בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
3 דק' קריאה
ישנה אנקדוטה שמספרת שפעם רב נקרא לשאת הספד על מישהו שלא היו לו שום תכונות טובות. מטבע הדברים, התקשה הרב לחשוב על משהו חיובי לומר על אותו רשע. ולכן כאשר דיבר, אמר "לא משנה כמה רשע היה המנוח, הוא היה טוב הרבה יותר מאחיו!"
ההלכה מתירה לנו להגזים כשמדובר בהספד. אך כאשר אנשים מגזימים בלי הגבלה ובלי קשר לאמת כשמדובר בהיסטוריה היהודית, זאת כבר סכנה של ממש על החיים היהודיים הנורמטיביים. אחד הגורמים לבעיות הקשות שאיתן מתמודד העולם היהודי הדתי בימינו הוא אותו עולם דמיוני - אותה תמונה מאוד לא מדויקת של החיים היהודיים באירופה לפני מלחמת העולם השנייה, אותו עולם שאנשים אוהבים כל כך לקדם ולקדש. אותה תמונה מעוותת של העבר אחראית לאחיזה שקנתה לה ההשקפה מעוותת על החברה היהודית שקיימת היום בעולם הדתי, ואותה השקפה מעוותת מולידה חלק ניכר מחוסר התפקוד שבו לוקות היום חברות יהודיות דתיות בכל העולם.
נעשו ניסיונות לתקן את הדרך שבה אנחנו רואים את העבר, אך רובם נכשלו בגלל ההתנגדות העזה של הקנאים שרוצים להנציח את אי-הדיוקים האלה ואף יוצרים בלי הרף סיפורי פנטזיה חדשים כדי לחזק את השקפתם, השקפה שמונעת ממניעים אידיאולוגיים, על העבר של העם היהודי. אינני תומך בחשיפת כל המגרעות של יהדות אירופה ואני מוכן אפילו לסבול את ההפרזות הרבות על ההיבטים החיוביים באמת שהיו בחברה היהודית לפני מלחמת העולם השנייה. אך בלי תיאור מאוזן ומדויק-משהו של החברה הזאת כפי שהיתהבאמת, יהיה קשה לחברה שלנו להתקדם בצורה בונה וחיובית.
היתה תקופה שבה אנשים האמינו שתמונות אינן משקרות ושתמונה אחת שווה אלף מילים. זה כבר לא נכון, לדאבון הלב. מחשבים, פוטו-שופ ושאר אמצעים מודרניים לשינוי תמונות הפכו גם תצלומים מהעבר לחשודים. יש תמונה מפורסמת של הרב הקדוש החפץ חיים יושב ליד ביתו ומדבר עם בנו הבכור, הרב אהרון ליב פופקו. בתצלום המקורי רעייתו ובתו של החפץ חיים עומדות ממש מאחוריו. גם בביוגרפיה החדשה והמקיפה של החפץ חיים מופיע התצלום הזה, אלא שהנשים שהיו בתצלום המקורי נעלמו לגמרי מן התמונה. אי-הדיוק המכוון הזה נבע מן הרצון להתאים את העבר לעולם הדמיוני שבראו שומרי התקינות הפוליטית הנוכחית בעולם הדתי של ימינו.
פעם, לפני שנים רבות, נשות הקהילה בעיר החרדית מונסי שבמדינת יו-יורק בארה"ב ארגנו מכירה והפצה של ספר בישול צמחוני שהכיל מתכונים אקזוטיים. בספר הבישול הזה היה איור של נער צעיר ללא כיסוי ראש. הנשים הקדישו ערב שלם לכיסוי ראשו בכיפה מצוירת בטוש. זה הזכיר לי תמונות של רבנים גדולים ממזרח אירופה שנאלצו להצטלם לדרכון או למטרות רשמיות אחריות בלי כיסוי ראש. אחר-כך התמונות האלה רוטשו (ולא ביד אמן) כדי שיתאימו לאווירת הצדיקות המקובלת היום. זה אולי נופל אי-שם בין הגזמה מקובלת לאי-דיוק שאי אפשר לשאת, אך הדוגמה הזאת מעידה על האווירה בימינו.
אי-דיוק ותיאור בדיוני של העבר היהודי אינם אלא ביטוי אחד מיני רבים למה שנראה לי כתחושה בסיסית של חוסר שקט שחש חלק ניכר מהחברה היהודית הדתית. התחושה הזאת נובעת מבעיה עמוקה שהיא חוסר הביטחון שמאפיין את החברה היהודית הדתית לנוכח העולם היהודי החדש של היום. זה עולם של מודרנה משתוללת, של תקשורת מיידית וחובקת עולם, של מדינה יהודית מלאה אתגרים חברתיים, פוליטיים, תיאולוגיים ודתיים ושל תנאים כלכליים וסביבת עבודה שונים בתכלית מאלה ששררו בעולם לפני מאה שנים. העולם היהודי המסורתי מבוהל מכל האתגרים העצומים האלה. אין הוא רגיל להיות מיעוט בתוך העולם היהודי עצמו ולהתגונן מהתקפות החילוניים, ולכן הוא נרתע מעיסוק בבעיות האלה. הוא מעדיף לחזור לעבר ולייפות אותו במקום להתמודד עם ההווה. העולם היהודי הדתי מבוהל ונסוג לאחור במקום להיות בטוח בעצמו ולחוש אופטימיות.
זה בעצם אירוני, מפני שהחברה היהודית היום והנתונים הדמוגרפיים שוב מוכיחים, כנגד כל הסיכויים, לכאורה, את כושר ההתאוששות שיש לתורה ולמסורת בכל מגזר ובכל מקום בחברה היהודית. לפיכך, החינוך שלנו צריך להיות לכוון לגאווה, לאופטימיות ולדרכים שיאפשרו לנו להתמודד בעולם שלנו היום, ולא להתרכז בהשמצות ובפחדים מפני רעיונות חדשים וקידמה טכנולוגית.


ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il