מאיר בעל הנס
מתוך "קול צופייך" גיליון 400
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | אייר תשס"ז

הסבר לפרשת פיטום הקטורת
הרב מיכאל יומטוביאן | ניסן תשפ"ה
יום העצמאות תשפ"ה – העתיד של מדינת ישראל
הרב שמואל אליהו | א' אייר תשפ"ה
חומת יריחו – יריחו בחורבנה ובניינה
הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
