בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

שרה בת רבקה שינדל

עיקרי ההלכות
א. האיסור לאכול פת חלבית הוא רק על דברים שרגילים לאוכלם עם בשר כגון בורקס, אך אין בעיה לאפות עוגיות חלביות.
ב. כלי פרווה שבושל בו בשר או חלב והפך לבשרי או לחלבי בהתאמה, אין חובה להגעילו ולהחזירו להיות פרווה, ואין חוששים לטעות.

א. עוגות, עוגיות ובורקסים חלביים
בשבוע שעבר למדנו שיש איסור לאפות פת חלבית.
איסור זה חל דווקא על דברים שהרגילות היא לאוכלם עם בשר- כגון בורקסים וכדומה שרגילים לאוכלם עם בשר או רוטב בשרי. ועל כן, אין לאפות בורקס חלבי אלא אם כן משנה בצורת המאפה או שאופה כמות מועטת שתיגמר באותה סעודה או באותו היום1.
לעומת זאת, מותר לאפות עוגות או עוגיות חלביות, מפני שאין רגילים לאכול עוגות או עוגיות עם מאכלים בשריים2.

ב. האם צריך להגעיל כלי פרווה שהפך לחלבי או לבשרי?
כלי שרגילים לבשל בו 'פרווה' ובטעות הפך לבשרי או לחלבי, האם צריך הגעלה?
לכאורה יש לחשוש, שמאחר ורגילים לאכול את מה שהתבשל בסיר זה בין עם חלב ובין עם בשר, גם עתה שנהיה בשרי או חלבי יבוא לאוכלו עם המין הנגדי.
ואכן, פסק הט"ז שצריך להכשיר את הכלי הנ"ל ולהחזירו למצב פרווה.
אך למעשה רוב הפוסקים חלקו עליו משני טעמים:
א. הגזרה לא הייתה אלא בדבר שדרכו לאכול עם בשר או חלב, ולא בסתם.
ב. אפילו אם יאכל את הפרוה שהתבשל בסיר זה עם בשר לא יעבור איסור בדיעבד שהרי זה 'נותן טעם בר נותן טעם'3.


את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il