שאל את הרב

  • הלכה
  • שחיטה והכשרת בשר
קטגוריה משנית
שאלה
בס"ד אני צולה כבד בתוך רשת, שאת הרשת עם הכבדים אני מניח על הרשת (ברזל יצוק) של המנגל. כמובן שדם מטפטף, אבל הבעיה שהרשת של המנגל היא יחודית בצורתה ולכן בעייתי להתאים רשת אחרת האם אפשר (לאשכנזים) להסתפק בליבון קל?
תשובה
שלום רב לשואל היקר. התשובה היא כן. נקדים שכעיקרון כלים המתחממים באש ובאים במגע ישיר עם אוכל, הכשרתם צריכה "ליבון חמור", כלומר חום גבוה עד שהמתכת תאדים. ליבון קל אינו מועיל לכלים הטעונים ליבון חמור, אלא רק כתחליף להגעלה במצבים מסויימים. אולם רשת מנגל שצלו בה כבד, היות והיא תחת האש לכן דם הכבד שבה נשאב מיד לתוך האש, ועל פי זה דעת בני ספרד שאין צורך כלל בהכשרת הרשת. אולם דעת בני אשכנז לייחד רשת מיוחדת לכבד, יש מפוסקי אשכנז שהצריכו ליבון חמור, יש שהצריכו ליבון קל, ויש שהקילו בדבר לגמרי שאין צריך ליבון כלל, וכן נוהגים רבים. גם לדעת המחמירים המצריכים ליבון חמור ניתן לשים את הרשת באש הגחלים עד שהיא תאדים ובכך היא נכשרת. יש לציין שבחלק מהמתכות המצויות כיום, כגון אלומניום, וכדומה לא רואים שינוי מהותי בגוון המתכת, אף שהמתכת קרובה להתכה, במידה ולא ניתן להחליף רשת אחרת חדשה, ניתן להחשיב חימום כזה כליבון חמור, על אף שאינך רואה אדמימות על המתכת. מקורות: שו"ע (יו"ד ע"ו סקל"ח), ובספר אורחות רבנו (עמ' שפ"ט), ספר הכשרות למעשה (עמ' נ"א הערה קכ"ד). וראה שו"ע ורמ"א (תנ"א, ד'), ובספר הכשרות (עמ' צ"ו), כתב בשם הגר"ש וואזנר זצ"ל שלוחות אסבסט הצריכות ליבון, שאפילו בחום 300 מעלות אינן מתאדמות, מכל מקום כיון שאם יבואו במגע עם דבר אחר הן שורפות אותו, נחשב הדבר כליבון. והסכים לכך דודי הג"ר דן מייזלס מח"ס פתחי מגדים על בשר וחלב. כמובן שאם יש אפשרות להשיג בקלות ובזול רשת צלייה חדשה, יש לעשות כן. ברכת ה' עליכם,
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il