- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות לבעלי תשובה
213
שאלה
שלום רב. נגיד שאני תלמיד חדש שרוצה להיכנס לעולם התורה, האם הרב יכול לתאר לי איך עליי להתקדם בלימוד התורה מ; א’ עד ת’. זאת אומרת באיזה ספרים להתחיל לפי השלבים ולפי הדרגה על מנת לשמור על הסדר הלימוד ? אני מקווה שמובן לרב מה שאני מתכוון. תודה
תשובה
ב"ה
שלום לך.
שמחתי לקבל את מכתבך, ואשתדל לעזור לך בכל מה שאוכל.
זכות גדולה ושמחה גדולה להתחיל מהתחלה. אף שפעמים רבות כשאדם מתחיל הדבר נראה לו כמו הר שאי אפשר לעבור, כמו דבר שלא יודעים מה ואיך לעשות, חשוב לדעת שיש בו גם קסם מיוחד, קסם של התחלה.
אז איך מתחילים? אודה על האמת, שאין לי דרך חד משמעית, ואף אינני מאמין בדבר זה. אני מאמין שכל אדם הוא עולם מלא, ולכל אחד יש את התכונות שלו, את ההתאמה שלו, וממילא גם את הדרך שלו ללמוד ולהתקדם. ודאי שיש דברים שכולם צריכים לדעת אותם, אך פעמים רבות הסדר משתנה והשילוב של הדברים המתאימים לאדם, שאינם שווים לכולם, משתלבים באופן משמעותי בתכנית הבניה של האדם, והופכת אותה מתכנית קשה ולא פשוטה, למשהו חי וזורם.
לצערי הרב אינני מכיר אותך, וכדי לתת לך תכנית שבאמת תתאים לך, הייתי חייב לפגוש אותך, לשבת ולדבר בנחת שיחה טובה, להכיר את הרצונות, להכיר את מה שאתה מחפש, אך לצערי הרב כפי שאתה מבין הדבר לא אפשרי כל כך.
לכן, הדבר שאני הכי ממליץ זה למצוא לך מישהו שתוכל לשבת איתו, לדבר בנחת ובפתיחות (כמובן עד כמה שתוכל ושהוא יוכל) ומתוך ההיכרות לבנות תכנית בשבילך.
הדבר דומה לאדם שיפנה למדריך כושר בשאלה איך אני נכנס לכושר, בלי לפרט דבר. ודאי שהמדריך כושר, שיהיה הטוב ביותר, ירצה להיפגש, לדבר ולהכיר, ועל פי ההיכרות הוא יבנה לאדם את תכנית האימונים.
בבניה רוחנית הדבר אף מורכב יותר וכולל יותר, שכן כושר הוא דבר מסוים בחיים, ואילו עולם רוחני הוא עולם שלם שמקיף את כל החיים שלנו, ונותן להם את המשמעות שלהם. לכן בדבר זה הרבה יותר חשוב שיהיה לך מישהו שידריך אותך ושאיתו תתקדם צעד אחר צעד.
אם תרצה אשמח לעזור לך למצוא מישהו שידריך אותך באופן אישי, מישהו, רב, שגר קרוב אליך, ואיתו תהיה בקשר והוא יעזור לך.
בינתיים, אינני יודע מה למדת, וחשוב מאוד להתחיל מסודר בתחומים השונים בתורה: א. חומש - לקרוא חומש עם פירוש בסיסי, להכיר את החומש. ב. הלכה - ללמוד הלכה באופן מסודר, כל יום כמה זמן שמתאים לך, אך הקביעות חשובה מאוד. מומלץ מאוד ספר פניני הלכה שהוא מסביר את הדברים ממש נפלא, לאחר מיכן לעבור לספרים הלכתיים מעשיים שמקיפים יותר את היום יום. ג. לעסוק באמונה, בלימוד יסודות האמונה וביסודות היהדות. לשם כך ישנה תכנית מאוד יפה של לימוד באתר ישיבה, אתה מוזמן להצטרף. בתכנית זו לומדים את הספרים היסודיים של היהדות. ד. חשוב גם לקרוא דברים שאתה מרגיש שהם מחזקים אותך, ולמצוא מעט זמן לעסוק בהם.
ידידי יש עד המון מה ללמוד ולעסוק אינני יכול להאריך.
אנא חזור אלי בקשר להצעה שהצעתי לך במכתבי, קודם לכן, ואשמח לעזור.
בברכת הצלחה רבה
הרב יצחק גרינבלט.