- משפחה, ציבור וחברה
- בר ובת מצוה
372
שאלה
מהי השעה הכי מאוחרת ביום חמישי בה ניתן לחגוג את בר המצווה הנחת תפילין ועליה לתורה? יום הבר מצוה הוא ביום חמישי.
תשובה
שלום וברכה,
מזל טוב לרגל הגעת בנכם לגיל מצוות!
הנכון ביותר שחתן בר המצווה יעלה לתורה בחמישי בבוקר לאחר תפילת שחרית. את הסעודה ושאר השמחה ניתן לעשות בערב כאשר נוח לכם לפני שקיעה או אחרי שקיעה (ראוי לעשות את סעודת המצווה ביום הבר מצווה עצמו, שבו הבן נכנס למצוות, או בלילה שאחרי). לגבי הנחת תפילין הנער יניח תפילין בבוקר בתפילת שחרית. אם לא הניח בבוקר על כל פנים יקפיד להניח לפני השקיעה.
מקורות והרחבה:
לגבי קריאת התורה, ראה במשנה ברורה (סימן קלה, ס"ק א) שבדיעבד ניתן לקרוא בתורה במנחה במקרה שלא קראו בשחרית. אמנם ביביע אומר (ח"ד יז) כתב שאין לקרוא במנחה (וכתב שהקורא באקראי יש לו על מי לסמוך אבל עדיף שלא לקרוא אפילו באקראי).
לגבי חגיגת בר מצווה שלא ביומו - בספר 'כל משאלותיך' (עמ' קה) מובא שהגר"ח קנייבסקי הורה שיש לעשות סעודת בר מצוה רק ביום שנעשה בר מצווה, (ועל כל פנים בלילה שאחרי), ואחר כך זה רק 'זכר לבר מצווה' ואינו מעלה ואינו מוריד.
ובספר נטעי גבריאל הלכות והליכות בר מצווה (פרק טז סע' א-ב) הביא בשם כמה פוסקים שאם אי אפשר לעשות הסעודה בזמנה, כגון ערב יום טוב וכדומה, ניתן לאחרה בכמה ימים בתנאי שידרוש הנער בדברי תורה בסעודה, ובפרט אם לא עברו שלשה ימים מיום שהגיע הנער לגיל מצוות ע"ש.
לגבי הנחת תפילין ראה שולחן ערוך (סימן ל, סעיף ב) ומשנה ברורה שם. ראה עוד בחשוקי חמד (בב"ק ט:) אם יש להתיר הנחת תפילין בלילה בשעת חגיגת בר מצווה וצילומים ע"ש.
בברכה.