- משנה וגמרא
- בבא בתרא
1616
בפרקנו מובאות הלכות רבות על האסור והמותר בין השכנים, ויש לברר מה היחס בין הלכות אלו להלכות המובאות בבבא קמא בהן מובאים ארבעה אבות הנזיקין, ועליהם מוטלת אחריותו של האדם. האם הדינים תלויים זה בזה או שכאן בהלכות שכנים מחמירים יותר ואוסרים אף דבר שאינו נכלל שם או שמא כאן דווקא מקלים יותר? בנוסף לכך יש לעמוד על מחלוקת הראשונים באשר לחובת התשלום במקרה שהרחיק כשיעור או במקרה שחז"ל כלל לא הצריכו להרחיק ונגרם נזק.
במשנה בדף כה ע"ב מובאת מחלוקת יסודית בהלכות שכנים. תנא קמא אומר שמרחיקים את האילן מן הבור עשרים וחמש אמה, ואם נטע לאחר שהבור היה קיים עליו לקצוץ את אילנו, ואילו רבי יוסי סובר שגם אם הבור קדם אינו צריך לקצוץ אילנו, ומנמק לפי "שזה חופר בתוך שלו וזה נוטע בתוך שלו", ומשמע שאף לכתחילה מותר לנטוע אילן למרות שכבר קדם חברו וחפר בורו. בדף יח ע"ב מבואר שזו מחלוקת יסודית לפיה לדעת רבי יוסי על הניזק להרחיק את עצמו ואילו לדעת חכמים על המזיק להרחיק עצמו. הגמרא מכריעה שהלכה כרבי יוסי אך מסייגת שגם הוא מודה בגירי דידיה כגון במקרה של עוצרי השומשום שהכאותיהם גרמו להרעיד את כתלי חברו. ויש לתמוה במה נחלקו תנאים אלו, הרי אם מדובר במקרים בהם חייב משום אדם המזיק או משום ארבעה אבות נזיקין על כולם להודות שעליו לשאת באחריות ואם לאו על כולם להודות שגם אין לו להרחיק, ומשמע מלשונם שלא נחלקו בשאלה אם יש לבעל האילן גדר של מזיק או שמא זו גרמא רחוקה וכד' אלא נחלקו על מי מוטל להתרחק.
כמו כן, מצאנו דינים שונים, לפחות לפי ביאורם של חלק מן הראשונים, מהם עולה שלא מדובר כאן בגדרי נזיקין רגילים. התוס' (יח ע"ב ד"ה ואי) מחלקים בשיטת חכמים בין אילן לנזק אחר, שדווקא באילן שסמכו בהיתר לא מחייבים אותו לקוץ משום שעשוי לעמוד שנים רבות ויש הפסד מרובה ולכן דינו שונה ממשרה וכרישין. בדיני נזיקין אין סברא לחלק בין הפסד מרובה למועט, אם אינו מוגדר כמזיק נתיר לו גם בכרישין ואם מוגדר כמזיק הרי שגם באילן נחייבו לקוץ 1 .
לגבי דין המשנה: "לא יפתח אדם חנות של נחתומין ושל צבעין תחת אוצרו של חבירו, ולא רפת בקר" מדייקת הגמרא (יח ע"א) שאם קדם ופתח רפת לפני שחברו פתח אוצר שוב אינו צריך להרחיק גם לאחר פתיחת האוצר, וכדי לתרץ את שיטת רבא שם מחלקת ש"דירה שאני", ומבאר רש"י : "דירתן של אדם הן ואין לנו לאסור דירתו עליו אלא אם כן ההיזק מוכן". גם סברא זו אינה מתאימה בדיני נזיקין רגילים.
אם כן, מכל הנזכר מבורר שלא מדובר בדיני נזיקין גרידא, אולם עדיין יש לברר אם מדובר בהקלות בדיני שכנים, או שמא אדרבה החמרנו בדיניהם ומשום שלא מדובר בדיני נזיקין ממש אלא רק בהחמרות יש מקום להקל במקום הפסד מרובה וכד'. כמובן, יש לברר גם מהן הסברות להחמיר או להקל בדיני שכנים.
החמרות בדיני שכנים
במשנה בדף כב ע"ב נאמר שחייבים להרחיק את הסולם מן השובך ארבע אמות כדי שלא תקפוץ נמייה. הגמרא מבארת שמקרה זה נחשב גירי דידיה ולכן דין זה נכון גם לשיטת רבי יוסי, ומקשה הרי זו גרמא, ומשיבה "זאת אומרת גרמא בנזיקין אסור". רואים שהגמרא משווה בין הלכות שכנים להלכות נזיקין ומבינה שאין מקום להחמיר יותר בהלכות שכנים, ולכן מקשה כיצד ניתן לדרוש הרחקה בשכנים הרי בהלכות נזיקין פטור. בשלב הקושיא כנראה הבינה שכל שפטור בנזיקין מתשלום גם מותר לכתחילה, ויישבה שיש פער בין האחריות לכתחילה לבין דין התשלום בדיעבד, ומכל מקום מוכח מגמרא זו שרק בגלל שאסור לכתחילה בהלכות נזיקין יש לאסור גם בהלכות שכנים, ואין מקום להחמיר יותר בהלכות שכנים.
