בית המדרש

  • משנה וגמרא
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
6 דק' קריאה
נאמר בברייתא בדף כה ע"ב שאם מצא כלי טמון באשפה יטול ויכריז, ומעמידה הגמרא באשפה העשויה להיפנות, שאז אם לא יטול ויכריז יפנוה ולא יוכל בעל החפץ לשוב וליטלו. הגמרא מקשה על כך, שאם אדם הניח חפציו באשפה העשויה להיפנות זוהי אבידה מדעת, ושבה ומעמידה באינה עשויה להיפנות ונמלך עליה לפנותה. וכן בדף לא ע"א נאמר שפרה הרועה בין כרמי גויים והגויים התרו כבר בבעליה שיהרגוה ובכל זאת לא נזהרו, הרי זו אבידה מדעת. עולה מסוגיות אלו שבאבידה מדעת ודאי אין צורך ליטול ולהכריז אולם הן לא פירטו מהו הדין של חפץ זה, ובכך נחלקו הראשונים.
הרמב"ם (גזילה ואבידה יא, יא) סובר שהחפץ אינו מופקר ואסור לקחתו אלא שאין חובת השבה. וכך כותב: "המאבד ממונו לדעת אין נזקקין לו, כיצד, הניח פרתו ברפת שאין לה דלת ולא קשרה והלך לו, השליך כיסו ברשות הרבים והלך לו וכל כיוצא בזה, הרי זה אבד ממונו לדעתו, ואף על פי שאסור לרואה דבר זה ליטול לעצמו אינו זקוק להחזיר שנ' אשר תאבד פרט למאבד לדעתו". ואילו הטור (סי' רסא) חולק וכותב שאבידה מדעת ודאי הווי הפקר.

