בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • נצח ישראל למהר"ל
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
2 דק' קריאה
פרק לו - חבלי משיח
הפסד העולם מפני ההוויה החדשה הם חבלי משיח
הִתְבָּאֵר לְמַעְלָה שֶׁיִּהְיֶה בָּעוֹלָם 1 הֶפְסֵד הֲוָיָה הָרִאשׁוֹנָה, וְהוּא שֶׁגּוֹרֵם הִשְׁתַּנּוּת בְּכַמָּה דְּבָרִים. וּכְמוֹ שֶׁמִּצַּד הֶפְסֵד הֲוָיָה רִאשׁוֹנָה יִהְיֶה הִשְׁתַּנּוּת, וְכֵן יִהְיֶה גַּם כֵּן שִׁנּוּי בָּעוֹלָם מִצַּד הֲוָיָה הַחֲדָשָׁה שֶׁיִּהְיֶה בָּא אֶל הָעוֹלָם. שֶׁכְּמוֹ שֶׁכָּל הֶפְסֵד הוּא שִׁנּוּי, כָּךְ כָּל הֲוָיָה שִׁנּוּי בָּעוֹלָם, וְהוּא נִקְרָא חֶבְלֵי מָשִׁיחַ. וְנִקְרָא חֶבְלֵי, שֶׁכְּמוֹ 2 שֶׁהָאִשָּׁה יַגִּיעַ לָהּ חֲבָלִים, מִפְּנֵי הַשִּׁנּוּי שֶׁל הֲוָיוֹת הַוָּלָד הַבָּא לָעוֹלָם, שֶׁכָּל הֲוָיָה הוּא שִׁנּוּי, וּמִצַּד הַהֲוָיָה הַחֲדָשָׁה הוּא הַשִּׁנּוּי. וְכָךְ כַּאֲשֶׁר יָצָא לַפֹּעַל עִנְיָן חָדָשׁ, הוּא עוֹלַם הַמָּשִׁיחַ, וְהוּא יְצִיאָה לַפֹּעַל הַהֲוָיָה הַחֲדָשָׁה, וְדָבָר זֶה הוּא שִׁנּוּי בְּוַדַּאי. וּלְפִיכָךְ יִהְיֶה חֶבְלֵי הַמָּשִׁיחַ, כְּמוֹ אִשָּׁה כַּאֲשֶׁר יֵצֵא הַוָּלָד לַאֲוִיר עוֹלָם, יֵשׁ לָהּ חֲבָלִים מִצַּד הַהֲוָיָה וְהַבְּרִיאָה שֶׁבָּא לָעוֹלָם.
________________________________
התבאר בפרק הקודם, שבימות המשיח 1 תפסד ההוויה הישנה של העולם, ודבר זה יביא לשינויים. כמו שהפסד ההוויה הישנה גורם לשינויים, כך גם התהוות ההוויה החדשה גורמת לשינויים, ושינויים אלו נקראים חבלי משיח, 2 בדומה לאישה העומדת ללדת, שיש לה חבלי לידה. חבלי הלידה נגרמים מפני השינוי של העובר, העומד לצאת לאויר העולם, וכאמור, כל הוויה חדשה היא שינוי, ומפני ההוויה החדשה בא השינוי. לכן כאשר יוצא אל המציאות דבר חדש, העולם של ימות המשיח, שהוא עולם חדש, זו הוויה חדשה, המביאה לשינוי בעולם. שינוי זה הם חבלי המשיח, כאישה היולדת, שיש לה חבלי לידה בשעת יציאת העובר לעולם.


הקדמה
לאחר שלמדנו בפרק הקודם על השינויים הגדולים, שיחולו בעולם לקראת בוא המשיח, עומד המהר"ל על שתי סיבות לשינויים – עקירת המציאות הישנה ובניית המציאות החדשה. השינויים האלה מכונים חבלי משיח, שבדומה לחבלי הלידה יש בהם ייסורים וכאבים עזים ורבים, אך התוצאה הסופית מצדיקה קבלת ייסורים אלה, והופכת אותם לכדאיים.
בפרק זה עוסק המהר"ל בדברי חכמינו, שחלקו זה על זה בשאלה האם הם היו רוצים לחיות בימות המשיח. מה היו שיקוליהם של אלה שרצו? ומה היו שיקוליהם של אלה שלא רצו? האם יש עצה למי שחי בדור חבלי המשיח שעל ידה יוכל להינצל מהייסורים שכרוכים בהם? על שאלות אלה ישיב המהר"ל בפרק זה מתוך התבוננות מעמיקה, כדרכו, בדברי הגמרא במסכת סנהדרין.

ביאורים
המהר"ל מביא דוגמה לשינוי גופני – הלידה. בהסתכלות ראשונית, ניתן היה לחשוב כי בתהליך הלידה משתתף רק הוולד. עד לפני כמה רגעים הסתתר ברחם אימו, ועכשיו הוא נמצא לפנינו חי ונושם בכוחות עצמו. אך אנו יודעים שאין זה כך. בשעת יציאת התינוק עובר גוף האישה שינויים רבים – "אבריה מתפרקין", כהגדרת חז"ל [נידה ט.]. בדוגמה זו אנו רואים שכאשר מצטרף חלק חדש למערכת קיימת, המתפקדת בצורה סדורה – כל המערכת מושפעת מכך. ניתן לראות זאת באופן כולל יותר בתיאוריית "אפקט הפרפר". תיאוריה זו גורסת כי פרפר קטן המנפנף בכנפיו בסין הרחוקה יכול לגרום לסופת הוריקן עצומה באמריקה. מדוע? עולמנו מורכב מכוחות רבים המשפיעים בכל רגע זה על זה. כאשר חלקיק קטן מופיע פתאום במערכת זו, לדוגמה – משב הרוח הזעיר שמפיקים כנפי הפרפר, הוא יכול לגרום לתגובת שרשרת ארוכה שתגרום להפרת האיזון בכל המערכת – סופת הוריקן באמריקה.
כאשר הוויה חדשה נוצרת ו מפֵרה את האיזון שהיה קיים במערכת, נוצרים ה' חבלים' – מציאות של בלבול, פחד, וכאב בכל הסביבה כולה, הצריכה להסתגל ולהתמזג עם החלק שנוצר.
המשיח הוא מציאות חדשה שתתגלה בעולם. בדומה לתהליך הלידה, דבר זה יגרום לערעור המערכת כולה שתימשך עד להסתגלותה ל"תינוק" החדש. תהליך זה נקרא "חבלי משיח".

לעילוי נשמת ר' מרדכי בן יהודה צבי הי"ד


את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il