אולם הנחה זו אינה פשוטה כלל ונדחית היא ממספר מקורות בסוגיא. בדף יח ע"א נאמר שלא יטע אדם אילן סמוך לשדה אלא אם כן הרחיק ממנו ד' אמות, והברייתא מנמקת שסיבת ההרחקה היא משום עבודת הכרם. לא מדובר כאן על אדם המזיק כעת אלא מחייבים אותו להרחיק כדי שבעתיד לא יבוא להשתמש באופן שיזיק. זו ודאי תקנה מחמירה ולא דין גמור הנובע מדיני נזיקין.
כעין זה סובר רבא בדף יז ע"ב שאסור לסמוך אפילו בטרם הניח שכנו דבר שיכול להינזק ממנו. התוס' שם (ד"ה מרחיקין) בהסברם השני מנמקים שזכאי השכן לטעון שחושש שמא לכשיניח את הדבר הניזוק ישתהה שכנו ולא יזדרז לסלק את הדבר המזיק. גם זו טענה שכמובן אינה דין גמור מדיני הנזיקין.
וכן שנינו בדף כב ע"א: "מי שהיה כותלו סמוך לכותל חבירו ברחוק ארבע אמות ונפל, לא יסמוך לו כותל אחר אלא אם כן הרחיק ממנו ד' אמות", ומנמקת הגמרא (כב ע"ב) משום דוושא, כלומר, כדי להשאיר רווח לעוברי אורח לעבור שם על מנת לחזק את הקרקע והכותל. כאן כלל לא מדובר במזיק אלא ביכולת לאפשר גרימת רווח, ואפילו טענה כזו מתקבלת ומחייבת בדיני שכנים. ואולי על הוכחה זו ניתן להשיב שגם בדיני נזיקין אסור לכתחילה לגרום למניעת רווח, ואף שכאן אם לא יניח את הכותל הוא יימנע מרווח אך בכל זאת אסור כי חברו כבר קדם ובנה את כותלו, ודומה הדבר לדין מהפך בחררה (קידושין נט ע"א), ועיין שם שנחלקו הראשונים אם זהו ממש איסור או שרק נקרא רשע.
עוד קשה מדברי רש"י על המשנה בדף כה ע"ב. המשנה שם אומרת שלפי חכמים אם קדם בעל הבור, הרי שבעל האילן צריך לקצוץ אילנו אולם על בעל הבור לשלם לו את ההוצאות. רש"י מנמק "דכיון דברשות נטע, שאינו מזיק עד זמן גדול, לא חייבוהו חכמים לקוץ בלא דמים בשביל היזקא דיחיד". ודבריו קשים, הרי חכמים אומרים שעל המזיק להרחיק ואסור היה לו לנטוע ומדוע כותב רש"י שברשות נטע?! ונראה לפרש דבריו שהואיל והנזק מתרחש לאחר זמן רב אין זה מוגדר אפילו כגרמא האסורה אלא מותר מעיקר הדין לכתחילה אלא שבאו חכמים בדיני שכנים והחמירו שיקוץ אך בגלל שהחמירו דרשו מהניזק לשלם לו על כך. הרי שיש גם החמרות בדיני שכנים.
בהמשך נדון אם יש הקלות בהלכות שכנים יותר מדיני נזיקין. על הצד שאין הקלות נצטרך לומר שכאשר רבי יוסי מתיר למזיק לסמוך אין זה מוגדר כנזק בדיני נזיקין, ולפי זה יצא שחכמים בכל זאת מחמירים משום שסוברים שבהלכות שכנים יש להחמיר יותר.
