שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות
קטגוריה משנית
שאלה
שלום רב... ברשותכם אשמח אם תענו על שאלתי.... איך מתנהלים עם תנור שבת....האם מותר להכניס ולהוציא את האוכל חופשי או שיש מגבלות כמו בפלטת שבת? תודה מראש :)
תשובה
לשואלת, שלום! גם בתנור עם 'מצב שבת', שהטמפרטורה שלו קבועה לכל אורך השבת, יש להקפיד שלא לחמם נוזל קר כמו שמקפידים בפלטה, והוא חמור יותר מפלטה, ובדרך כלל אפילו מאכל יבש אסור להכניס לתוכו בשבת כדי לחמם אותו. בשעת הדחק ניתן להתיר את חימום האוכל היבש בתנאים הבאים: האוכל יוכנס לכלי שלא מקובל לאפות בו (כלומר, סיר ולא תבנית), הכלי יונח מעל כלי נוסף (רשת לא מספיקה; אפשר כלי דק, אבל משהו שלא מקובל להניח עליו בתנור), ואם אפשר - שהתנור יושאר פתוח מעט (אלא אם כן יש בכך בעיה בטיחותית). אפשרות אחרת, שגם בה יש להניח על גבי כלי אחר: אם התנור מופעל באמצעות שעון שבת, ניתן להניח את המאכלים בזמן שהוא קר. הרחבה: הכנסת מאכל מבושל ויבש לתנור בשבת איננה בישול, וגם אין בה איסור "הטמנה" מאחר שהכלי עם האוכל אינו צמוד לדפנות התנור (שולחן ערוך סי' רנז סעיף ח). הבעיה במקרה זה היא שאסור לעשות בשבת פעולה הנראית כמו בישול ("מיחזי כמבשל"). במובן זה התנור חמור מן הפלטה, כי ההנחה על הפלטה איננה נראית כבישול, משום שהיא מיועדת לחימום; ויש שהתירו את ההנחה עליה רק באמצעות כלי נוסף המפריד בין הפלטה לסיר, כדי שיהיה ברור יותר שמדובר בחימום בלבד. אולם התנור מיועד לאפיה ולכן ההכנסה אליו עלולה להראות כאפיה בשבת. כך נאמר בגמרא (שבת לז ע"א) ובשולחן ערוך (סי' רנג ס"ב), שאפילו בתנאים שבהם מותר להחזיר תבשיל לתנור - אין להחזיר לתוכו, אלא רק מעליו, משום שהדבר נראה כמבשל (משנה ברורה שם ס"ק נח). לפיכך, הדעה המקובלת בפוסקים היא שאסור לחמם דברים בתנור (שמירת שבת כהלכתה, מהדו' תשל"ט פרק א סעיף יח, בהערה; ילקוט יוסף שבת ח"א עמ' קב: "נכון להחמיר"). אך יש מהפוסקים שהתירו גם בתנור באופנים מסוימים שבהם הדבר ניכר שאין זה בישול אלא חימום דבר מבושל: כאשר יש הפסק של כלי (משנה ברורה סי' שיח ס"ק צד; והעיר עליו החזון איש, מועד סי' לז, ט), או בסוג מאכלים שלא מקובל לאפותם בתנור (שערי תשובה על השו"ע שם סט"ז). ומאחר שמדובר במחלוקת פוסקים באיסור דרבנן, יש להקל בשעת הדחק בתנאים שהוזכרו לעיל, בהתחשב בכך שגם ההעברה ל"מצב שבת" היא היכר נוסף שלא מדובר בבישול אלא בחימום. על האפשרות להניח בזמן שהתנור עדיין קר כתב הרב מלמד ב'פניני הלכה' (פרק כא) בשם כמה פוסקים, משום שבזמן ההנחה הדבר לא נראה כבישול (אציין שלדעתו הדבר מותר גם שלא בשעת הדחק, אולי משום שבדרך כלל באפייה מקובל להפעיל את התנור לפני הנחת האוכל; וצריך עיון).

2 תגובותב1 דיונים

  • א אודליה |י"א טבת תשפ"ה

    ג'חנון לשבת

    אני רוצה להכין ג'חנון מעשה ידי לשבת, הבנתי שאני צריכה לעשות את הג'חנון מהבוקר של יום שישי, לסגור טוב, לשיים בתנור ל 16 שעות, על 100 מעלות, האם זה בסדר, או שאפשרי לעשות אותו על הפלטה, מפני שאנני יודעת תודה רבה

  • ישיבה עזריה אריאל |י"ב טבת תשפ"ה

    תשובה

    לשואלת, שלום וברכה! מותר לשים את הג'חנון ביום ששי בבוקר ושיהיה בתנור ברציפות עד אחרי כניסת השבת, ולהוציא אותו בשבת כשהוא מוכן לגמרי. יש להקפיד על שני דברים: א. מדובר על תנור שהפתיחה והסגירה שלו לא משנים את המצב של גופי החימום והתאורה. התנור פועל בצורה רצופה ואחידה, ולא מושפע בכלל מהפתיחה והסגירה בשבת (אם את לא רוצה שהוא יפעל עד צאת השבת אפשר לשים לו ביום ששי שעון שבת. העיקר שכל פעולה שאת עושה בשבת לא משפיעה בכלל על הפעולה). ב. לפעמים קורה שפותחים את התנור רק כדי לבדוק מה המצב, כאשר האוכל עוד לא מוכן לגמרי. את זה אסור לעשות, כי אחרי שפתחת את התנור, אם תשאירי אותו פתוח הטמפרטורה של הג'חנון תרד והוא יתבשל בקצב יותר איטי, וכאשר את סוגרת את התנור יוצא שהסגירה מגבירה את החום וכעת מזרזת מחדש את קצב הבישול של הג'חנון. לכן, אסור לפתוח את התנור עד שהג'חנון כבר מוכן לאכילה. אם בטוח שהוא כבר מוכן היטב ("מבושל כל צרכו"), וההשארה שלו בתנור רק משפרת קצת את הטעם, מותר כבר לפתוח ולבדוק מה המצב ולסגור, כי כעת הסגירה כבר לא מזרזת בישול אלא לכל היותר משפרת במידה מסוימת.

לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il