- הלכה
- כלים והכשרתם
- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות פרטיות בסוגיות שונות
263
שאלה
א. איך מכשירים תנור בין בשרי לפרווה?
ב. אנחנו נוהגים לשמור שלוש שעות. מה המקור לזה, והאם עדיף להפסיק את המנהג הזה ולעבור לשש שעות?
ג. שאלה בעניין אחר. הגמ’ במסכת שבת, בדף קי"ט אחד האמוראים אומר ’תיתי לי דכי אתי צורבא מרבנן קמי לדינא לא מיגניא רישא אבי סדיא עד דמהפכי בזכותיה’. זה ממש לא נשמע טוב, אם הדין האמיתי הוא שהת"ח יזכה- אז גם אם הוא היה עם הארץ הדין היה צריך להיות כך, ואם לא- זה שקר?
תשובה
א. לאחר הוצאת המאכל הבשרי תשאיר את התנור על החום הכי גבוה.
ב. עדיף לעבור למנהג של שש שעות. המהרש"ל כותב שכל מי שיש בו ריח תורה ינהג שש שעות. בהלכה יש שתי שיטות, שיטת הרמב"ם, שהיא שש שעות, ושיטת בעלי התוס', שצריך הפסק בין הארוחות רק לא באותה ארוחה. לשלוש שעות נראה לי שאין מקור בהלכה אלא זוהי המציאות, שבאנגליה באחת היו אוכלים ארוחת צהריים ובארבע היו שותים תה ותה אנגלי הוא עם חלב, וכך נוצר שלוש שעות. כלומר, נהגו שלוש שעות אבל אין לזה בסיס בהלכה.
ברור שלכתחילה עדיף לנהוג כמו הרמב"ם, שש שעות.
ג. הכוונה היא שהאמורא בא לומר שהוא דאג שלא תהיה 'סחבת' בדין, אבל לא שחס ושלום הייתה פה הטיית דין. אין להעלות על הדעת.