שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • הכשרת כלים
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
שלום הרב, בפסח הקרוב אתארח בבית הורי אשתי. בבית זה מנקים היטב שלא יהיה חמץ בבית, אבל מדובר בבית מסורתי, שאינו מכשיר את כליו לפסח וכן את הכיריים והתנור אינם מכשירים. האם ניתן להיות שם בליל הסדר? אשתי ואני בני עדות המזרח, תודה רבה...
תשובה
שלום וברכה! כפי שכתבתי בתשובה הקודמת, בעניינים אלה ישנם הבדלים מסוימים בין הדין לכתחילה, כיצד האדם צריך לנהוג בהכשרת הכלים, לבין הדין בדיעבד, כאשר לא הכשירו את הכלים כראוי וכבר בישלו בהם, שבחלק מן המצבים האוכל אינו נאסר באכילה. כמו כן, יש הבדל בין מצבים שונים מבחינת מידת הצורך והנחיצות לסמוך על האפשרויות המקילות בהלכה. במקרה שלכם, שמדובר בהורי אשתך, ודאי שזהו צורך גדול מאד לשמור על קשר טוב איתם, ויש להשתדל עד כמה שאפשר שלא לגרום להם פגיעה ואי נעימות, ולפיכך יש לסמוך על דרכים מקילות, כל עוד הן במסגרת ההלכה. ומכאן לפרטים למעשה: לגבי הכיריים – גם אם לא הכשירו אותן כראוי, כל עוד ניקו אותן מחמץ, המאכל שבושל עליהן אינו נאסר (משנ"ב תנ"א, לד). לגבי התנור – ראשית, ההכשרה של תנור, על פי הדעות המקילות, היא פשוטה מאד – להדליק את התנור למשך כשעה בחום הגבוה. כך שהטוב ביותר הוא לבקש מן ההורים, שלפני שהם מתחילים להכין את המאכלים לפסח יעשו את הפעולה הפשוטה הזו, וכך התנור שלהם יהיה כשר לפסח. כמו כן, כדאי לבקש מהם שבזמן ההכשרה הזו יכניסו גם את התבניות לתוך התנור, שיוכשרו גם הן. אף שהדין של תבניות הוא חמור יותר, ובדרך כלל איננו סומכים על הכשרה שלהן לפסח באופן זה, עדיין ישנן דעות שעל פיהן זו הכשרה מועילה, ועדיף שיעשו כך מאשר שישתמשו בתבניות ללא הכשרה כלל. אם משום מה ההורים אינם מוכנים להכשיר אפילו באופן הזה, עדיין המאכלים יהיו מותרים לכם באכילה. זאת משום שלמנהג עדות המזרח, גם בפסח קיים הכלל של "נותן טעם לפגם" (שו"ע תמ"ז, י) ו"אינו בן יומו", דהיינו שאם עברה יממה בין בישול החמץ לבין הבישול של פסח, התבשילים של פסח מותרים באכילה. גם במצב של ספק, שלא ידוע האם עברה יממה בין החמץ לכשר, ניתן לסמוך על כך שמן הסתם עברה יממה ולהתיר את המאכלים (עיין שו"ע יו"ד קכ"ב, ו-ז). שאלה נוספת היא לגבי כלי האוכל שבהם תשתמשו, כגון צלחות וסכו"ם. זו שאלה יותר מסובכת. שכן הבישול נעשה על ידי ההורים, ומבחינתכם זה מצב של "דיעבד", שהתבשיל כבר התבשל על ידי אחרים, ואז הוא מותר באכילה על פי הכללים הנ"ל. בעוד שהשימוש בכלי האכילה נעשה על ידיכם, אתם מכניסים את האוכל החם לצלחת ואוכלים אותו באמצעות הסכו"ם, וזה מצב של "לכתחילה", שלכתחילה אין להשתמש בכלים של חמץ לאוכל חם, גם אם הכלים אינם בני יומם. בעיה זו ניתנת לפיתרון בכמה אופנים: אפשרות אחת היא שתביאו כלים חד פעמיים יפים, ותאכלו בהם. אפשרות אחרת – שתביאו מביתכם כלים כשרים לפסח ותשתמשו בהם לאכילה. אפשרות שלישית: למנהג רבים מבני עדות המזרח, כלי זכוכית אינם חייבים בהכשרה לפסח (שו"ע תנ"א, כו). אם כן, אפשר שתאכלו בצלחות זכוכית של ההורים, ורק את הסכו"ם תביאו משלכם. שתזכו לחג כשר ושמח!
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il