שורש המחלוקת בין הרמב"ם לטור
ב כסף משנה וב בית יוסף מנמק מרן את דעתו של הרמב"ם שבשביל שזה אינו חושש לפקח על נכסיו לא נאמר שהפקירם, וכן פסק ב שולחן ערוך (רסא, ד), והרמ"א שם הביא את דעת הטור. הגמרא לא הביאה מקור לדבריה ומשמע שהיה ברור לה כך מסברא. לדעת הטור מובן מדוע, כי הגמרא הבינה שמוכח שדעת הבעלים להפקיר חפץ זה ולכן מותר לקחתו. אולם לדעת הרמב"ם החפץ עדיין שייך לבעליו אלא שיש פטור מלהשיבו ואם כן קשה לומר שנלמד מסברא פשוטה, ואכן הרמב"ם כותב שנלמד מהפסוק "אשר תאבד" – פרט למאבד לדעתו. והב"ח כתב על כך שנראה פשוט שהרמב"ם מצא דרשה זו בדברי רבותינו ז"ל.
הב"ח הקשה על הטור מדברי הרמב"ם שהטור עצמו הביאם (רעג, ד) "מהו הפקר? שיאמר נכסי אלו יהיו הפקר לכל", משמע שרק באמירה ניתן להפקיר חפצים. הגר"א (ס"ק ט) ביאר שזו גוף המחלוקת בין הרמב"ם לטור, ונחלקו לשיטתם בסימן רעג, שהרמב"ם והשו"ע (סע' ז) כתבו שמהתורה ניתן להפקיר בפני אחד וחז"ל תיקנו שרק בפני שלושה, ואילו הטור הביא בשם הרא"ש שמהתורה אפילו בינו לבין עצמו וכן פסק הרמ"א. נראה שהב"ח הבין שאף לטור אמנם מועיל בינו לבין עצמו אך צריך על כל פנים לומר ולא מספיקה מחשבת הלב, כמוכח מדבריו בסע' ד, ואילו הגר"א הבין שבינו לבין עצמו בפשטות מדובר בלב, ומה שכתב בסע' ד "שיאמר" לאו דוקא. אולם הש"ך (ס"ק ג) דחה דברי הב"ח (ומכך קשה גם על הגר"א) שבדבר שניכרת מחשבתו שמפקירן הווי הפקר גם ללא דיבור, והביא מספר ראיות לכך כגון הנאמר לגבי גללים שסתם גללים מפקירם בעליהם. הרב אשר וייס שליט"א (דרכי הוראה קובץ ז סי' ד אות ו) הוסיף להקשות, שאף אם לא הווי הפקר מכל מקום מדוע לא יוכל המוצא להגביהם לעצמו הרי הבעלים מסכימים לכך.
נמצא שיש שני כיוונים בהבנת הרמב"ם. הבית יוסף נימק שמסברא בעלי החפץ אינם מתכוונים להפקיר ואילו הגר"א נימק שאף אם מתכוונים מכל מקום בגלל 'סיבה טכנית' לא נעשה החפץ הפקר. צריך עיון מדוע על כל פנים אין היתר לקחת מצד שהבעלים התייאשו, ואולי הבין הגר"א שלא שייך יאוש כאשר יודעים היכן החפץ מונח ויכולים לקחתו ולכן אינו אבוד מהם אלא פשוט הם לא מעוניינים בו, וכעין הרחבה לדברי המלחמות (יד ע"ב בדפי הרי"ף) שאי אפשר להתייאש מדבר הנמצא ברשותו.
כיוון שלישי בהבנת המחלוקת כתב הגרנ"ט. הגרנ"ט (סי' קנב) הציע לתלות מחלוקת הרמב"ם והטור בשאלה מה קדם למצוות התורה להשיב אבידה. הטור סבר שלולא הציווי היה מותר למוצא לקחת לביתו ואילו הרמב"ם סבר שגם לולא הציווי היה אסור לקחת אלא שלא היה מחוייב לטרוח בהשבה. בכך רצה ליישב את קושיית הבית יוסף "בשביל שזה אינו חושש לפקח על נכסיו לא נאמר שהפקירם!". נמצא שהלך בדרכו של הבית יוסף שטעם הרמב"ם הוא שאינו מתכוון להפקיר, אולם את דעת הטור לא ביאר שסבר שכן דעתו להפקיר, אלא שעצם היותו של החפץ אבוד גורמת לו להיות מופקר, ובכל מקום שקיימת מצוות השבה, המצווה גורמת לכך שהחפץ לא ייחשב כאבוד אך כאבידה מדעת שלא חידשה התורה מצוות השבה חפץ נשאר אבוד וממילא מופקר.
לפי הכיוון של הבית יוסף בהבנת המחלוקת, שנחלקו באומדנא אם דעת הבעלים להפקיר, מתבקשת מאליה ותובן היטב מחלוקת נוספת בין הרמב"ם לטור. הרמב"ם ו השו"ע (רסא, ד) כתבו שאם הניח פרה ברפת שאין לה דלת ולא קשרה והלך לו זוהי אבידה מדעת, ואילו הטור והרמ"א השיגו שאין זו אבידה מדעת. הרמב"ם והשו"ע שסברו שבאבידה מדעת אין כוונתו להפקיר אלא זהו פטור הנובע מכך שהבעלים לא שומרים כראוי ולפיכך המוצא לא צריך לטרוח ולדאוג לחפץ יותר מבעליו (כעין ההלכה בטעינה, שאם הבעלים יושבים בצד ולא עסוקים בטעינה גם אדם אחר לא צריך לטעון), הרחיבו זאת גם למקרה זה, שכן הבעלים מזלזלים בממונם ואינם דואגים לשומרו, ואילו הטור והרמ"א פירשו שבכוונת הבעלים להפקירו הבינו שמקרה זה ודאי אינו נכלל באבידה מדעת, שהרי ודאי שלא התכוונו להפקירו.