ובאבן האזל (שכנים י, ה ד"ה ונראה דגם) הוכיח שאפילו בדעת רבי יוסי המחייב להתרחק רק בגירי דיליה אין לומר שחייב להתרחק בגלל שנחשב למזיק ממש, שהרי בלוקח כן רשאי להשאיר נזקו למרות שהנזק הוא בגירי. לכן הסיק שאף בגירי אין איסור מדיני נזיקין אלא האיסור הוא רק משום "דיני זכות שכנים", שיש לכל אחד זכות להשתמש בתשמישו בלי שימנענו חברו, ולפיכך כשאין גירי סובר רבי יוסי ששניהם שווים ולפיכך לא רשאי הניזק לדרוש מהמזיק להימנע מתשמיש כדי שהוא (הניזק) יוכל להשתמש, אך בגירי דיליה רק לניזק יש זכות ולמזיק לא. ואולי כוונתו שאמנם בגירי יש עקרונית איסור בדיני נזיקין אלא שבלוקח הואיל וקדם בהיתר זכה מדיני שכנים בזכות התשמיש ושוב על חברו מוטל להרחיק ולכן שוב אינו נחשב למזיק. מכל מקום גם לדבריו מצאנו חומרות בדיני שכנים.
הסברא להחמיר בדיני שכנים היא שהואיל ומדובר בשכנות קבועה ובשימושים תדירים המונעים באופן קבוע מהשכן לעשות את השימושים שלו בדירתו, וחלקם הם אף שימושים בסיסיים, יש מקום לדרוש מן השכן להימנע כדי שלא ימנע את תשמישי שכנו, וכלשון אבן האזל שיש "זכות שכנים". יש לשקול מהו האיזון המייטבי בין השכנים כדי לאפשר להם לחיות את חייהם ולהשתמש ברשותם בצורה טובה. אולם לאור זאת צריך להבין מהי הוכחת הגמרא: "זאת אומרת גרמא בנזיקין אסור".
הברכת אברהם (כב ע"ב על שאלת הגמרא "והא גרמא הוא") הביא מחלוקת ראשונים לגבי קושיית הגמרא "והא גרמא הוא". לדעת רבנו יונה (כג ע"א ד"ה א"ל) הקושיא היא רק על רבי יוסי ואילו לדעת ר"י מיגש הקושיא גם על חכמים. בתחילה תלה הברכת אברהם את מחלוקתם בשאלתנו, האם דין הרחקה הוא מצד דיני נזיקין או שזו תקנה מחודשת מהלכות שכנים. ר"י מיגש הבין שמצד דיני נזיקין ולכן מקשים לכולם שזהו גרמא ואין לאסור, ורבנו יונה הבין כמותו בשיטת רבי יוסי האוסר רק בגירי אך לחכמים האוסרים בכל אופן זו ודאי תקנה רחבה יותר האוסרת מעבר לדיני נזיקין, ולכן רק על רבי יוסי שייך להקשות "והא גרמא הוא".
אמנם לבסוף הברכת אברהם דוחה ומביא כמה הוכחות שגם לרבי יוסי מצאנו דיני הרחקה שוודאי אינם מחוייבים מדיני נזיקין. התוס' (ב ע"א ד"ה אומר) כתבו שהחיוב להרחיק את האילן כדי עבודת הכרם הוא גם לרבי יוסי, והרמב"ן כותב שדברי רבא שצריך להרחיק אפילו לפני ששכנו הניח את הדבר הניזוק הוא אפילו לרבי יוסי (לעיל הבאנו הוכחה נוספת מאבן האזל). לכן הברכת אברהם מסיק שלדעת כולם ברור שיש גם תקנות בהלכות שכנים, ואת הוכחת הגמרא בסוגייתנו הוא מיישב ששייך לתקן רק במקום שיש לחוש שיעבור בעתיד על איסורי נזיקין מהתורה, ולכן הבינה הגמרא שאילו גרמא הייתה מותרת לא היה שייך לאסור אפילו מצד תקנת שכנים. תירוצו עדיין לא יתרץ את הוכחת אבן האזל וכן לא את ההוכחה מדוושא ומדברי רש"י בדף כה ע"ב, וצריך עיון.
חילוק הרי"ף בין דיני שכנים לדיני נזיקין
יש לדון בהקשר זה גם בדברי הרי"ף בבבא קמא (כה ע"ב). הרי"ף שם מקשה מדוע בדיני שכנים (כ ע"ב) פוסקים שגם כשהרחיק את התנור כשיעור חייב לשלם ואילו בדיני נזיקין (משנה בבא קמא סא ע"ב) נאמרו שיעורים עד כמה המדליק בתוך שלו צריך להרחיק מחברו ונאמר שאם הרחיק כשיעור ובכל זאת הזיק הרי הוא אנוס ופטור. ומתרץ שלגבי אש שמדליק באופן חד פעמי נתנו חכמים שיעור ואם הרחיק כשיעור הרי הוא אנוס, אולם לגבי הדלקת תנור הואיל ולא מדובר על פעולה חד פעמית אלא על שימוש קבוע עליו לעיין היטב שמא יבוא היזק לחברו ואם לא עיין היטב הוא פושע.
