בית המדרש

x
סינון על פי מדיה
סינון על פי אורך שיעור
26 שיעורים
    undefined
    34 דק'
    שער ד - מועד קץ הפלאות

    ספר הגאולה לרמב"ן - עיון בזמנה של הגאולה

    ספר הגאולה, שער רביעי, סיום השער וסיכום הספר.

    לאחר שהשלים הרמב"ן את ביאורו למועד קץ הפלאות, הוא מוסיף ומביא עוד שלושה רמזים וגימטריאות המחזקים את מסקנת מניין הקץ לפי שיטתו, ולבסוף הוא חותם בתפילה ובציפייה להחשת הגאולה ולראותה בימיו. בשולי דבריו סיכמנו את כלל תוכנו של ספר הגאולה ואף ביארנו את מבנהו המסודר והמחושב.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ט שבט תשע"ט
    undefined
    36 דק'
    שער ד - מועד קץ הפלאות

    "דבר נגלה לדניאל"- פענוח הקיצין הסתומים שבדניאל

    ספר הגאולה, שער רביעי, שיעור ד

    הרמב"ן ביאר את כוונת הכתוב כי "לעת ערב בקר אלפיים שלוש מאות ונצדק קודש", וכיצד נרמז בו הזמן ממלכות דוד ועד המשיח שיעמוד מזרעו, ובזה השלים את ביאורו לחמשת הכתובים שנאמרו בדניאל על מועד קץ הפלאות לפי שיטתו. עוד הוסיף הרמב"ן לבאר את החידוש והתועלת שנמסר לדניאל בכל קץ שנאמר לו.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ח שבט תשע"ט
    undefined
    38 דק'
    שער ד - מועד קץ הפלאות

    מועד קץ הפלאות לרבינו הרמב"ן

    ספר הגאולה, שער רביעי, שיעור ג

    תחילה למדנו את פירוש הרמב"ן לקץ של "ימים אלף מאתים ותשעים" שהם 1290 השנים מהחורבן השני למשיח בן יוסף, ולקץ של "אשרי המחכה ויגיע לימים אלף שלוש מאות שלושים וחמישה" לזמן העמדתה היציבה של מלכות משיח בן דוד, שיהיה מ"ה שנים לאחר משיח בן יוסף. ואחר, למדנו את ביאורו לזמן עמידתנו תחת המלכות הרביעית ומהם "מועד מועדים וחצי" ו"עידן עידנין ופלג עידן".

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ה שבט תשע"ט
    undefined
    33 דק'
    שער ד - מועד קץ הפלאות

    הרשות והאפשרות לחשב את הקץ בימינו

    ספר הגאולה, שער רביעי, שיעור ב

    הרמב"ן עמד על הקושי שיש בפרשנות הכתובים על אודות מועד קץ הפלאות, ועל מבוכת המפרשים בעניין וזמני הקץ על פיהם שכבר עברו ולא היו, והראה שכבר בימי חז"ל נתקשו בעניין, וביאר שסיבת כל זה הוא הרצון האלוקי בהעלמת הקץ עד סמוך לאחרית הימים, ובשל כך הוא מוסיף להסיק גם את האפשרות לחזור ולנסות להבין נכונה את הקץ בזמנו בשל קירבתו של הקץ ואחרית הימים.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ד שבט תשע"ט
    undefined
    34 דק'
    שער ד - מועד קץ הפלאות

    האם מועד קץ הפלאות נתפרש בספר דניאל?

    ספר הגאולה, שער רביעי, שיעור א.

    הרמב"ן הציג חמישה פסוקים מספר דניאל שבהם מניינים סתומים למועד קץ הפלאות, והתווכח עם דעת הראב"ע שרצה לפרשם כולם כתיאורי משך הזמנים ופירוש אורכם של צרות שונות שהיו לאורך ההיסטוריה, אותם דניאל חוזה מראש. הרמב"ן דחה דבריו ופרש שכולם – על קץ הפלאות נאמרו.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ג שבט תשע"ט
    undefined
    28 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    מסקנות חשובות העולות מספר דניאל

    ספר הגאולה, סיום וסיכום שער שלישי.

