בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
6 דק' קריאה
העבדות נוהגת רק בזמן שבו מצוות היובל נוהגת במקביל, ובכך שומרת על יסוד החירות האנושית @ מטרת המצווה הייתה לאפשר למשפחות שהגיעו למצב של עוני קיצוני שיקום בהתאם לתנאי החיים שהיו אז @ גם אם בימינו תשוב מצוות היובל לנהוג, נראה כי המציאות הכלכלית העכשווית תייתר את הצורך להחזיר את מעמד העבדות @ הפתרון הנכון למשפחות שאינן מסוגלות לדאוג לרווחת ילדיהן הוא משפחות אומנה

נעסוק הפעם במצווה מפרשת השבוע, פרשת משפטים: בעת שהיובל היה נוהג, היה מותר ליהודי למכור עצמו לעבד, וכן היה מותר לבית הדין למכור אדם שנתפס בגנבתו ולא היה לו כסף להחזירה. אולם כשאין היובל נוהג, אין היתר ליהודי למכור עצמו לעבד. כי רק כאשר יסוד החירות עומד על מכונו על ידי מצוות היובל שמשחררת את כל העבדים, אפשר להשתמש במוסד העבדות כדי לפתור בעיות קשות (ערכין כט, א). נבאר תחילה את מצוות התורה, ואחר כך נבחן מה ממנה יתקיים כשיחזרו כל ישראל לשבת על אדמתם ותחזור מצוות היובל למקומה.
אימתי היה יהודי נמכר לעבד
בשתי דרכים בלבד יכול היה יהודי על פי התורה להימכר לעבד: א) כאשר גבר עליו דוחקו עד שאין לו אפילו מאכל לנפשו, נתנה לו התורה רשות למכור את עצמו לעבד. ב) גנב שאינו יכול לשלם את דמי גנבתו היה נמכר על ידי בית הדין לעבד כדי להחזיר את הגנבה בדמי מכירתו (רמב"ם הלכות עבדים א, א).
מי שנמכר על ידי בית הדין נמכר לכל היותר לשש שנים, ואם שנת היובל הגיעה לפני תום שש השנים יצא לחירות ביובל. ואם לאחר שש השנים רצה להמשיך בעבדותו, רוצעים את אוזנו במרצע בפני בית הדין, וימשיך לעבוד את אדונו עד שנת היובל או עד מות אדונו.
אבל מי שמוכר את עצמו מפני דוחקו רשאי למכור עצמו ליותר משש שנים, אולם משיגיע היובל ייצא לחירות (רמב"ם שם ב, ב-ג; ג, ו-יא).
היאך הסכימה התורה לעבדות?
ראוי לשאול, הרי התורה רואה בחירות ערך גדול, וזה היסוד שהתגלה בחג הפסח שנקרא בנוסח התפילה "זמן חירותנו". וזו אחת המעלות של האמונה בה' והעיסוק בתורה, שאמרו חכמים: "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה" (אבות ו, ב), שעל ידי שהאדם משעבד עצמו לבוראו, מקור חייו ועצמותו, ולומד את תורתו, הוא משתחרר מכל השעבודים לבשר ודם וליצרים רעים. ואם כן היאך הסכימה התורה שיימכר אדם לעבדות?
אלא שצריך לדעת יסוד גדול: התורה אינה כופה את האדם ללכת נגד הטבע, כי הטבע על כל פגמיו הוא בריאה אלוקית שנותנת לאדם מצע שעליו הוא יכול לתקן ולהשלים את עצמו. לכן התורה אינה מתערבת בכוחות השוק הכלכלי, אלא נותנת להם לפעול את פעולתם תוך שהיא קובעת להם גבולות מוסריים ומעניקה כיוון ערכי שמסמן את דרך התיקון וההתעלות. בתקופות של מחסור חמור, בלא מסגרת העבדות, אנשים שלא הצליחו לפרנס את עצמם, מפני שהיו עצלים או חסרי תושייה או בגלל אסון שפקד אותם או מפני שאדמתם נכבשה מידם - היו מתים ברעב. על ידי העבדות הם שרדו והעמידו צאצאים, שהם כיום בני חורין. ופעמים דווקא העבדים הצליחו להתקיים יותר מבני חורין עניים.
