בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • מועדי חודש איר
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
רבי לוי יצחק מברדיצ'ב מסביר את היחס בין חג הפסח לספירת העומר שבאה לאחריו:

"והנה בפסח היה התגלות והתעוררות של מדות ישרים והשכליות מהבורא ברוך הוא, ובספירה הוא התעוררות שלנו, כלומר שאנחנו חפצים בזה התעוררות העליון מה שנתגלה בפסח, ממילא ניתוסף מלמעלה יותר הארה והזדככות בזה החפץ והרצון שאנחנו חפצים. לכן יש לספור ספירת העומר באהבה וביראה, וכן בימי הספירה להיות מוכנים ורוצים בזה השפע."
(קדושת לוי ויקרא פרשת אמור)

בפסח עם ישראל נגאל ממצרים, הם היו במ"ט שערי טומאה, מתוך החושך. הגאולה לא היתה על ידי זכויות של עם ישראל, אלא הגאולה באה במתנה מלמעלה. בימי הספירה, על ידי ספירת העומר, אנו מראים שאנו רוצים את הגאולה, את אותם הכוחות והקדושה שקיבלנו בפסח. ימי הספירה הם ימי התעלות, תהליך, שבו כל מדרגה של קדושה גורמת להגיע למדרגה הבאה. לכן ימי הספירה הם ימי שפע.
וממשיך:

"וזהו וספרתם 'לכם', לכם דייקא (התורה דווקא כתבה את המילה 'לכם'). כלומר הפעולה שאתם מעוררים עצמכם לאלו המדות בספירה זהו 'לכם', כי בפסח היה התעוררות העליון, ובספירה אנחנו רוצים בזה התעוררות, וזהו 'לכם'. ונמשך לנו מלמעלה בימי הספירה מה שנמשך בפסח ביותר הזדככות וביותר הארה"

בפסח הגאולה היתה מצד הקב"ה, אך בספירת העומר אנו כבר מקיימים מצוות, כבר פועלים בעצמנו. אנו נהיים שותפים, יש כאן איתערותא דלתתא, התעוררות שלנו . תהליך זה שיאו בחג שבועות שבו אנו מקבלים עלינו לקיים את כל המצוות.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il