    עם השלמת ביאורי הרמב"ן לתיאורי המאורעות של מלכויות יוון ורומה והנצרות שבפרק יא בספר דניאל - השלמנו את השער השלישי בספר הגאולה. בסיומו סיכמנו את תוכנו, והדגשנו את מגמותיו - להביא ראיות לגאולה מספר דניאל, ולהכין ולהניח את התשתית שעליה הוא יוסיף לברר את זמנו של קץ הפלאות בשער הבא.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ב שבט תשע"ט
    undefined
    28 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    עיון בתכונותיה של המלכות הרביעית שבמראות דניאל

    ספר הגאולה, שער שלישי, שיעור ה

    הרמב"ן עיין וביאר את הנאמר על מלכות רביעית במראות הנבואה השונות שבספר דניאל, והראה את התאמתם למלכות רומי ולנצרות, ורצה להוכיח את הדבר ע"י השוואה בין המראה שבפרק ז למראה שבפרק ח (ולאפוקי מהראב"ע שפרש שהמלכות הרביעית היא מלכות ישמעאל). במאמר מוסגר השוונו ודנו ביחס שבין איגרת תימן להרמב"ם ובין ספר הגאולה לרמב"ן, והאם הרמב"ן הושפע ממנה בכתיבת ספר זה.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"א שבט תשע"ט
    undefined
    30 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    הקשר בין אדום לנצרות

    ספר הגאולה, שער שלישי, שיעור ד

    הרמב"ן השלים את הסברת דעת חז"ל ודעתו במחלוקתו עם ר' אברהם אבן עזרא בעניין זהות המלכות הרביעית שבספר דניאל (אדום או ישמעאל), וביאר את הקשר בין אדום-הנצרות ורומי.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ח שבט תשע"ט
    undefined
    31 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    מיהי המלכות הרביעית?

    ספר הגאולה, שער שלישי, שיעור ג

    הרמב"ן הביא את דעת האבן עזרא שזיהה את המלכות הרביעית שבספר דניאל עם מלכות ישמעאל היא האסלאם, ולימד את הכרחיו העיקריים לשיטתו, ולעומתו הוא החל ליישב ולבסס את דעת חז"ל שהמלכות הרביעית היא רומי. בשולי דבריו הוספנו את שיטות הרס"ג והרמב"ם שסברו כדעת הראב"ע, ואת דברי המהר"ל שהוסיף ללכת אחרי חז"ל ואחרי רבינו.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ז שבט תשע"ט
    undefined
    39 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    נבואת דניאל על ימי הבית השני

    ספר הגאולה, שער שלישי, שיעור ב

    הרמב"ן ביאר את דעת חז"ל בפשר נבואת דניאל על ימי הבית השני, וביאר כיצד דבריהם מתיישבים עם פשטות הכתובים (גם לאחר קושיות האבן עזרא). מתוך ביאורו יצא לרמב"ן מקור ברור נוסף לגאולה האחרונה.

    הרב בן ציון אוריאל | ט"ז שבט תשע"ט
    undefined
    29 דק'
    שער ג' - ביאור מראות דניאל

    הגאולה במראות דניאל

    ספר הגאולה, שער שלישי, שיעור א, מבוא

    תחילה תארנו את תוכנו של השער השלישי וביארנו את מקומו בספר הגאולה והדגשנו את עיקר מגמתו (-ללמד על הגאולה האחרונה ממראות דניאל), ואחר החלנו בלימוד גוף השער בתיאור הזמנים של הבית השני שנתבארו בספר דניאל.

