בית המדרש

  • מדורים
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

מרים בת בת חן

3 דק' קריאה
"אין המדינה האושר העליון של האדם , זה ניתן להאמר במדינה רגילה ... מה שאין כן במדינה שהיא ביסודה אידיאלית , שחקוק בהוויתה התוכן האידיאלי היותר עליון, שהוא באמת האושר היותר גדול של היחיד. מדינה זו היא באמת היותר עליונה בסולם האושר, ומדינה זו היא מדינתנו, מדינת ישראל , יסוד כסא ה' בעולם , שכל חפצה שיהיה ה' אחד ושמו אחד" . מוסר הקודש עמ' קצא

מדיניות ממלכתית
בכדי לעמוד על הבנת הדברים עלינו לחדד ולשנן שני יסודות בחיינו האישיים והלאומיים:
היסוד האחד , הוא מטרת הבריאה ומטרת ישראל בעולם. בשורת ישראל לעולם היא כי יש אלקים בקרב הארץ. בניגוד לכל תפיסות העולם שהיו וטענו כי קיימת הפרדה ברורה ומוחלטת בין הקניינים הרוחניים לבין הקניינים החומריים, בין שמים ובין הארץ, ישראל מבשרים את האחדות בעולם. ההכרה כי כל מה שברא הקב"ה בעולם "לכבודו ברא" ולמטרה נעלה מופיע כל אחד על במת ההיסטוריה. המטרה היא "ואנשי קודש תהיו לי" אנשים של קודש. מה שכולם חושבים שאנשים וקדושה הם הפכים, אנו מגלים בחיינו את החיבור לחיי קדושה.
לשם כך , "צריך דווקא , שציבור זה יהיה בעל מדינה פוליטית וסוציאלית וכסא ממלכה לאומית...למען דעת שלא רק יחידים חכמים מצויינים, חסידים, נזירים ואנשי קודש, חיים באור האידיאה האלקית, כי גם עמים שלמים מתוקנים ומשוכללים בכל תיקוני התרבות והישוב המדיני" (אורות עמ' קד)
רק עם החי בצביון מדיני הכולל את כל הופעות החיים, יכול לגלות את שם ה' בכל התגלויות החיים. רק במדינה יש חיים אישיים ולאומיים, חיי רוח וחיי חומר של פרט וכלל וחיי עם. לכן, אנו רואים בתורה ובחז"ל שהמעמד הגבוה ביותר בעם ישראל הוא המלך. הזהירות בכבודו והחובה כלפיו גדולה אף מהיחס לסנהדרין. עם ישראל הוא העם היחיד שהקב"ה נטע בתוכו חיי קדושה עליונה זו המתפשטת בכל חלקי החיים, כך נטע זאת בארצנו הקדושה ובהופעת המלכות בישראל.
היסוד השני הוא ההבחנה בין נגלה לנסתר, בין כוחות החיים הפנימיים לבין התגלותם בפועל, בין סגולה לבחירה. אמרו חז"ל: "ישראל אע"פ שחטא ישראל הוא". כל יהודי יש בו את הקדושה העליונה של קדושת ישראל. גם אם בפועל אינו מתנהג כהלכה, קדושה זו איננה זזה ממנו. כך גם קדושת ארץ ישראל קיימת לעולם ואין הדבר תלוי במעשים הנעשים בה. גם בשעה שעם ישראל מתנהג לצערנו לא כראוי, הוא מייצג את שם ה' בעולם ומעלתו הפנימית לא זזה ממנו. כך אומר הנביא יחזקאל לאחר שהקב"ה הגלה את ישראל עקב מעשיהם הרעים : "ויבוא אל הגויים אשר באו שם ויחללו את שם קדשי באמור להם עם ה' אלה ומארצו יצאו". העובדה שעם ה' בגלות מהווה חילול שם ה' גם אם הם לא מתנהגים כראו, כך גם היחס למלכי ישראל. גם בשעה שהיו מלכי ישראל מתנהגים שלא כראוי ואפילו החטיאו את הרבים היה אליהם יחס של כבוד. אליהו התנהג בכבוד לאחאב שהיה רשע. אין בכבוד שחלק אליהו לאחאב בכדי למנוע התנגדות לדרכו הרעה. אך מלך ישראל מייצג את עם ישראל בעולם מכוחו הפנימי ולכן היחס אליו הוא יחס של כבוד, כיחס אל כל יהודי. בכל התקופה הנקראת בפינו תקופת המלכים היו מלכים טובים וצדיקים והיו רעים ופושעים ובכל אופן התנ"ך קורא להם ומתייחס אליהם כמלכים.

השאיפה לצדדים רוחניים של האומה אינה מספקת, אלא יש לשאוף לבנין מלכות ישראל, הווה אומר מדינת ישראל. דרשו חז"ל: "הנה מלכך יבוא לך - זה שנקרא מלך, שעתיד למלוך על דורות ראשונים ואחרונים. והקב"ה מכריז להם לצדיקי הדור ואומר להם: צדיקי עולם! אע"פ שדברי תורה חביבים עליכם , לא יפה שחיכיתם לתורתי ולא חיכיתם למלכותי".
מדינת ישראל מייצגת את שם ה' בעולם. יש בה את המטרה האידיאלית של חיים שלמים באור האידיאה האלקית. מדינת ישראל היא הגילוי המלא והשלם של כסא ה' בעולם, מלכות ה' בעולם. זוהי מציאות עצמית, פנימית, שלא מתחילה במעשים ש"המדינה עושה". העובדה שלעם ישראל יש מדינה באר"י מהווה יסוד בגילוי השכינה בארץ. גם אם הממשל יהיה רשע ביותר ועם ישראל יעבוד עבודה זרה, כל זמן שעם ישראל חי בארצו ובשלטון עצמי, הוא הוא המייצג את שם ה' בעולם ובעצם המציאות הזו יש קידוש ה'. מובן שאנו חפצים שגם בפועל נתנהג בשלמות על פי הדרכת התורה, אך כשם שישראל אע"פ שחטא ישראל הוא,קל וחומר שמדינת ישראל ומלכות ישראל, לעולם יש בהם את קדושת העם והמלכות גם אם יש לתקן את הצדדים החיצוניים של מעשיהם. יציאת מצרים היתה בשעה שעם ישראל היה שקוע במ"ט שערי טומאה בכדי ללמדנו שהקב"ה בוחר בנו ומוציא אותנו ממצרים בגלל מעלתנו הפנימית ולא בגלל מעשינו המתגלים בפועל.
ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il