- הלכה מחשבה ומוסר
- מסילת ישרים
6491
___________________________
ביאורים
לפעמים אנחנו עלולים לחשוב שהתורה שייכת רק ליחידי סגולה, אך אין הדבר נכון. התורה שייכת לכל אחד כיון שניתנה לכולנו בשוה ו"כל הרוצה לזכות בה יזכה בה" (מהר"ל תפארת ישראל, הקדמה). אין מושג כזה 'תורה לצדיקים', להפך, הצדיקים צריכים לדאוג להמון. כך נוהג גם הרמח"ל שמנסה להתאים את הנוסחה הנכונה לכל יהודי.
יש אנשים שאפילו הכבוד בעולם הבא לא משמעותי עבורם. בשביל אנשים כאלו נכתבה הפיסקה שלנו. לאנשים אלו לא יעזרו העצות הקודמות שהביא הרמח"ל, ועצתו אליהם היא: אף אם אינך רודף אחרי כבוד, ודאי אינך חפץ בעונש חס וחלילה לכן כדאי גם לך לרומם נפשך.
מידת הדין נובעת ממידת האמת. בדין אמת אין 'החלקות', אין 'עסקות טיעון', משוא פנים או זכות אבות. לכן הקב"ה מדקדק עם צדיקים כחוט השערה. אך מדוע דווקא צדיקים? הדין צריך להיות שוה לכולם?! אלא, שאכן הדין שוה בכולם, גם אותנו הקב"ה ידון על הקל שבחטאים. ההבדל בין הצדיק לאדם הרגיל נובע מהרצון לזכך את נשמתו של הצדיק לקראת העולם הבא שהשכר בו גדול לאין ערוך מהעולם הזה. לכן הקב"ה נפרע מהצדיק אף על המעשים הטובים אך לא מושלמים שהוא עשה.
ישנם מקרים בהם חטא הצדיק מלמד על חסרון כלל עולמי. במצבים כאלו יש צורך בתיקון עמוק יותר. אברהם אבינו בשאלתו "במה אדע כי אירשנה" ביטא חסרון קטן באמונה, אך החיסרון בדורו היה גדול יותר. על כן נצרך תהליך אלוקי ארוך טווח: הורדת עם ישראל למצרים על מנת להוציאם באותות ובמופתים ולהפיץ את שם ה' בעולם. ככלל, הדקדוק בדין לא נובע מרצון "לסגור חשבון" עם הברואים אלא מתוך רצון לזכך ולרומם את הנבראים.
הרחבות
1. לא לזלזל בפרטים
מְלַמֵּד שֶׁהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מְדַקְדֵּק עִם חֲסִידָיו . בחלק זה של הפרק אנו עוסקים ב"המון", מדוע אם כן מדבר הרמח"ל על החסיד? הראיה מן החסידים היא, שאף אם אין להם אלא עבירה קטנה – מדקדק איתם הקב"ה אפילו על מעשה קטן שלא עשו כראוי. דבר זה שייך גם בדינו של אדם פשוט. המעשים הקטנים אינם נעלמים מעיני הקב"ה, כפי שמסביר הרמח"ל בהמשך. ההבנה הזו מביאה אותנו לידי זהירות: שלא נטעה לזלזל בפרטים הקטנים ונחשוב בטעות שהם נבלעים בעבירות החמורות או במצוות גדולות שעשינו.
2. איך מחשבים זכויות ועוונות?
לָדוּן כָּל אֶחָד מֵהֶם וּלְהַעֲנִישׁ אַחַר כָּךְ עַל כָּל אֶחָד כְּפִי מַה שֶּׁהוּא. דינו של האדם נקבע לפי מדרגתו ולפי גודל העוון שעשה. אולם לנו אין כל אפשרות להעריך מהי עבירה גדולה או קטנה או מהי מצווה גדולה או קטנה, כפי שכותב הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ג הלכה ב) שרק הקב"ה יודע לדון ולהעריך את מעשינו באופן שאיננו יכולים לתפוס בשכלנו.
3. פירוש המילה "יותרו "
יִוָּתְרוּ מֵיעוֹהִי. 'יותרו'אינו מלשון 'לבתר' שפירושה לחתוך אלא מלשון 'מיותר'. בגמרא (בבא קמא נ עמוד א) יש גירסה מקבילה לדברי הגמרא שמביא הרמח"ל - 'יותרו חייו'. חז"ל מלמדים אותנו שמי שמזלזל בחלק ממעשיו וסובר שאין להם חשיבות, ולכן הוא אומר שהקב"ה יוותר עליהם בדין משום שהם מיותרים – חייו הם מיותרים. ("יותרו חייו - יופקרו חייו וגופו". רש"י שם)
שאלות לדיון
אם הקב"ה מדקדק עם הצדיקים, אולי כדאי להיות בינוני?
חז"ל מלמדים אותנו שהקב"ה אינו ותרן, אם כן, כיצד פועלת התשובה?
למה ללמוד גמרא?
איך ללמוד גמרא?
הלכות שטיפת כלים בשבת
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
מהו הדבר המרכזי של ארץ ישראל?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
איך עושים קידוש?
מדוע ראש השנה זכה להיות שני ימים וכיצד מתנהלים בחג כזה?
איסור בשר וחלב
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
בצלאל ואהליאב - חיבור של קצוות
הלכות טבילת כלים
הרב אליעזר מלמד | כח אדר א תשס"ח

"אחרי מות" התשע"ט מדברי הרב אליהו זצוק"ל
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | ניסן תשע"ט