לפי הפשט נראה שכוונתו לומר ששיעור חז"ל נאמר לפי הרוח המצויה אולם כאשר אדם מדליק פעמים רבות עליו לקחת בחשבון גם מקרים חריגים יותר, וכך נימק גם הסמ"ג (עשין סט). לפי זה גם מדבריו מוכח שיש גם חומרות בדיני שכנים, ולכאורה קשה מהוכחתנו מדף כב ע"ב. אולם באמת אין בכך קושי. יש לפרש שמה שהיה פשוט לגמרא שאין להחמיר בדיני שכנים יותר זה דווקא לגבי רמת הישירות של הנזק, שאם בדיני נזיקין גרמא מותרת לא שייך לומר שבשכנים יהא אסור, אולם כאשר מדובר על דבר הנחשב כנזק בדיני נזיקין יש מקום לחלק לגבי השיעורים כדברי הרי"ף שבשכנים הואיל ומדובר בשימוש קבוע יש לנקוט בזהירות יתירה 2 .
אולם אפשר לפרש כוונת הרי"ף באופן אחר, וכן פירש הנתיבות (קנה ס"ק א) את דבריו, שכוונתו לומר להפך, שדווקא בדיני שכנים הואיל ומדובר בתשמיש קבוע הקלו חכמים כדי שלא יפסיד יכולת השימוש בביתו והסתפקו בשיעור מועט ולפיכך עליו לנקוט במשנה זהירות, לעומת הדלקת אש מקרית בה הצריכו חכמים שיעור גדול שבה לא מצופה מהמדליק לחשוש שמא תעבור שיעור זה, ואם עברה זהו אונס גמור. להסבר זה ודאי לא יקשה, ואדרבה, הוא מחזק את ההבנה שהקלו בהלכות שכנים, ומתאים הנתיבות לשיטתו, כפי שיובא לקמן.
הקלות בדיני שכנים
עד כה דנו אם יש מקום להחמיר בדיני שכנים מעבר לדיני נזיקין. כעת נדון האם יש מקום להקל יותר ולאפשר לשכן להשתמש ברשותו גם במקרים מסויימים בהם גורם נזק לחברו באופן שבדיני נזיקין אסור הדבר. לפי זה יתכן שהיתרים מסויימים שהתרנו כאן, כגון נטיעת אילן לדעת רבי יוסי, יהיו מותרים דווקא ברשותו אך אילו ירצה לנטוע אילן בסימטא השייכת לרבים וסמוכה לרשות חברו יהיה הדבר אסור.
שיטת הנתיבות
הרמב"ן (ד"ה ואכתי) התקשה מדוע בנוטע אילן פטור הרי השורשים הם ממונו ומדוע אינו חייב מטעם אב הנזיקין שור שדרכו לילך ולהזיק. בהמשך נביא את תשובתו.
הנתיבות (קנה ס"ק יח) מתקשה גם הוא בקושיית הרמב"ן, ושואל כיצד לגבי דברים רבים בפרקנו אמרו חכמים שמותר לסמוך וכן בדיעבד פטור מלשלם הרי הם מארבעה אבות נזיקין, כגון דבורים האוכלים חרדל או יונים האוכלים מהשדות הרי הם נכללים באב הנזיקין "שור", ובור מים המחלחלים ומזיקים לא גרע מבור המתגלגל או אש ההולכת על ידי רוח מצויה. מכח קושיות אלו מייסד הנתיבות יסוד חשוב לכל הלכות שכנים, והוא שהתורה לא חייבה את האדם בביטול רשותו, ולכן כל חיובי השמירה והתשלומים של ארבעת אבות הנזיקין חייבה התורה רק כשחיוב השמירה אינו מונע את יכולתו להחזיק ולהשתמש ברשותו 3 . יתירה מזו כותב הנתיבות, שאפילו במקרים ובשיעור שכן מחוייב להרחיק, אם לא הרחיק והזיק פטור הואיל ואין עליו דין שמירה אלא רק חובת הרחקה מהלכות שכנים 4 .
למעלה שאלנו מהו תוכן סברתו של רבי יוסי ש"זה נוטע בתוך שלו", וכעת לאור הסבר הנתיבות הסברא מובנת. באופן בסיסי על כל אדם מוטלת האחריות לדאוג לכך שמעשיו או חפציו לא יזיקו לחברו אולם בהלכות שכנים 'הקילה' התורה כדי שיוכל האדם לחיות את חייו באופן נורמלי ולהשתמש ברשותו באופן סביר ולא 'נפסוק את חיותו'. נראה ש'הקלה' זו היא מעין תקנה של התורה, כי מעיקר הדין מוטלת על האדם אחריות לא להזיק את חברו, ומה בכך שהדבר מונע ממנו שימושים מסויימים. ניתן גם לדמות זאת לתקנות יהושע בן נון, שהתיר לאדם לעשות פעולות מסויימות למרות שחודר לרשות חברו משום שבחשבון הכולל הן מאפשרות התנהלות טובה יותר עבור כולם.
