- תורה, מחשבה ומוסר
- עולם הבא ותחיית המתים
1168
שאלה
בהמשך שו"ת מהאתר בנידון:
שאלה: שמעתי שהאר"י הקדוש כותב שמי שכועס כל המצוות שעשה עוברות לסטרא אחרא. (אני מבין שיש את התשובה שיכולה להחזיר את העבירות לקודש). אך, כיצד הדבר מתיישב עם השכר והעונש שהוא אחד מ-13 העיקרים שלנו?
תשובה: אין הכוונה שאדם מאבד לחלוטין את כל מצוותיו בגלל כעס של פעם אחת, אלא שאם אדם כועס עד שמתוך כעסו הוא עושה דברים חמורים מאוד כמו שפיכות דמים ח"ו או הרס רב אז המצוות שעשה מצטרפות לכיוון שלילי . כמו שאדם צדיק עובר עבירה חמורה נגרם על ידו חילול ד’ חמור בהרבה מאשר אם היה אדם פשוט עובר את אותה עבירה , וכך יוצא שהמצוות שעשה מוסיפות לחומרת החטא.
ושאלתי: הגמרא אומרת שכר מצוה בהאי עלמא ליכא. (גם עונשים דחו חז"ל לעתיד רחוק. אז איך האר"י ז"ל מעביר מצוות מסיטרא חדא לסיטרא אחרא, ומה זה בכלל להעביר מצוות מצד לצד, ומה פירוש שאין האדם מאבד כל מצוותיו, איפה הן נשמרות?
תשובה
המצוות הן אינם שכר מוחש בעולם הזה, כך שאם מצוות עוברות מאחד לשני אין זה אומר שקיבל שכרו בעולם הזה. האם אתה זוכר ששאול חטא בעמלק שהקב"ה העביר את המלכות ממנו לדוד, באותה דרך אפשר להעביר מצוות מאדם שזכה להם קודם ואח"כ איבד את זכותו. ולפעמים ישנם חטאים שאינם מאבדים את כל הזכויות . כך מבואר בחז"ל ששאול איבד את המלכות אבל בכל זאת זכה לחיי העולם הבא.