שאל את הרב

  • הלכה
  • דגים
קטגוריה משנית
שאלה
הבנתי כי האיסור על אכילת בשר ודג ביחד הוא כי בעבר זה נחשב ללא בריא, מאז כך נוהגים. לא הבנתי בדיוק מה לא בריא בכך, האם אפשר לקבל הסבר על הנושא? כמו כן - אם זה לא בריא לאכול אותם ביחד, איך זה כן בריא לאכול אותם אחד אחרי השני מייד - כאשר הדג עדיין לא התעכל? הנושא עולה בכל פעם שאוכלים אצל משפחתי, שלא שומרת כשרות (כמובן שמבשלים לנו בכלים כשרים), וחלק מהם לא אוכלים בשר אלא רק דג, וחלק לא דג אלא רק בשר - ותמיד הם צריכים להמתין שכולם יסיימו את הדג וינקו צלחות וכו’. הייתי רוצה שיהיה בידי הסבר הגיוני לחוסר הנוחות הזו. (הבנתי גם כי ניתן להגיש ביחד בשולחן אם לא שמים באותה צלחת, אבל אז הילדים יבקשו את הדג והבשר ביחד בצלחת, לכן עדיין אצטרך הסבר ברור בעניין).
תשובה
לא כל דבר ניתן להסבר. היתה מסורת בזמן חז"ל שאכילת דגים ובשר לא בריאה. יתכן שזה נוגע להפרדה בין סוגי מאכלים שאין להם אותו מזג, הדג הינו מאכל על בסיס קור ומים לעומת הבשר שהוא על בסיס חום. בכל אופן, היו מסורות לחז"ל שהדבר נוגע לאכילה בריאה. אנו שומרים על מה שמסרו לנו חכמים גם מצד הערך של שמירת המסורת. אנו שומרים מסורת גם בדברים שאנו לא כל כך מבינים עד הסוף. גם בימינו יש דעות שונות בנוגע למה נחשב כאכילה בריאה ומה נחשב כאכילה שאינה בריאה. מידי פעם נעשים מחקרים שמגלים שמה שהיה נחשב כבריא אתמול נהיה מזיק מחר. כך גם בנוגע לדברי חז"ל, למרות שאנו לא יודעים לפענח את מה שאמרו חז"ל הם לא גרועים מעמדות בנושאי בריאות שאנו שומעים מחכמי הטבע היום. חז"ל מלבד שהיו חכמים היה להם גם סיעתא דשמיא. אנו מתחשבים בסיעתא דשמיא שלהם ולכן שומרים על המסורת גם בנושאים שלא נוגעים לשאלות מוסר צדק ועבודת ה'. נכון שזה לא היה עיקר עיסוקם והתמחותם. אולם אנו נותנים בהם אמון אפילו בדברים שהם לא עיקר בתורתם.
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il