אשדוד
|
אשדוד היא עיר נמל במישור החוף בארץ ישראל. בתנ"ך מוזכרת אשדוד כאחת מחמש ערי סרני פלישתים.
אשדוד בתנ"ך
האזכור הראשון של אשדוד בתנ"ך הוא בספר יהושע (יא כג), כאחד מן המקומות בארץ ישראל שבהם נותרו ענקים שאותם יהושע לא הוריש. בהמשך (יהושע יג ג) מוזכרת כאחת מחמש ערי "סרני פלישיתים", הערים החשובות שבהן ישבו הפלישתים, יחד עם עזה, גת, אשקלון ועקרון. כשחולקה הארץ לשבטים, נפלה ארץ פלישתים בנחלת שבט יהודה (יהושע טו מז), אולם בפועל לא התיישבו בה משום שלא ירשו את יושביה הפלשתיים.
בספר שמואל (פרק ה) מסופר, כי לאחר שנשבה ארון הברית על ידי פלשתים במלחמתם עם ישראל, הם הביאוהו לאשדוד, שם היה ביתו של דגון אלהיהם, ולאחר שדגון נפל פעמיים וניזוק לא דרכה כף רגלם יותר במפתן ביתו. בהמשך, הכה ה' את העיר בעפולים. הארון הועבר לגת ולעקרון, בטרם הוחזר לישראל.
בימי חזקיהו בן אחז מלך יהודה, נכבשה העיר על ידי תרתן, שליחו של סרגון מלך אשור (ישעיהו כ א).
כיום
העיר הוקמה מחדש בשנת תשט"ו. כיום מתגוררים בעיר כ- 210,558 תושבים, והיא העיר השישית באוכלוסיתה במדינת ישראל. בעיר אשדוד קיימת אוכלוסיה דתית גדולה. בין היתר באשדוד קיים המרכז הרוחני של חסידות פיטסבורג (האדמו"ר רבי מרדכי לייפר מתגורר באשדוד). כמו כן קיימת אוכלסיה של חסידי גור, חסידי ויז'ניץ וחסידי בעלז. באשדוד קיימת ישיבה ליטאית גדולה (שלוחה של ישיבת פוניבז' מבני ברק) הידועה בשם "ישיבת גרודנא".
לאחר הגירוש מגוש קטיף עברה לעיר ישיבת ההסדר ישיבת ימית שהיתה בנווה דקלים.
רבני העיר בעבר ובהווה
- הרב סיני אדלר (כיום נמצא במבשרת ציון)
- הרב ישראל אליזרע (הרב הספרדי)
- הרב פינטו(הרב הספרדי הנוכחי)
- הרב יוסף שיינין (הרב האשכנזי הנוכחי)