החזון איש (בבא בתרא סי' יא ס"ק א) מוסיף קומה ומבין שלאור סיבות אלו לא רק שלא הוטלו חיובי השמירה והאחריות הנזקית אלא אף משפיע הדבר על ההגדרה הקניינית שיש לכל אחד ברשותו, כלומר, חצר השכן מוגדרת כמשועבדת עבורו לצורך תשמישיו ולפיכך אם מונע בעדו יש בכך אביזרייהו דגזל. הגדרות הזכויות והשיעבוד נמסרו לחז"ל שיקבעום 5 .
עוד חידש הנתיבות, שאפילו בגירי שרבי יוסי כן מחייב את המזיק להרחיק, מכל מקום בדיעבד אם לא הרחיק והזיק פטור (ראה לקמן שנחלקו הראשונים בדין התשלום, ולכאורה הנתיבות כדעת הראב"ד). היה מקום לומר שגם לשיטת הנתיבות שהקלו בשכנים מכל מקום בגירי שלא הקלו נותר הדין על כנו וחייב מטעם ממון המזיק, אך לדבריו יוצא שבגלל הסברא שלא חייבוהו בביטול רשותו הסירו ממנו לגמרי דין מזיק, ועל גבי זה באו והחמירו בגירי שמכל מקום לכתחילה עליו להרחיק. צריך עוד לעיין מדוע החמירו בגירי, הרי לדעת הנתיבות אפילו בלי גירי יש עליו איסור מדיני נזיקין ובכל זאת התירו כדי לאפשר את יכולת השימוש ברשותו, ואם כן מדוע לא הקלו מטעם זה גם בגירי.
שיטת הרמב"ן
הרמב"ן עצמו השיב על שאלתו שהואיל ולא גוף האילן הולך ומזיק אלא השורשים שנולדו ממילא 6 פטור ואין זה נחשב שורו 7 . נמצא שהרמב"ן והנתיבות חלוקים בנקודה זו, שכן הרמב"ן נזקק לומר ששורשי אילן אינם תולדה של שור אך אילו היו תולדה של שור אכן היה חייב, ואיננו אומרים שאין חיובי ארבעה אבות נזיקין כשמתבטלת רשותו. למעלה ראינו שלדעת הנתיבות אם בדיעבד לא הרחיק בגירי והזיק פטור מלשלם. הרמב"ן חולק גם על כך וכותב במפורש שחייב.
אולם שיטת הרמב"ן אינה כל כך פשוטה. מוקדם יותר (ד"ה ומעתה למדנו) הרמב"ן מקשה כיצד רבי יוסי פוטר במקרים כגון שורשים המלקים קרקעיתו של בור הרי מקרה זה מוגדר כגרמי וקיי"ל שבגרמי חייב, ועונה שהואיל ולדעתו על הניזק להרחיק את עצמו כשאין זה גירי ממילא לא שייך לחייב את המזיק. עולה מדבריו שאף במקום שחייב בדיני נזיקין פוטר רבי יוסי בחלק מהמקרים ואף מתיר לכתחילה משום הסברא האמורה במשנה שזה חופר בתוך שלו וזה נוטע בתוך שלו. לכאורה דבריו סותרים לדבריו שהובאו למעלה, שהרי כאן כתב שאף במקום שיש חיובי נזיקין יתכן שפטור בהלכות שכנים ואם כן מדוע התקשה שם מכך שהווי תולדה של שור?
בחידושי רבי נחום (כו ע"א אות עד) תירץ שהרמב"ן הבין שאם הנזק נחשב לאש או לשור אזי יש להחשיבו כגירי דיליה ("גירי דממוניה"). לפי זה דעת הרמב"ן כדעת הנתיבות שבהלכות שכנים יש סברא להקל יותר אלא שבאש ושור יש להחמיר גם מצד דיני שכנים. עדיין יש הבדל ביניהם, שלדעת הנתיבות אף כשנכלל באחד מאבות הנזיקין אין זה בהכרח גירי ויש לו היתר לסמוך.
באופן אחר, ראיתי בספר דינא דגרמי עם פירושם של הרב זאב יעקובזון והרב אביגדור ראובן שיר שתירצו שדברי הרמב"ן בתחילה הם לגבי הנזק שהשורשים עושים מתוך רשותו, ועל כך השיב שלדעת רבי יוסי אינו נחשב מזיק הואיל ועל הניזק להרחיק עצמו, אולם בהמשך שאלתו היא מצד שהשורשים יוצאים מרשותו וממש נכנסים לתוך חצר חברו, ובכך הבין הרמב"ן שלא שייך לומר שעל הניזק להרחיק עצמו, אם נחשב ממש כשורו.