    הרב בן ציון אוריאל | ט"ו שבט תשע"ט
    undefined
    44 דק'
    שער ב' - נחמות ישעיהו הראשונות

    מקומה של הגאולה בעיקרי האמונה

    ספר הגאולה, סיום שער שני

    תחילה לימדנו הרמב"ן יסוד גדול - מתי נבואות שנאמרות על תנאי מתקיימות אפילו בלא קיום התנאי, ואחר, לימדנו הרמב"ן על מקומה של הגאולה בין עיקרי התורה והאמונה ועל הסיבות לציפייתנו אליה.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ד שבט תשע"ט
    undefined
    30 דק'
    שער ב' - נחמות ישעיהו הראשונות

    קיום הנבואות הטובות בלא תנאי

    ספר הגאולה, שער שני, שיעור ג

    הרמב"ן לימד כי כל נבואה לטובה שנאמרה ע"י נביא בלא תנאי – הכרחי שתתקיים ולא ייפול ממנה דבר ארצה. מה שאין כן בנבואות לרעה – שהרעה בהן מותנית מראש במעשים הרעים ובהעדר תשובה או חנינה. כמו כן למדנו שבנבואות שלא נאמרו לאחרים, שייך קיומם מותנה. ומ"מ למדנו שנבואות הנביאים על הטובות המופלגות המובטחות לגאולה שנאמרו בלא תנאי – יתקיימו על כל פנים בלא ספק.

    הרב בן ציון אוריאל | י"א שבט תשע"ט
    undefined
    33 דק'
    שער ב' - נחמות ישעיהו הראשונות

    הכרחיות הגאולה ושאינה תלויה בתשובה

    ספר הגאולה, שער שני, שיעור ב

    תחילה ביאר הרמב"ן את דברי חז"ל בעניין 'ביקש הקב"ה לעשות לחזקיהו משיח...' ואת שיטתם בעניין התניית שינוי זמנה של הגאולה בעוד שעצם מציאותה הינו מחויב ויבוא על כל פנים ובלא תנאי, ואחר, ביאר בהקשר זה את מחלוקתם של ר' אליעזר ור' יהושע (שבפרק חלק) האם הגאולה תלויה בתשובה וכיצד ניצח בזה ר' יהושע את ר' אליעזר.

    הרב בן ציון אוריאל | י' שבט תשע"ט
    undefined
    33 דק'
    שער ב' - נחמות ישעיהו הראשונות

    נבואות הגאולה האחרונה שבתחילת ישעיהו

    ספר הגאולה, שער שני, שיעור א

    הרמב"ן דן בנחמות ישעיהו הראשונות והראה בבירור שחלקן נאמרו על חזקיהו וחלקן על מלך המשיח העתידי, וביאר כיצד יש להבין את התקיימות הנבואה שנאמרה על חזקיהו שמלכותו תעמוד "מעתה ועד עולם" – שהכוונה הייתה שהמלכות תתייסד אצלו לשבט יהודה לעומת שאר השבטים שיגלו בימיו וכן יתמיד מאז ועד עולם שכשתהיה מלכות – היא תהיה למלכות דוד בלבד (וא"כ נבואה זו נתקיימה וכמותה יתקיימו שאר הנבואות כולן, ואין מקום לטענה שנבואות הגאולה כמו זו היו מותנות בהתנהגותנו – וכבר בטלו מחמתה חלילה).

    הרב בן ציון אוריאל | ט' שבט תשע"ט
    undefined
    28 דק'
    שער א' - מקורות לגאולה

    הגאולה האחרונה בנבואות עובדיה וזכריה

    ספר הגאולה, שער ראשון, ראיות מהנביאים ו

    הרמב"ן הראה שתיאור שיבת גלות ירושלים אשר בספרד ובצרפת שבחזון עובדיה וניצחון בית יוסף על בית עשיו ששם – נאמרו בהכרח על הגאולה האחרונה, וכן שמוכרח להבין את נבואת זכריה (פי"ד) שעמד בבית שני ונתנבא על העתיד - על הגאולה האחרונה, ושעליה נאמרה, וכפי שהבינוה רבותינו וכל המפרשים. עם השלמת השער הראשון - סקרנו וסיכמנו את תוכנו.