הגבולות והכיוון
לכן התורה לא אסרה את העבדות אלא קבעה לה גבולות מוסריים, כדוגמת האיסור להעביד את העבד בעבודות פרך או בעבודות משפילות. ואף שמותר לשכור בן חורין לעבודות אלו, העבד שנפשו שפלה עליו מצטער בהן יותר, ולכן ציוותה התורה להיזהר בכבודו (רמב"ם הלכות עבדים א, ז-ח).
כמו כן ציוותה התורה שהאדון ינהג בשוויון עם העבד במאכל ובמשקה בכסות ובמדור, שנאמר: "כי טוב לו עמך" (דברים טו, טז), שלא יהיה האדון אוכל מאכלים משובחים והעבד מאכלים פשוטים, ולא יתכסה האדון בשמיכה משובחת וייתן לעבד שמיכה פשוטה (קידושין כא, א; רמב"ם שם א, ט). אפשר לומר שעל פי הדרכת התורה האדון הוא בעצם מעין מחנך שביתו הופך לפנימייה משקמת לעבד.
ככלל דיני עבדות אינם באישה
כל מה שלמדנו על מכירת אדם לעבד או קנייתו חל על זכרים, שיכולים למכור עצמם לעבדים וכן להימכר בגנבה וכן לקנות עבדים. אבל האישה אינה רשאית למכור את עצמה לשפחה, ואף אם נתפסה בגנבתה אין בית הדין מוכר אותה לשפחה (שמות כב, ב; סוטה כג, ב).
ניתן לומר שני טעמים לכך. האחד, חובת הפרנסה הוטלה בעיקר על הגברים, ובלית ברירה היו צריכים לעשות זאת גם על ידי מכירתם לעבדות, ואכן ההלכה מחייבת את האדון לפרנס גם את אשתו וילדיו של העבד. השני, הואיל וחובת הפרנסה בעיקר על האיש, מכירת אישה לעבדות פוגעת בכבודה באופן אנוש, יותר מאשר בכבוד האיש.
כמו כן אישה אינה רשאית לקנות עבדים, שמא יגיעו לזנות (רמב"ם הלכות עבדים א, ב).
המקרה היחיד של שפחה
כפי שמבואר בפרשת השבוע, המצב היחיד שבו אישה יכולה להיות שפחה עברייה הוא בעודה ילדה, כאשר אביה מוכר אותה לשפחה, ואזי תפקידה לסייע בעבודות הבית של אדונה, ובשום פנים אין לאדון היתר לזנות עמה.
מכירת הבת לשפחה מותרת רק במצב שהאב נעשה עני עד שלא נשאר לו כלום, לא קרקע ולא מיטלטלין, ואפילו את הכסות שעליו הוא צריך לשלם בחובו, כך שאינו מסוגל להבטיח לבתו אפילו פת לחם בכל יום לקיומה. לא זו בלבד אלא שאם לאחר שמכרה לשפחה הצליח להרוויח מעט כסף, חובה עליו לפדותה. ואם סירב, בית הדין צריך לכוף אותו לפדותה (רמב"ם שם ד, ב).
מכירתה של הבת לשפחה היא לשש שנים ולא יותר. אם לפני תום שש השנים הגיע היובל, או שמת אדונה, או שהחלה להראות סימנים ראשונים של בגרות - היה האדון צריך לשחרר אותה (שם ד, ד-ה).
מגמת המצווה
הצלה גדולה הייתה בכך לילדה, שעל ידי כך לא גוועה ברעב. שכן יש לדעת שעד לפני כמאתיים שנה, גם במשפחות רגילות, כמחצית הילדים היו מתים בילדותם ממחלות ומתזונה לקויה, וסיכוייה של ילדה ענייה שכזו לשרוד היו קטנים שבעתיים. בנוסף לכך, עבודתה כשפחה בביתה של משפחה מבוססת הייתה מעניקה לה הרגלי עבודה שיכלו לסייע לה אחר שתשתחרר.