אפשר להבין חילוק זה בשני אופנים. האופן הראשון הוא על פי דרכו של הברכת שמואל (אות כב) בשם הגר"ח מבריסק המבאר שכאשר עושה בתוך שלו אין לו שם מזיק, משום שמזיק הוא מי שמתגבר על חברו. לפי זה לא הלך בדרך הנתיבות אלא סבר שאם יש שם מזיק חייב ואין כאן תקנה לפטור כדי לאפשר לשכנים להשתמש בקרקעותיהם באופן המאוזן והטוב ביותר, אלא שכלל אין הגדרת מזיק על אדם העושה שימוש סביר ברשותו 8 .
האופן השני הוא שיש גם דרך אמצעית והוא מודה במקצת לנתיבות. במקרה שעושה בתוך שלו מודה הרמב"ן ליסוד המחודש שבדיני שכנים יש הקלה ועל מנת שלא להפסיד את יכולת השימוש בקרקע פוטרים אף במקרה שמוגדר כמזיק, אולם במקרה שהנזק יוצא מרשותו וחודר לתוך רשות חברו סבר הרמב"ן שלא מסתבר להקל בכך ולפטור ולכן נזקק לבאר מדוע השורשים שחודרים אינם מוגדרים כשור, אחרת היינו אוסרים. ונראה להטעים שיטה זו שכאשר המזיק לא יוצא מרשותו אין כאן ממש מזיק וניזק, אלא פשוט המציאות אינה מאפשרת לשניהם להניח תשמישים בסמוך, ולכן אין להעדיף אחד על חברו ולכל אחד יש זכות להשתמש בחלקו וממילא כדאי לניזק להתרחק. לדוגמא, שני בורות בסמיכות אינם מתקיימים, אך איננו אומרים לאחד מהם להרחיק בורו כדי שחברו יוכל לחפור בור 9 , אלא כשם שלזה יש רשות להשתמש ברשותו כך גם לזה, ואמנם אם ילך לחצר חברו או לרשות הרבים ויחפור שם בור בסמוך לבור שברשות חברו ייחשב כמזיק בגרמי, אך כאשר עושה בתוך שלו יש לו רשות לחפור ואינו מוגדר כמזיק שכן חברו אינו עדיף ממנו.
רש"י בבבא מציעא (קיז ע"א ד"ה איני) מבאר שמודה רבי יוסי בגירי דידיה משום שכאשר האדם עצמו מזיקו וזורק בו חציו, כגון ששופך המים על ראשו, אין זה גרמא אלא מזיק ממש הוא, ואדם מועד לעולם, ער וישן, שוגג ומזיד. משמע מדבריו שכאשר יש חיוב מדיני נזיקין אכן לא שייך לפטור וגם רבי יוסי מודה, ולכאורה חלוק על דברי הרמב"ן, אמנם לפי החילוק הנזכר נראה שגם הרמב"ן יודה, שהרי כאן המים יוצאים מרשותו וחודרים לתוך רשות חברו. ועוד, יתכן שהרמב"ן כתב דבריו דווקא לגבי גרמי אך כאשר אדם מזיק ממש בידיו יודה לרש"י שלא יתכן שרבי יוסי יפטור בכך ויתיר לאדם להזיק רק משום הסברא שעושה בתוך שלו.
שיטת התוס'
כעין שאלת הרמב"ן שואלים גם התוס' (כו ע"א ד"ה זיקא) לגבי המקרה של זורה, מדוע פטור ואינו חייב מטעם אש שהרוח מסייעתו. ועונים בשם ר"י שבאש חייבים רק כשהאדם יצר את המזיק אלא שהרוח העבירה אותו למקום אחר, אולם כאן הרוח היא זו שהופכת את המוץ למזיק. משמע לכל הפחות כדברי הרמב"ן, שכאשר המזיק יוצא מרשותו לרשות חברו ובהלכות נזיקין חייב אין היתר לסמוך ואין פטור מתשלום גם בהלכות שכנים 10 . בחידושי רבי נחום ביאר גם בדעת התוס' כהסברו לעיל ברמב"ן.
