90
שאלה
אשמח לפירוט מה הדין בעשירי שהצטרף לתפילה ?
1- אחרי יוצר
2- אחרי תפילת 18 לפני חזרת השץ
3- אחרי תחנון ואחרי ובא לציון
מתי והאם מותר לומר קדיש או חזרת הש"ץ ומקורות לכך תודה רבה
מכיון שזה מתרחש אצלינו הרבה שיש קושי בבניית המנין
תשובה
שלום וברכה,
1. כאשר תשעה מתפללים אמרו כבר יוצר אור ואז העשירי הצטרף והשלים למניין, העשירי יאמר לפחות ברוך שאמר אשרי וישתבח ואחר כך יאמר קדיש וברכו. ואם אין לציבור זמן לחכות לו שיאמר מזמורים אלו אז יאמר שלשה פסוקים, קדיש וברכו, ואז הציבור ימשיכו בתפילה ואחר כך הוא יתחיל מברוך שאמר. (ביאור הלכה סט א, ד"ה 'שישלים תפילתו', אשי ישראל פרק לד ז).
לאחר מכן נכון שהציבור יחכו מעט כדי שיתחילו כולם שמונה עשרה יחד. אך אם הציבור ממהרים הם יכולים להתחיל שמונה עשרה בלעדיו ואף להתחיל חזרה למרות שהוא עוד לא הגיע לתפילת שמונה עשרה (שו"ע נה ו, ומ"ב ס"ק לב).
2. ניתן לעשות חזרה באופן הזה (שו"ת הר צבי ח"א סי' נא, ועוד פוסקים כמובא באשי ישראל לד הע' כז, ופסקי תשובות סי' סט הע' 2). יש אפשרות אחרת - לא לעשות חזרת הש"ץ אלא כאשר העשירי יגיע לשמונה עשרה יגיד שמונה עשרה בקול וכולם יענו לקדושה ואחר כך הוא ימשיך להתפלל תפילת שמונה עשרה בלחש. נראה שעדיפה האפשרות הראשונה - לעשות חזרת הש"ץ ובודאי שכך לבני ספרד.
3. הציבור ימשיכו את תפילתם ויכולים לומר את כל הקדישים כולל קדיש תתקבל (מ"ב סט יז), והעשירי יסיים ישתבח בקול ויגיד ברכו, וכשיגיע לשמונה עשרה יאמר בקול את שלשת הברכות הראשונות וקדושה ואחר כך ימשיך תפילת שמונה עשרה בלחש (כנ"ל).
נראה שאם העשירי רואה שאם הוא לא יתחיל מיד שמונה עשרה וקדושה הציבור יתפזר ולא יהיה מניין, אזי נכון שהוא ידלג על פסוקי דזמרה וברכות קריאת שמע וישר יתחיל שמונה עשרה בקול עד אחרי קדושה וימשיך שמונה עשרה בלחש, ולאחר מכן ישלים את תפילתו (ולא יברך ברכות פסוקי דזמרה שהרי כבר התפלל שמונה עשרה). זאת משום שעדיף לו לשבש את סדר תפילתו כדי לזכות את הציבור בקדושה (ראה ביאור הלכה קכד א, ד"ה ש"ץ שנכנס).
הרחבה:
1. העשירי שאיחר לא ידלג לגמרי על פסוקי דזמרה אפילו על חשבון שלא יאמר שמונה עשרה עם הציבור (ביאור הלכה סט, ד"ה 'שישלים תפילתו').
2. לדעת השולחן ערוך והרמ"א (סט א) גם כאשר עשרה אנשים כבר התפללו שמונה עשרה ביחידות ושוב הצטרפו יחד - הם יכולים לעשות חזרת הש"ץ. אול דעת הרדב"ז שכבר פרח מהם החיוב והם לא יכולים לעשות חזרה, אך גם לדעת הרדב"ז יחיד שלא התפלל יכול לומר שמונה עשרה בקול עד קדושה וכולם יכולים להצטרף לקדושה. המ"ב (סט א) נטה לפסוק כדעת הרדב"ז. הספרדים פסקו כשולחן ערוך (כף החיים ס"ק יח, יביע אומר).
יש שביארו שהרדב"ז דיבר רק במקרה שהעשרה התפללו באותה בית כנסת כל אחד לעצמו ואזי היה עליהם חיוב של מניין, והחיוב פרח מהם, וכבר אינם יכולים לעשות חזרה. אך אם העשירי עוד לא הגיע לבית כנסת, ממילא כאשר הוא ייכנס אין מניעה לעשות חזרה שרק עכשיו נוצר החיוב (ראה הר צבי שם). למעשה נראה שיש לעשות חזרת הש"ץ שהרי כך דעת השולחן ערוך והרמ"א ואולי גם הרדב"ז יודה כנ"ל, וצ"ע.
3-4. אף שכף החיים (סט יח) פסק כשולחן ערוך (ולא כרדב"ז) שיחידים שכבר התפללו ביחידות יכולים לחזור ולהצטרף לחזרת הש"ץ, מכל מקום הוסיף שאם הציבור כבר אמרו תחנון כבר אינם יכולים להצטרף (משום שתפלת העמידה היא בבתי' האצילות ושארית התפלה היא בבחי' בי"ע, ע"ש).
כל טוב!