- פרשת שבוע ותנ"ך
- ויקהל
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
4760
מפרשים בכל הדורות הרבו לעסוק בפרשיות האלה של התורה הקדושה, שכל מילה וכל אות בה נצחית, במאמץ להצדיק את החזרה הזאת, המיותרת, רק לכאורה כמובן. לא ננסה כאן אפילו לסקור את כל הגישות השונות שמנסות להסביר מדוע היה צורך בחזרה הזאת. כולן משביעות רצון, ובכל זאת לא לגמרי מניחות את הדעת.
לי בוודאי אין תובנה גדולה או הברקה בעניין זה, אך יש רעיון ברור שכל המפרשים מסכימים עליו, רעיון שנגזר מהסקירה החוזרת הזאת של בניית המשכן.
המשכן התאפיין בתכונה נסית: הוא נבנה בדיוק מושלם לפי התוכנית המקורית. פעמים רבות בחיים אנשים או מוסדות מנסים לבנות מבנים, להקים ארגונים או לתכנן תוכניות שיביאו תועלת רבה לחברה לאחר שיושלמו. רק במקרים נדירים, אם בכלל, המוצר המוגמר מתאים בדיוק לתוכניות המקוריות ולכוונות האמיתיות של אלה שתכננו או יזמו אותו.
כל התוכניות של בני האדם נאלצות לעבור תמורות, שינויים, ולעתים אפילו להתבטל לגמרי. התוכניות למשכן, שבאו ממצוות האל, לא היו חשופות לשינויים כאלה. לכן בצלאל ואהליאב ובני ישראל קיבלו שבחים על דבקותם הקפדנית בתוכניות המקוריות לבניית המשכן שניתנו למשה.
כל פרט בבנייה של המשכן נסקר בפרשיות השבוע. הבנאים ערים לחשיבות של כל פרט בעבודתם. כל בורג או מסמר או קרס חסר עלולים להוליד אסון בעתיד. זה נכון בחיי החולין, וזה נכון שבעתיים כשמדובר באופי המוסרי והרוחני של הפרט או הקהילה. רק כשכל הפרטים נמצאים אפשר לראות את האדם השלם, או הפרויקט השלם.
אמן, בין אם בתחום הציור או המוזיקה, תמיד נמדד בדקויות ובפרטים. ההימנעות מקיצורי דרך שתמיד מובילים לעליבות ודלות היא סימן ההיכר של אמן מחונן באמת. משה מספר לנו באהבה על כל חומר וחפץ שהפך לחלק מהמשכן. לפי הקבלה, כל פרט קטן בבניית המשכן משפיע על העולם כולו.
זה רק מדגיש את חשיבות הפרטים כשמדובר במשכן. המשכן איננו עמנו עוד באופן גשמי, אך הלקחים שנלמדים ממנו והגדולה שלו עדיין מלווים אותנו בתורה שאנחנו לומדים ובמערכת הערכים של העם היהודי. כשקוראים את התיאור של התורה למשכן ולומדים את העקרונות שהוא מייצג, פתאום המשכן מתעורר לחיים ומשפיע על כל אחד מאתנו כפרט ועל כולנו כאומה.
חזק חזק ונתחזק
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין

המשכן והשכינה
שיחת מוצ"ש פרשת ויקהל תשפ"ה
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ"ב אדר תשפ"ה

תעשה טובה לעצמך!
הרב נתנאל יוסיפון | י"ט אדר תשפ"ה

ויקהל – מה הוא הסוד שהקב"ה גילה למשה על ייחודה של השבת
הרב מאיר גולדויכט | כ"א אדר תשפ"ה

ויקהל ופרשת פרה – האומץ לצאת לחירות
הרב יצחק חי זאגא | י"ט אדר תשפ"ה
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
איך עושים קידוש?
ענייני כשרות המצויים
למה ללמוד גמרא?
שבועות מעין עולם הבא!
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
למה משווים את העצים לצדיקים?
ל"ג בעומר: סוד כוחו של רשב"י
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?