רב חנינא

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה עוסק ברב חנינא. אם התכוונתם לאישים אחרים בשם זה, עיינו בערך {{{עע}}}.
חנינא
מקום פעילות ארץ ישראל
דור שני ושלישי לאמוראים
בית מדרש ישיבת טבריה
רבותיו רבי ינאי ורבי יוחנן
חבריו רבי אושעיא אחיו
תלמידיו זעירי

רבי חנינא (לפעמים חנניא) היה אמורא בדור השני והשלישי לחכמי ארץ ישראל, תלמידו של רבי ינאי[1] ורבי יוחנן‏[2], ואחיו של האמורא המפורסם רב אושעיא.

רב חנינא היה נצר למשפחת חכמים גדולים. הוא היה רווק כל ימיו, ויחד עם אחיו מכרו נעליים לזונות, ולמרות זאת הם לא הגביהו את עיניהם כדי לראות אותם, האמורא רבא אמר על כך‏[3], כי על שני אחים אלו, נאמר המאמר כי רווק כזה הדר בעיר ואינו חוטא, מכריז הקדוש ברוך הוא עליו בכל יום.

הוא היה גם רופא, יש כמה דברים שאמר בנוגע ל רפואה שאמר רבי חנינא , חולין ז: "אמר ר׳ חנינא מימי לא שאלני אדם על מכת פרדה לבנה וחיה לא שאלני", רש"י- רבי חנינא רופא היה, הוא גם נתן הצהרות להגדיר מה משמעות הישן ל"כהן" וכשהוא צריך להפסיק להתאמן "עד שיזקין עד כמה אמר רבי אלעא אמר ר' חנינא עד שירתת", "ילד עד כמה אמר רבי אלעא אמר רבי חנינא כל שעומד על רגלו אחת וחולץ מנעלו ונועל מנעלו".

רבי יוחנן רצה לסומכו לרבנות, אך לא עלה בידו, עד שרבי חנניה הסביר לו כי הוא צאצא של בית עלי הכהן, שעליו נאמרה הקללה‏[4] " וְלֹא יִהְיֶה זָקֵן בְּבֵיתְךָ כָּל הַיָּמִים", קללה המכוונת שלא יהיה זקן במשמעותו התורנית - רב - מצאצאיו של עלי‏[5].

לעתים ניתן לטעות בין רב חנינא שנקרא כך ולא "רבי" מכיוון שלא הוסמך, לבין רבי חנינא שהוסמך לרבי (ככל הנראה על ידי רבו רבי יהודה הנשיא), במיוחד במקומות בהם כתוב בתלמוד ר' בראשי תיבות, ולא ידוע אם הראשי תיבות הוא של המילה רבי או רב. אך לרוב הכוונה לרבי חנינא, המוזכר מאות פעמים בתלמוד, לעומת רב חנינא המוזכר פעמים מעטות יחסית.

אמרותיו[עריכה]

  • חותמו של הקב"ה - אמת‏[6]}

קישורים חיצוניים[עריכה]


הערות שוליים

  1. כתובות נו א
  2. יבמות נח ב., קידושין ס א
  3. פסחים קיג ב
  4. שמואל א ב לב
  5. סנהדרין יד א
  6. יומא סט ב