נשוב כעת למחלוקת רבי יוסי וחכמים. לפי שיטת הרמב"ן והנתיבות אפשר להבין את המחלוקת שמדובר בדברים בהם יש חיוב בדיני נזיקין ולכן חכמים אומרים שעל המזיק להרחיק עצמו, אך רבי יוסי סובר שבהלכות שכנים הקלו – לדעת הרמב"ן דווקא כשהמזיק נשאר בתוך רשותו, ולדעת הנתיבות אף כשיוצא לרשות חברו – ובכל גרמא שאינה גירי דידיה התירו לו להשתמש בתוך שלו. אם נאמר שהתוס' חולקים על הרמב"ן וסוברים שאין הקלות כלל בהלכות שכנים יהיה קשה כיצד מדובר – אם מדובר בדברים שחייבים עליהם בדיני נזיקין מדוע רבי יוסי מתיר, ולכאורה צריך לומר שעל המקרים שבמשניות כאן פוטרים ואף מתירים לכתחילה בדיני נזיקין אך אם כן מדוע חכמים אוסרים, וצריך לומר שלדעתם גם החמרנו יותר בדיני שכנים אך צריך עיון מהגמרא הנזכרת בדף כב ע"ב לגבי נמייה, ועיין הרחבה בהמשך בעניין החמרות בדיני שכנים.
שיטת התוס' רי"ד
התוס' רי"ד (כו ע"א ד"ה אם הבור, אות טו) משיב על שאלת התוס' שבמהדורה תניינא טרח והאריך לחלק מדוע אינו נכלל באש, אולם הכל הבל אלא אכן נכלל באש ובכל זאת פטור משום שעושה בתוך שלו והניזק רואה ויכול להתרחק ולהינצל. יש להקשות שדבריו אמנם מסבירים מדוע אינו חייב על הנזק שאירע בפועל, כגון שנשרפו חפציו או נשבר בורו, אך מעבר לנזק בפועל הרי הוא מזיקו בכך שמפסיד אותו מעצם היכולת להשתמש ברשותו, ומכך אין הניזק יכול להינצל. וצריך לומר שלגבי עצם היכולת השימוש יודה ליסוד שכתב הנתיבות, שמצד הלכות שכנים הוגדר שניתן לכל אחד להשתמש בחלקו למרות שגורם לחברו להימנע מהיכולת לשימושים מסויימים.
השלכות מעשיות מהבנת השורש של דיני שכנים
כפי שראינו דיני שכנים אינם השלכה ישירה של דיני נזיקין אלא הם נובעים מבחינת האיזון העדין והנכון בין השכנים כדי לאפשר להם להשתמש ברשותם באופן המייטבי. יש לכך השלכה למעשה.
ההגהות מיימוניות (שכנים י ס"ק ד "עוד אמר") כותב בשם הריצב"א : "לאו לכל מילי אמר רבי יוסי על הניזק להרחיק עצמו אלא שהן עיקר יישוב או דירה או תשמיש שאין לו למזיק להניח ישובו או דירתו או תשמישו". כלומר, הדין שעל הניזק להרחיק את עצמו אינו נוהג אלא כדי לאפשר למזיק להשתמש בתשמישים שהן עיקר הדירה, אך במקרים שמדובר בתשמיש שאינו מעיקר יישוב הדירה אכן על המזיק יהיה מוטל להימנע.
סייג נוסף מצאנו בתשובת הרא"ש (כלל קח, י). הרא"ש דן במקרה שראובן חפר גומא בחצרו כדי שמי גשמים יקלחו לתוכה, אך כשרבים המים הם בוקעים ועוברים דרך חומת מרתף שמעון, וגם מסריח בחצר שמעון מריח המים. ומכריע שאף לרבי יוסי שעל הניזק להרחיק את עצמו, כאן הוא יודה לפי שההיזק של שמעון רב וגם תשמישו של שמעון קבוע ואי אפשר לו לסלק את עצמו, הואיל ואין דירה בלא מרתף וחצר.
שני סייגים אלו מחזקים את ההבנה שמעיקר הדין לכאורה האחריות מוטלת על המזיק אלא שכאן כדי לא לפסוק חיותו וכדי לאפשר לכל הצדדים לנצל באופן מיטבי את רשותם, יש לשקול את רווחו של האחד מול הפסדו של השני וכן להתיר זאת רק במקרים שהם נצרכים מאוד והן מעיקר יישובו של האדם 11 .
תשלום על נזק בדיני שכנים
לגבי התשלום מצאנו מחלוקת תנאים ושתי מחלוקות נוספות בראשונים.
המשנה בדף כ ע"ב אומרת שלא יעמיד אדם תנור בתוך הבית אלא אם היה על גביו ארבע אמות, ואם הרחיק ובכל זאת הזיק סובר תנא קמא שחייב לשלם מה שהזיק ואילו רבי שמעון אומר שלא אמרו כל השיעורים הללו אלא שאם הזיק פטור, והלכה כתנא קמא. וכבר הובאה למעלה המשנה מבבא קמא סא ע"ב האומרת שאם הרחיק את האש כשיעור המוזכר שם פטור משום שהוא אנוס, וכן דברי הרי"ף שיש לחלק בין המקרים, עיין שם כי אין לכפול הדברים.
