- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות כלליות
570
שאלה
מרגישה שמגיל קטן מכרו לי את הססמאות האלה של כבוד האישה ואיך התורה מכבדת את האישה יותר מכל הדתות... בגיל הזה כבר לא מצליחה כל כך לקנות את זה...
למה לפי התורה אישה שנחשדת כבוגדת נלקחת לכהן לשתות מים קדושים בטקס משפיל? למה גבר שנחשד כבוגד לא עובר את אותו טקס?
למה אישה ששוכבת עם הרבה גברים מקבלת כינוי מגונה וגבר ששוכב עם הרבה נשים לא? כל תשובה שניסיתי לתת לעצמי לא נתנה לי מנוח מההרגשה שהדת נותנת יחס מועדף לגברים ומזלזלת באישה. ולכן אודה למענה, תודה.
תשובה
שלום רב
אני לא אחראי על מי מכר לך מה. כולם בעולם הזה מוכרים וקונים. גם התרבות הנוצצת והמערבית מומחית במכירות ונראה לי שאולי זה עיקר המומחיות שלה. כדאי לך להזהר מהזוהר המערבי שנראה כלפי חוץ זוהר שיש בו כבוד והערכה עמוקה לנפש האישה. לצערי הרב השיח המערבי אוהב יותר את גוף האישה מאשר את נפש האישה.
לגופם של דברים השיח הפניסטי במקרים רבים הינו שיח אלים ותחרותי. מעמדים את את מעמד האיש לעומת מעמד האישה. כל עוד שזה יהיה השיח ההרס והפגיעה גם באיש וגם באישה ימשכו. אנו דולים מהתורה שיח שאין בו מעמדות ותחרות. גם זו בחירה מה לדלות מהתורה. אני בכל אופן דולה מהתורה שיח של שותפות והשלמה בין האיש לאישה. אני דולה מהתורה על החכמה והעומק בבריאת האיש כשונה מהאישה ובריאת האישה כשונה מהאיש. השוני לא נועד לניצול או תחרות. השוני נועד כדי שכל איש ימצא את האישה שביחד הם יחיו חיים שכל אחד משלים את השני.
העולם המערבי שרואה בדברי אמירה מגדרית, עולם שכולם שוים וכולם אותו דבר, הוא עולם הרסני. אם כולם כל כך שוים מדוע בדרך כלל אישה בעולם המערבי הולכת עם בגדים חשופים ואילו האיש שרוצה לכבד את עצמו הולך עם חליפה שמכסה את כל גופו. העולם המערבי לא יכול לכסות את הסתירות שיש בו.
אנו מאמינים בצניעות. הצניעות בעיקרה הוא יצירת מרחב משפחתי אינטימי בו יש מרחב נשימה לאיש ולאישה, מרחב שהם יוצרים אותו בדו שיח בינהם. האישה בעדינותה, רגישותה ויכולת ההכלה שלה מלמדת את האיש את השפה הנשית. האיש בנטיתו לעמוד על שלו ולחתור להגעה ליעד מוגדר מלמד את האישה את השפה הגברית. ביחד הם יוצרים שותפות שיש בה יופי והשלמה.
דרך אגב . רק בעולם המערבי גבר ששוכב עם הרבה נשים הוא גבר. בעולם שלנו הוא נקרא "רועה זונות". ביהדות לא אישה שמפקירה את עצמה ולא איש שאינו נאמן ומפקיר את עצמו ופוגע בנשים מקבל יחס סלחני.
בפרשת סוטה מדובר על מצב חברתי בו האיש היה האדם שנמצא מחוץ לבית והאישה נמצאת בבית. לכן הסיטואציה של חשד והפרת האמון היה ניתן להוכחה בעיקר על האישה. אולם אנו כבר מזמן לא חיים בצורה תרבותית זו ואנו בשום אופן לא מכילים איש שלא נאמן לאישתו. פרשת סוטה אינה באה למצוא את הקלון של הנשים. פרשת סוטה באה בעיקר לפטור בעיה של שלום בית עקב חשדות שבמקרים רבים דווקא הביאה אל הכהן מאפשרת את הדרך לפייס בין בני הזוג שנפגע האמון בינהם. הכהן כאן מתפקד כיועץ זוגי ומגשר.
כל טוב

ביאת המשיח
רבנים שונים | ה ניסן תשפ"ה
למה יש פירוט גדול להוראות הבניה בפרשת ויקהל?
הרב חיים שרייבר | ה ניסן תשפ"ה
משך היריון של חיות (המשך)
הרב חיים שרייבר | ה ניסן תשפ"ה
