- ספריה
- חכמת החינוך א'
172
שרש מצוה זו נגלה, כי השקר נמאס ונאלח לעין כל משכיל, גם כי בעדות אמת העולם עומד, שכל דברי ריבות בני אדם מתבטלים בעדות אנשים. ואם כן עדות שקר סבה לחרבן הישוב.
דיני המצוה, כגון ממי מקבלין עדות (רמב''ם עדות ט', א') וממי אין מקבלין, ובמה יפסלו בני אדם להעיד, וכיצד קבלת העדות, וכי יש בני אדם שאין מעדין לכל אדם מרב מעלתן, ודרישת העדות והחקירה, והחלקין שבין עדות ממון לעדות נפשות, והחלוק שבין דרישה לבדיקה, והחלוק שבין עדות בשטר לבעל פה, ויתר רבי פרטיה מבוארין בסנהדרין ובמקומות בגמ' סנהדרין (י''ח א, ל''ב א, מ''ב א).
ונוהגת בכל מקום ובכל זמן בזכרים אבל לא בנקבות, שאין הנשים בתורת עדות, שהעדות צריך כיון וישוב הדעת הרבה. והעובר על לאו זה והעיד עדות שקר בחבירו, שם הכתוב (דברים י''ט, י''ט) גבול ענשו לעשות לו כאשר חשב לעשות לחבירו, ויש בו מלקות (מכות ב'.) כמו כן. ושם בסנהדרין גם כן מתבאר.
מצווה ל''ז-שלא להעיד בשקר

חכמת החינוך א' (49)
הרב אלחנן פופקו
37 - שלא לגנב נפש מישראל
38 - שלא להעיד בשקר
39 - שלא לחמד
טען עוד
ויש לעיין אם מצווה זו היא מצווה שבין אדם למקום או שהיא מצווה שבין אדם לחבירו, ומזה מסתעפת השאלה האם האיסור שיש בעדות שקר הוא בגלל הנזק שגורם לחבירו ואם כן היא מצוה שבין אדם לחבירו, או שהאיסור הוא משום עצם השקר ואם כן הוא איסור שבין אדם למקום.
וי''ל דשאלה זו תלויה בחקירות שיש לחקור במצווה זו ואלו הם:
א. מהו גדר "עד" שנאמר בלאו דעדות שקר, האם בעינן דווקא עדות של שני עדים שיש עליה תורת עדות, או שמא כל עדות שאדם מעיד ואית ליה נאמנות דין עדות עלה והוי עדות שקר, ונפקא מינה במקום שעד אחד נאמן וכגון עדות של אשה באיסורים ועדות אשה דעגונה וכיוצ''ב שבד''כ אין עליהם שם עד.
ב. עוד יש לעיין, דאף אם נימא דאשה וע''א שהעידו עדות שקר עוברים על לאו זה, האם איסור זה הוא דווקא כשהעידו בבית דין או שהם עוברים בכל אופן שהם אומרים דבר שיש להם נאמנות עליו אף שלא בבית דין.
ג. עוד יש לחקור במה שנאמר 'עד שקר' מהו גדר שקר שבפסוק זה, והיינו האם השקר שאסרה התורה הוא כל דבר שאינו אמת אפילו אם לא היה גורם בעדותו שום נזק וצער לחבירו, וכגון שהעיד שחבירו אכל אתמול דג והוא לא אכל אלא בשר דלא הזיקו אבל הוא דבר שקר, או דלמא האיסור אינו אלא בשקר שגורם נזק לחבירו ובשקר שיעשו מעשה או יוציאו ממון 2 .
והצד השווה שבחקירות אלו הוא האם עיקר מה שאסרה התורה הוא על העדות או שהאיסור הוא על השקר וזהו יסוד הענין.