הראשונים (מובאים בטור סי' קנה סעיפים מט-נ) נחלקו אם ללמוד מכך לגבי שאר המקרים בפרקנו במקרה שעבר ולא הרחיק (מדובר בגירי, אחרת אינו צריך להרחיק). הראב"ד סובר שבכולם פטור ונימק שכל המקרים הללו דומים לניפוץ כותנה שמוגדר כגרמא (חוץ מאש שיצאה מהתנור), ואילו העיטור והרא"ש סוברים שרק בסמיכת סולם לשובך שגרמה לקפיצת נמייה ובניפוץ כותנה שעפה ברוח פטור פטור אך בשאר המקרים חייב. העיטור מנמק שחייב משום שהממון שלו הזיק, ומשמע שאכן זהו גרמא אך חייב משום ממון המזיק. מסתבר שזהו גם טעמו של הרא"ש, אך אולי יש מקום לומר שלדעתו הטעם הוא משום גרמי 12 .
אם טעם הרא"ש הוא משום גרמי הרי שאין כאן מחלוקת עקרונית בינו לראב"ד אלא רק מחלוקת אם להגדיר מקרים אלו כגרמי, אך לדעת כולם פטור משום ממון המזיק. אולם העיטור ודאי חולק על כך, וכפי שנכתב מסתבר שכן גם דעת הרא"ש ואם כן יש כאן מחלוקת עקרונית אם לחייב במקרים אלו מטעם ממון המזיק. ויש לפרש מחלוקת זו בשני אופנים. אפשר לומר שנחלקו אם מקרים אלו מוגדרים בכלל כממון המזיק, וכפי שנחלקו הרמב"ן והנתיבות אם שורשי אילן המתפשטים ומזיקים נחשבים לשור או לא. ואפשר לומר שכולם מודים שהם בכלל ממון המזיק אך נחלקו ביסוד הנתיבות (קנה ס"ק יח) אם ארבעה אבות נזיקין נאמרו גם בהלכות שכנים, ואכן הנתיבות כתב שאפילו אם לא הרחיק כשיעור פטור, ומשמע שכוונתו לפסוק כראב"ד, וכפי שנתבאר לעיל בדעתו, שאפילו בגירי שכן החמירו וחייבו לכתחילה להרחיק מכל מקום הסירו ממנו את דיני נזיקין וחייבו רק לכתחילה בהרחקה ולא בדיעבד בתשלום.
לאידך גיסא, נחלקו הראשונים במקרה של נזקים שאינם גירי, כגון אילן שנתפשטו שורשיו, שלדעת רבי יוסי ולהלכה אינו חייב להרחיק – מה הדין אם הזיק? הרמ"ה (כה ע"ב סוף אות קד) משווה דין זה לדין תנור שחייב גם אם הרחיק כשיעור הנדרש. לעומתו, הרמב"ן בקונטרסו (ד"ה ואי קשיא) חלוק וכותב שפשוט שאינו חייב לשלם כי לא יתכן שיאמר רבי יוסי שלמרות שחייב לשלם מותר לו לכתחילה לסמוך ולהזיק וכך להצריך את חברו להתעצם עמו בבית דין. אין להקשות על כך מתנור, משום ששם אם ירחיק כשיעור לא אמור להגיע היזק ולכן התירו לו אלא שאם בכל זאת יזיק האחריות עליו, אבל כאן אם נאמר שחייב לשלם נמצא שהתירו דבר שדרכו להזיק אלא שחייבו לשלם לכשיגיע הנזק, וזה לא מסתבר. נראה שגם כאן שורש המחלוקת תלוי בהגדרת המקרה. ברמב"ן מפורש שאין זה מוגדר כנזקי ממון, כפי שהובא לעיל. לעומת זאת הרמ"ה שחייב על כרחך סבר שמוגדר כנזקי ממון. מכיוון שכך מוכח שסבר כנתיבות, שיש הקלות בהלכות שכנים וגם דברים שמוגדרים כנזקי ממון אין חיוב להרחיקם כדי שיוכל להשתמש ברשותו, אולם לגבי התשלום הוא חלוק על הנתיבות שכאמור פטר בהלכות שכנים אפילו בגירי כשעבר ולא הרחיק.
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
הלכות קבלת שבת מוקדמת
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?
במה נעבוד כשהבינה המלאכותית תחליף את כולנו?
מהו הדבר המרכזי של ארץ ישראל?
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?
מה הייעוד של תורת הבנים?
איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?
הכשרת המטבח לפסח
פרק יא
הרב אליעזר מלמד | תשפ
פרוש הרב קוק לסימני ההגדה - א
עולת ראיה על הגדה של פסח
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ד' ניסן תשס"ט
