בית המדרש

  • מדורים
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש להצלחת

עם ישראל

3 דק' קריאה
בסוף החודש שעבר השתתפתי כאן, בירושלים, ביום שלם של כנס לכבוד מאה שנים לעבודת הדוקטורט החשובה שהגיש הרב הראשי לישראל מרן הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצ"ל לאוניברסיטת לונדון. עבודת התיזה שלו הייתה סקירה מדעית, היסטורית והלכתית על מקור הצבע העתיק ששימש להפקת צבע התכלת ששימש לצביעת הצמר בבגדי הכהונה ובציצית, אותו בגד בעל ארבע כנפות שיהודים לובשים בכל יום.
בכנס היה קהל גדול ומגוון, והנאומים היו איכותיים, מרתקים ומלאים מידע. אך המאמר הזה לא בא לעסוק בצבע תכלת, בין אם כחול אינדיגו או סגול מלכותי, אלא במחברה של עבודת הדוקטורט הזאת, אחד הרבנים הגדולים של המאה שעברה, אדם שלדעתי לא זכה בימינו להכרה השלמה הראויה בעולם התורה או בעולם בכללו.
יש ודאי סיבות רבות לכך שאנשים אינם יודעים עליו ועל הישגיו הרבים והנכבדים מאוד. אך יש לי תחושה שהסיבה העיקרית טמונה בעובדה שהוא היה אדם ייחודי מדי, שונה, לא יושב במשבצת, לא-פוליטיקאי ונטול פחד בהשקפותיו ובהחלטותיו, ויחד עם זאת גם עניו, צנוע ונחבא אל הכלים עד מאוד בחייו האישיים.
מסיבות שונות, פסיכולוגיות, תיאולוגיות והיסטוריות, "הממסד" היהודי מתקשה לסבול אנשים כאלה. באנשים "נורמליים" כמונו, שמותנים על ידי דוגמות, דעות קדומות וסתגלנות חברתית, הם מעוררים תחושה לא נוחה ומאלצים אותנו לחשוב. וזאת יכולה להיות חוויה כואבת.
הרב הרצוג היה בלשן שהכיר עשרות שפות וביניהן הרבה שפות עתיקות כמו שומרית ואכדית, וגם שפות קלאסיות, כמו יוונית ולטינית. הוא היה חוקר תנ"ך חשוב, מומחה לדקדוק עברי ובקיא עד מאוד בתלמוד, בספרות הרבנית ובפסיקה ההלכתית. האיש היה גאון שניחן גם בזיכרון מופלא.
הוא למד גם ענפי מדע כמו זואולוגיה, בוטניקה, אסטרונומיה, פיזיקה וכימיה בשקדנות ומתוך השקפה רחבה. אך עיקר אהבתו ומאמציו השכליים והרגשיים הוקדשו לתורה על כל ענפיה והסתעפויותיה. ספרי השו"ת הרבים שלו וגם דעותיו בסוגיות הלכתיות ובמקרים שהובאו לפני בית הדין של הרבנות הראשית בישראל בעת שכיהן כאב בית הדין וכרב ראשי, הם אוצר בלום של ידע תורני, היגיון צרוף והשקפת עולם מעשית אך רחומה על החיים, על בני האדם ועל החברה היהודית.
הרב הרצוג היה "איש העולם הזה" יותר מקודמו, הראי"ה קוק, וכיהן כרב ראשי באחת התקופות הסוערות והמכריעות ביותר בהיסטוריה היהודית, מתרצ"ו ועד תשי"ט. הוא ראה את העולם היהודי נחרב ונבנה מחדש בתקופת כהונתו. הוא מעולם לא נרתע או היסס לנוכח לחצים שהופעלו עליו על ידי העולם היהודי והכללי, הכנסייה הקתולית בפרט, ואחר-כך על ידי המנהיגות הציונית החילונית המוצהרת של המדינה החדשה, על ידי קנאי ירושלים שהתנגדו לו בלי להכיר אותו באמת, או על ידי השלטון הבריטי בארץ. גם עם הלחצים שנבעו מהמורכבות של תפקידו כרב ראשי למאות רבנים שלכל אחד מהם יש אישיות, אידיאולוגיה ושאיפות משלו, הוא ידע להתמודד בהצלחה. מתחת לאופיו העדין הסתתרו נחישותו עצומה ואהבה עיקשת לתורה ולעם היהודי.
הרבנות הראשית לישראל היום שוב איננה זו של הראי"ה קוק או הרב הרצוג. על אף שבמוסד הזה תמיד היתה תחרות פוליטית - הרב הרצוג היה צריך לנצח את הגרי"מ חרל"פ בבחירות קשות שנערכו בתרצ"ו כדי להתמנות לרב הראשי - המצב היום הדרדר עד כדי כך שהמשרה נתפסת כמשרה פוליטית גרידא, ולא תפקיד של הנהגה לאומית וחזון רוחני.
השערוריות המצערות שנקשרו לאחרונה בשמם של אנשים שכיהנו בתפקיד זה רק עמעמו עוד יותר את זוהרו הראשון. תמיד יש נוסטלגיה כשמביטים לאחור על דורות קודמים ועל מנהיגים שהיו. עם זאת, אני מאמין שאיש לא יחלוק על האמירה שהרבנות הראשית לישראל לא הצליחה לשחזר מאז את הכבוד והתמיכה הנרחבת שקיבלה מכל המגזרים בעולם היהודי בתקופת כהונתו של הרב הרצוג.
כולנו מפסידים מהדעיכה של המוסד החשוב הזה בחיי העם היהודי בישראל ובעולם. התלמוד מספר לנו שאנשים דגולים הם מצרך נדיר, ולכן הקב"ה מפזר אותם, כביכול, בכל התקופות ושם אותם בדורות מסוימים. הרב הרצוג היה אחד האנשים האלה שהקב"ה שם בתקופה מיוחדת ובדור מיוחד בהיסטוריה היהודית. אנחנו נהנים עד היום מתרומתו ללימוד התורה, לחיים היהודיים ולהתחדשות עם ישראל בארצו וחבים לו על כך תודה.
ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il