והנה בחקירה הא', עי' בספר החינוך כאן שכתב: ''ונוהגת בכל מקום ובכל זמן בזכרים אבל לא בנקבות, שאין הנשים בתורת עדות'', ונראה דדעתו דלאו זה דעדות שקר אינו נוהג אלא בעדות ממש, וכן נראה דדעתו דאינו נוהג אלא בעדות שבבית דין 3 , אבל עי' במנחת חינוך (אותיות ג', ד') שדעתו שעל לאו זה עובר אפילו בעדות קרוב וכגון שקבלו עליו בעד, וכן שעובר בעדות עד אחד 4 ואפילו שלא בבית דין, אבל לא באשה, דכיון שהיא אינה ראויה לעדות כלל אין איסור זה נוהג בה, עיי''ש, ונמצא שלפי דברי המנחת חינוך איסור זה נוהג בכל מי שהוא ראוי לעדות ואפילו אם היא אינה עדות ממש.
אמנם לולי דבריו נראה לעניות דעתי כפשטות דברי החינוך דלאו זה דעדות שקר הוא דווקא בעדות שיש עליה תורת עדות ולא בדברים שהם משום נאמנות, דהנה יש לחקור עוד האם דין עדות שקר הוא איסור שתלוי בגברא או שהוא איסור שתלוי בעצמות האיסור, והיינו האם עדות שקר, מוגדרת מה שהעד יודע בזמן העדות או שזה תלוי במה האמת האמיתית, ונפק"מ בעד שהעיד עדות שחשב שהיא עדות שקר ונמצא לבסוף שדבר זה הוא אמת, וכן להיפך אם העיד בדבר שהוא חשב שהוא אמת ונמצא לבסוף שהוא טעה האם הוא עבר על לא תענה.
ונראה לומר 5 דבתרוויהו עובר על איסור עדות שקר, דהנה הרמב''ם (פי''ז ה''א וה"ב מהל' עדות) כתב, שמי שמעיד עד מפי עד ה''ז עובר באיסור 'לא תענה ברעך עד שקר' 6 , והיינו אפילו אם נמצא שעדותו אמיתית היא עובר, וכן מי שהעיד מה שהוא חושב שהוא עדות אמיתית ונמצא ששקר היה, אף שהוא דימה בדעתו דאמת הוא וודאי דעובר, וודאי דילקוהו בתורת עד זומם בכה''ג, ועי' בס' בנימין זאב (סימן תי''ב) דכתב בפירוש דמי שהעיד בבית דין עד מפי עד אפילו אם אומר לבית דין ששמע בפירוש עד מפי עד עובר באיסור זה 7 , ונמצא שאיסור זה הוא דווקא על עדות שיש לה תורת עדות בבית דין, ועניינה שבכל עדות שיכולה להיות עדות אמיתית בבית דין אסור שיהיה דבר חוץ מהמותר והמוגדר בהלכות עדות וכפשטות דברי החינוך דאיסור זה הוא דווקא על מה שיכול להיות עדות ממש, ולפי זה נמצא שאיסור זה הוא איסור שבין אדם למקום ולא על העוול שעשה לחבירו, אלא כמו שכל שאינו שומר את השבת כראוי עובר באיסור, כמו כן כל מי שמעיד בבית דין עדות שאינה עדות אמת כמו שצריך שתהיה עדות בבית דין, והיא אינה עדות אמיתית, עובר באיסור זה.
ולפי זה יש לומר דגם אם מעיד עדות על חבירו שאין בה שום הפסד או היזק עובר באיסור זה כיוון שהוא מעיד דבר שקר בבית דין שזהו גדר האיסור, ועי' מה שכתב בזה מרן הגר''י פערלא ואני הק' לא באתי רק לעורר 8 . ועיין בהערה מש''כ לי הגרח''י פוס שליט''א בדבר זה 9 .
השלמת התמונה
בדיקת קורונה בשבת
מהי עיקרה של הגאולה?
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
מה המשמעות הנחת תפילין?
מתנות בחינם
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?
האם מותר לפנות למקובלים?
איך ללמוד גמרא?
למה ללמוד גמרא?