עוד תקווה הייתה במכירתה לשפחה, שאולי תמצא חן בעיני אדונה, ואולי ירצה לשאתה לאישה או להשיאה לבנו. וזו בעצם הייתה המגמה העמוקה של מכירתה לשפחה, שאולי מתוך כך תזכה להינשא לאדונה או לבנו ולהבטיח את עתידה. לפיכך, אסור לאב למכור את בתו למי שאינו יכול לקדשה לאישה (רמב"ם ד, יא).
נישואים עם שפחה
כיצד היו נישאים? היו שואלים תחילה את הילדה אם תסכים להתחתן עם אדונה או עם בנו. אם הסכימה, האדון היה אומר לה בפני שני עדים: "הרי את מקודשת לי" או "לבני", והכסף שבו נקנתה לשפחה היה הופך לכסף קידושיה, ובכך נעשתה מאורסת. לאחר מכן היו נערכים לקראת החתונה, שבה הייתה נישאת על ידי חופה ושבע ברכות כדת משה וישראל. והתורה מדגישה שעל בעלה לכבד את אשתו כפי שחייב כל איש לכבד את אשתו, למרות שמתחילה הגיעה אליו כשפחה. זהו שנאמר: "שארה כסותה ועונתה לא יגרע" (שמות כא, י).
בדרך כלל היו ממתינים זמן רב בין האירוסין לנישואין כדי שתתבגר. ואף שאם האב השיג כסף מצווה שיפדה את בתו, אם רצה האדון לייעד את השפחה לאישה לו או לבנו מצוות הייעוד עדיפה על מצוות הפדיון, מפני שזו היא טובתה (שמות כא, ז-יא; רמב"ם שם ד, ז-ט).
גיל הנישואין בעבר
דין זה התקיים בתקופה שבה גיל הנישואין לבנות היה בסביבות גיל 12 ובתקופות של דוחק אף לפני כן. אבל כבר בזמן חז"ל ההוראה לכתחילה לבנים הייתה "בן שמונה עשרה לחופה" (אבות ה, כא), ולבנות לפני כן, אבל לא לפני שבגרה. וזאת כדי שיתכוננו לחתונה מבחינה מוסרית ותורנית ויגיעו לשלב שבו יוכלו לשאת בעול האחריות לקיום משפחה (וראו בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו ה, י-יא, בעניין גיל הנישואין בזמננו לנשים ולגברים).
עבדות בימינו
כפי שלמדנו, דיני עבדים תלויים ביובל, אבל כשאין היובל מתקיים אין היתר ליהודי למכור את עצמו לעבד או את בתו לשפחה, ואין היתר ליהודי לקנות עבד יהודי או שפחה עברייה (רמב"ם הלכות עבדים א, י).
אולם צריך להוסיף שגם לאחר שיחזרו כל ישראל לארצם וישבו על אדמתם כתיקונם ויחזור היובל לנהוג, בזכות מצבנו הכלכלי דין עבדים לא יחזור לנהוג. שכן למדנו שהעבדות נועדה לקיים את האדם שלא ימות ברעב, ועל כן בתקופה שבה חברה בריאה מסוגלת לספק מזון לעניים שלא ימותו ברעב, חובה עליה לבטל את העבדות מהעולם.
כיוצא בזה למדנו שהתורה התירה לאיש לשאת שתי נשים, אבל מכלל דבריה למדנו שאין הדבר רצוי, ועל כן כאשר הדבר התאפשר תיקנו חכמים שלא לשאת שתי נשים (ראו פניני הלכה שמחת הבית וברכתו י, ט).
פתרונות
כיום הפתרון לילדים שהוריהם אינם מסוגלים לגדלם הוא על ידי משפחה אומנת. לכתחילה רצוי שהמשפחה האומנת תהיה מקרובי משפחתם, וכשאין להם קרובים מתאימים יש לבחור הורים טובים שיוכלו לטפל בילד ולחנכו. ולגבי גנבים שאינם יכולים להשיב את גנבתם, בהשראת התורה, יש למצוא דרך שבה ייענשו ויחזירו את חובם ובתוך כך ישוקמו (ראו פניני הלכה שביעית ויובל י, יא).
לשאלות הלכתיות: ask@yhb.org.il



ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il