הוכחת הטור
הש"ך הסכים עם הטור וביאר שאין כוונתו להוכיח מסברא שהחפץ מופקר הואיל ואיבדוהו בעליו לדעת, אלא כוונתו להוכיח מלשון הגמרא שנקטה "אבידה מדעת" ומינוח זה נאמר בגמרא בשאר מקומות לגבי הפקר גמור, כמוכח ממכנשתא דבי דרי שהגמרא בדף כא ע"ב אומרת שזו אבידה מדעת ומעמידה בכך את דברי המשנה שהמוצא פירות מפוזרים הרי אלו שלו. וכתב שבדעת הרמב"ם צריך לומר שהמינוח "אבידה מדעת" אינו זהה בכל מקום, ובחלק מהמקומות משמעותו הפקר ובחלק רק אי חובת השבה, וסיים שזהו דוחק גדול.
הקצות דחה את קושיית הש"ך על הרמב"ם, שהרי בבבא בתרא פז ע"ב נאמר אבידה מדעת ושם ודאי אינו הפקר, ואם כן מוכח שהמינוח לא זהה בכל מקום. שם מדובר על אדם שנתן לילדו צלוחית ואיסר לחנווני שימלא בה שמן, שלדעת חכמים התכוון לשולחו רק כדי שיודיע לחנווני ולא כדי שימלא לו שמן, ומבואר בגמרא שלדעתם אם נשברה הצלוחית או שהשיב לו האיסר ואבד החנווני פטור משום שאבידה מדעת היא, ורק אם לקח האיסר והשיב לו עודף פונדיון חייב. שם ודאי אין האיסר הפקר, שאם לא כן מדוע חייב לו על הפונדיון הרי זכאי היה לקחת כל הכסף לעצמו. ועוד נאמר בגמרא שאם מדד בצלוחית לאחרים הריהו שואל שלא מדעת ואז אם השיב לילד ונשברה חייב, והרי אם הצלוחית הפקר ודאי שאין בכך גזל.
לכאורה קשה מלשון הרשב"ם שם שכתב "אבדה מדעת היא - דכי מסרה לתינוק שאינו יודע לשמרה הפקר הוא זה ואינו חושש אם יחזירנה בנו בידו ריקנית", ואכן הרוגצ'ובי (צפנת פענח ב"ק פח ע"ב) דייק מכאן שהרשב"ם סובר כדעת הטור שאבידה מדעת הווי הפקר, אולם דבריו קשים מאוד שכן הקצות הוכיח בראיות ברורות שאי אפשר להסביר שם שהווי הפקר. הרב אשר וייס שליט"א (דרכי הוראה קובץ ז סי' ד אות ז) כותב שודאי אין כוונת הרשב"ם להפקר ממש אלא שהריהו מזלזל בממונו והווי כהפקר לעניין שאין חייב החנווני להיזהר בממונו.

דעת הרמב"ם לגבי אשפה
הרמב"ם (גזילה טו, ז) והשו"ע (רס, יא) כתבו: "מצא באשפה כלי מכוסה הרי זה לא יגע בו כמו שביארנו, ואם אשפה שאינה עשויה להתפנות היא ונמלך עליה לפנותה אף על פי שמצאו מכוסה נוטל ומכריז". ולא חילקו כדברי הגמרא בין אשפה העשויה להיפנות לשאינה עשויה, שבעשויה הווי אבידה מדעת. אמנם הטור והרמ"א הוסיפו "במה דברים אמורים, באשפה שאינו עשוי לפנות כלל, אבל אם מתחלה עשוי לפנות, המטמין בה דבר אבידה מדעת היא והרי הוא של מוצאה".
ביאר הסמ"ע שנחלקו לשיטתם בסימן רסא, שלדעת הרמב"ם גם אבידה מדעת אין ליטול ולכן אין חילוק להלכה בין עשויה להתפנות לשאינה עשויה, ולדעת הטור שמותר ליטול יש חילוק. אולם הסמ"ע תמה מדוע הרמ"א התנסח כאילו בא לפרש השו"ע ולא בלשון "ויש אומרים" כמי שבא לחלוק וכפי שכתב בסי' רסא.
הש"ך כתב שאין הכרח לומר שהרמב"ם והשו"ע נחלקו ולפיכך לא כתב בבירור בלשון מחלוקת, אולם הש"ך לא ביאר מהי הסברא לחלק בין המקרה בסימן רסא שזרק ארנק לרשות הרבים לבין המקרה של אשפה העשויה להתפנות. הנתיבות (רסא ס"ק א) הלך בדרכו וחילק בין שלושת המקרים שבגמרא, שבמכנשתא דבי דרי אומד חכמים הוא שמפקירם כמו גללים, ובאשפה העשויה להתפנות הואיל ואין חיוב להכריז ממילא הבעלים מתייאשים ושוב מותר לכל אדם לקחת לעצמו, אולם בזורק ארנק לרשות הרבים אינו מתייאש, כי אף שהרואהו אינו חייב להשיב לו מכל מקום יש אנשים שלא ראוהו זורק, והם ימצאו ארנק עם סימן ברשות הרבים וודאי יכריזו עליו ולכן אינו מתייאש. יש לעמוד על דבריו מדוע לגבי מכנשתא דבי דרי נקט שמפקירם ואילו לגבי אשפה נקט שמתייאש, ונראה שהבין שבאשפה האומדן שלנו הוא שהבעלים לא הניח החפץ מתוך כוונה להפקירו אלא שנאלץ להניחו שם והתכוון לשוב וללוקחו אולם הואיל ויודע שהמקום עשוי להתפנות ואין חיוב להשיב מתייאש מראש (אף שמסתמא כשהניחו ודאי עשה כן מתוך תקווה שיצליח לשוב וללוקחו, מכל מקום ברור לנו שבליבו הריהו מתייאש כי יודע שהסיכוי קטן ביותר).



ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il