בית המדרש

  • מדורים
  • ענג שבת
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב אורי דסברג

undefined
2 דק' קריאה
שני מוקדים חשובים של חוסר התחשבות, התעלמות, העזה, חוצפה, ולקיחת סיכון נפוצו בדרך. שני מוקדים אלה בתל-אביב הסואנת מלמדים על הכלל ודורשים התיחסות מיוחדת. מעבר החציה ברח' צייטלין פינת אבן גבירול - התעלמות מוחלטת של רוב הולכי הרגל (בכל גיל) מאור אדום ברמזור. בצומת שבדרך השלום יגאל אלון ליד קניון עזריאלי התעלמות כמעט מוחלטת של נהגים הפונים שמאלה מרח' יגאל אלון לדרך השלום בכוון הקניון מהרמזור המתחלף לאדום וכניסה לצומת המלאה במכוניות. במקומות מועדים אלה קרו כבר תאונות והיו נפגעים, בין אם הולכי רגל ואם אלה נהגים. בשני מקומות אלה כמו ביתר הכבישים המשטרה יכולה וצריכה לממן את תקציבה מרישום דוחות. צריך להגיד, להסביר, ללמד ולהתריע. אבל דוקא במקרים כעין אלה רישום דוח יקר יכול להתריע נהגים מלהדחף לצומת עמוסה ובודאי כשהאור ברמזור מורה אדום, ובכך להציל חיים ולאפשר תנועה סדירה בצומת. לדעתנו, דו"ח תנועה להולכי רגל ישפיע אף יותר על השמירה על כללי הזהירות בדרכים. להולך רגל יהיה אכפת יותר אם הוא יצטרך לשלם מכיסו על הסיכון שהוא לוקח במעבר באור אדום. נו... איפה המשטרה?
"והגדת לבנך ביום ההוא לאמר" (יג, ח) הגר"א דסלר רואה בהגדה של פסח מקור איתן ללימוד וחינוך הילדים (מכתב מאליהו, ח"ד עמ' 249). כך למשל הצורך לשאול שאלות - ראה 4 הקושיות. או עניין ההמחשה - ציורים חיים - "מצה זו", "מרור זה" - כזה ראה... כך תתנהג... כל זה בפרשת בא והנה ברצף אחד כבר בתחילת פרשת בשלח נראה שלמעשיו של האדם יש השפעה נצחית - "ויהי בשלח פרעה את העם" (יג, יז) - מלמד שהיה פרעה מלווה אותם ביציאה (מדרש רבה) - בגלל כך הוא זכה וזיכה עמו לדורי דורות שהוזהרנו "לא תתעב מצרי". (מדרש תנחומא). למעשי האדם יש השפעה רבה בכביש. צר מאד לראות מטפלת מבוגרת או אפילו אמא צעירה חוצה כביש באור אדום כשהיא דוחפת עגלת תינוק. מה אשם התינוק שמזלזלים בו כל-כך ומעמידים אותו בפני סכנת נפשות?
להתרחק מן הנסיון היא דרישה לא כל-כך מוגזמת. על הנאמר בקריעת ים סוף "ויבקעו המים" (יד, כא) אומר מדרש תהלים (קיד) "הים ראה וינס, מה ראה, ארונו של יוסף יורד לים. אמר הקב"ה ינוס מפני הנס, שנאמר וינס ויצא החוצה אף הים יהיה נס מפניו". מעשה "וינס" של יוסף, עזיבת בגדו אצלה על אף שבכוחו היה לקחת את הבגד, מלמדת גדולתו שלא רצה לשהות במקום סכנה ולו שניה מיותרת, או כהסבר הרמב"ן, עיקר עבודת האדם היא לברוח ממקום הסכנה, להתרחק כמה שיותר מהר ורחוק מן הנסיון . היצר מקשה, אבל זה מה שצריך לעשות. המנוסה מפני הנסיון.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il