בית המדרש

  • מדורים
  • קרוב אליך
קטגוריה משנית
  • הלכה מחשבה ומוסר
לחץ להקדשת שיעור זה
3 דק' קריאה
ללמוד מ'אסון טבע' הרב ניר יעקב מס
ראש ישיבת ההסדר־גבוהה לב תל אביב
הוא מצא את עצמו בין שמיים וארץ באמצע צוק חול, רגליו טבועות עמוק בחול הרך כאשר הוא חייב במסגרת הגיבוש לסיירת להגיע למעלה, אך הוא יודע שאם ירים רגל אחת לכיוון מעלה עם כל הציוד הכבד שעל גבו – התוצאה תהיה התפרקות הקשרים הזמניים שנוצרו בחול, החול יזלוג תחת רגליו והוא ימצא את עצמו מידרדר כמטר. שריריו כבר היו תפוסים מאין ספור מאמצים קודמים. הוא ידע, שאם יעשה רק צעד אחד למעלה – ימצא את עצמו כשני צעדים למטה. הוא לקח נשימה עמוקה, ספר לעצמו בתוך נפשו "אחת, שתיים, ו... עכשיו!" ומיד פרץ בסדרה של חמישה צעדים קדימה עד ששריריו התפוסים חדלו לסייעו. ובאמת, לאחר שנעצר, הידרדר שוב כשני צעדים, אך התוצאה המשמחת – הוא הצליח להתקדם בצוק כשלושה צעדים. הוא לקראת סיום הצוק שקיבל את השם 'אסון טבע' בידי המתגבשים.
אוקיי, אז הבנתי שלא להתייאש מהנפילות ולהרביץ סדרה של חמישה צעדים קדימה, אך למה ה' עושה את הנפילות האלו?
לפעמים, אדם נמצא במדרגה במידות ומצוות שעדיין לא שייכת לו פנימית. הוא נמצא בה מכוח הרגלים ומכוח של מחויבות חברתית, וברגע שהוא עושה צעד קדימה ונמצא במקום פנימי יותר אצל עצמו, כל מיני קשרים זמניים חיצוניים נפרמים והוא מוצא את עצמו בנפילה או באיבוד מדרגה. אך נפילה זו היא הזדמנות מאת ה' כדי להגיע למדרגה זו ממניע עצמי ואמיתי.
יהי רצון שנמשיך קדימה, לעלות ללא שום יאוש מנפילות, מתוך שמחה והזדהות פנימית.
ירידה לצורך עלייה הרב מנחם דב דוברוסקין
משפיע בישיבת 'תומכי תמימים', מגדל העמק
למה זה קורה לי? כי העולם הזה אינו גן עדן.
בגן עדן מאיר אור אלוקי ברור ולאורו רואים איך כל דבר עומד על מקומו. אבל בעולם הזה, כפי שלמדנו בספר התניא מדברי האר"י ז"ל, הקליפות גוברות בו. ולכן אין פלא שאני נסוג אחורה, אדרבה - יש פלא שאני מצליח לעשות צעד קדימה...
בנביא נאמר "ונתתי לך מהלכים בין העומדים האלה". המלאכים נקראים 'עומדים', אבל אנחנו 'מהלכים'. לפעמים קדימה, ולפעמים אחורה. מה שחייבים לזכור מהצעדים אחורה, שהם הקדמה לעלייה גדולה יותר. כל ירידה לצורך עלייה.
הח"כ לשעבר אבנר חי שאקי ז"ל נלחם בתוקף על שאלת החוק 'מיהו יהודי', כדי שלעניין 'חוק השבות' יחשב יהודי רק מי שנולד לאם יהודייה או שנתגייר כהלכה. שאקי הצביע נגד הממשלה בעניין. כתוצאה מכך, איבד את משרתו כסגן שר, ובהמשך אף נאלץ לפרוש מהמפד"ל. לאחר מכן נפגש עם הרבי מלובביץ' שאמר לו, שכשספורטאי רוצה לקחת תנופה ולזנק קדימה, עליו לקחת 2 צעדים אחורה. "כך גם יהיה אצלך..." אמר לו הרבי. ואכן, לאחר כמה שנים מונה שאקי ליו"ר המפד"ל ולשר בממשלה.
גם בחיים שלנו צריך לקחת את אותם רגעים שבהם הולכים אחורה, ואת אותה תחושת מיצר לתרגם לצימאון ולהפוך אותה למקפצה רוחנית, שתוביל אותנו למקום גבוה יותר.
להשתחרר מחשיבה תהליכית הרב עמית קדם
מנהל ת"ת וישיבת 'שדה צופים', מעלות
השאלה נובעת מכך שאנו מורגלים מאוד בחשיבה תהליכית. חשיבה כזאת גורמת לנו לבחון כל אירוע לאור רצף של אירועים אחרים שקדמו לו או שיבואו בעקבותיו. חשיבה זאת גורמת לנו לא פעם להחמיץ את הדבר העיקרי - הרגע הזה עצמו.
רבי נחמן ראה בשכחה מעלה גדולה בניגוד לעולם שרואה בה חיסרון. הוא עצמו היה נוהג להסיר מדעתו "כל מה שעבר והלך" (שיחות הר"ן כו), כלומר לשכוח כל אירוע מיד לאחר שעבר.
הנהגה כזו עוקרת מהשורש את כל ההסתכלות התהליכית - אין כאן יותר התקדמות או נסיגה אלא כל צעד הופך להוויה בפני עצמה. הרגע הזה הוא תמצית הגילוי האלוקי כפי שהוא, ללא כל קשר לרגע שקדם לו או לזה שיבוא אחריו.
השכחה הופכת להיות מתנה מופלאה המאפשרת לנו להסיר מעלינו את המשא הכבד של כל הזיכרונות השונים המלווים אותנו ואינם מאפשרים לנו למצות את הרגע הזה. אין בכך הכחשה של היכולת לבחון את התהליכים המרכיבים את חיינו וללמוד מהם כיצד להתנהל נכון יותר, אך כאשר נפנה לצעד הבא יהיה עלינו להיות פנויים מכל הצעדים הקודמים.
חבר שלי פנה לרבי מאמשינוב שליט"א, לאחר שנכשל בפגם כלשהו לאחר תקופה ארוכה של התגברות. הוא סיפר שהרבי אמר לו, שכל המשבר שלו נובע מכך שהוא מסתכל על הנפילה כאילו היא מעידה על כל התהליך שקדם לה ומציגה אותו ככישלון. בפועל אם הוא יסתכל על כל התגברות בפני עצמה, יגלה שהצליח לעמוד בניסיונות בגבורה מאות פעמים בתקופה זו ונכשל רק פעם אחת. הסתכלות כזו, שאינה תהליכית כלל, היא המאפשרת לנו להתקדם באמת.




ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il