    הרב בן ציון אוריאל | ח' שבט תשע"ט
    undefined
    35 דק'
    שער א' - מקורות לגאולה

    מי היו השבים בגאולת הבית השני?

    ספר הגאולה, שער ראשון, ראיות מהנביאים ה

    השלמנו את העניין הנ"ל בו הרמב"ן הראה בבירור מספר עזרא ומספר דברי הימים שהעולים לגאולת הבית השני היו מלכות יהודה ובנימין בלבד ולא מלכות עשרת השבטים (ושרק מעטים משבטי מנשה ואפרים שגרו עימהם נספחו אליהם).

    הרב בן ציון אוריאל | ז' שבט תשע"ט
    undefined
    29 דק'
    שער א' - מקורות לגאולה

    "חלילה לנו מחלוק עליהם זיכרונם לברכה"

    ספר הגאולה, שער ראשון, ראיות מהנביאים ד

    הרמב"ן הוכיח מהכתובים שלא עלו בבית שני אלא שבטים יהודה ובנימין ומלכותם שגלתה ע"י נבוכדנצר לבבל, ואחר נפנה לבאר את דברי חכמים שכתבו שאף מעשרת השבטים עלו עימם. בהקשר זה ביארנו את יחס הרמב"ן לדברי חז"ל בכלל ולדברי הברייתא ד'סדר עולם' בכלל – המקבלת את כל דבריהם והולכת אחריהם לגמרי, (וכגישתו של המהר"ל מפראג במחלוקתו עם ר' עזריה מן האדומים), והוספנו שאף אנו נעסוק בלימוד בדברי הרמב"ן וחז"ל בלבד בעניין חישוב השנים, ולא נתייחס לסברות החוקרים בנושא.

    הרב בן ציון אוריאל | ד' שבט תשע"ט
    undefined
    27 דק'
    שער א' - מקורות לגאולה

    תיאורי הגאולה השלישית שביחזקאל

    ספר הגאולה, שער ראשון, ראיות מהנביאים ג

    הרמב"ן הראה שנבואות רבות ביחזקאל מדברות בהכרח על הגאולה האחרונה. כגון נבואותיו על שיבת שומרון ואיחוד ממלכות עשרת השבטים ויהודה, בניין הבית השלישי ותיאורו המפורט, וחלוקת הארץ לי"ב השבטים – שכל אלו דברים ברורים שאינם לא על חזקיהו ולא על גאולת בית שני (בהם דברים אלו לא היו), אלא שבהכרח הם דברים עתידיים לגאולתנו האחרונה, שתושלם מהרה בע"ה.

    הרב בן ציון אוריאל | ג' שבט תשע"ט
    undefined
    33 דק'
    שער א' - מקורות לגאולה

    שלושת הגאולות שבנבואותיו של ישעיה

    ספר הגאולה, שער ראשון, ראיות מהנביאים ב

    הרמב"ן חילק את ספר ישעיה לשלושה חלקים לפי החלוקה המקובלת אצל המפרשים: א) נבואות על גדולת חזקיהו ומפלת סנחריב (ותיאור התרחשות הדבר בפועל), ב) נבואות על גלות בבל ועל הגאולה ממנה לזמן הבית השני (בהם נזכרים אשור ובבל לרוב), ג) נבואות על הגאולה האחרונה (מהם אשור ובבל נעדרים לגמרי, ומכל האומות רק מפלת אדום העתידה נזכרה בהם). אחר, אחר השלמת הראיות לגאולה האחרונה מדברי ישעיה – הוסיף הרמב"ן והראה נבואה בדברי ירמיה שמוכרחת להתפרש אף היא כהבטחה לגאולה האחרונה.

    הרב בן ציון אוריאל | ב' שבט תשע"ט
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il