בית המדרש

  • משפחה חברה ומדינה
  • כשרות
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
3 דק' קריאה
כשרות עממית או ממלכתית
לפני כמעט 70 שנה זכינו לחוות את המאורע ההיסטורי של הקמת מדינת ישראל. כאשר אנו סוקרים את המדינות, הקרובות והרחוקות, אפשר לראות שחוסנה של מדינה נמדד בהתאם לאחריותה ודאגתה לאזרחיה.
מדי פעם מתפרסמות ידיעות על אנשים שמתים מרעב בהמונים, מפני שהמדינה שבה הם מתגוררים אינה דואגת לספק להם מזון בעתות מצוקה. מדינה זכאית לגבות מיסים, לחוקק חוקים ולאכוף אותם, למען טובתם ושלומם של אזרחיה.
כל נהג יודע שכאשר הוא נתקע מאחורי משאית שמשרכת דרכה באיטיות מעצבנת, קו ההפרדה הלבן הופך להיות האויב. לו רק היה מותר לעקוף בקו לבן כמה מאושר היה נהג זה, לאותו רגע כמובן, כי ברגע הבא אם חלילה היה נמחץ תחת גלגלי רכב כבד שבא ממולו, היה הופך הרגע המאושר לאסון נוראי. לכן ברור שחובתה של מדינה היא לאכוף חוקים, גם אם באותו רגע הם אינם נעימים, וזאת למען החיים והסדר.
בכל התחומים, ברור שהמדינה היא הריבון: בחוקי הרפואה והתנהלות בתי החולים וקופות החולים, במיסים וגבייה מהאזרח, בתחבורה ובכבישים, בחינוך, בניהול מכסות חקלאיות, ועוד ועוד. אותו עיקרון נכון גם לנושא הכשרות. מיליונים מאזרחיה של מדינת ישראל, ומאות אלפי תיירים בשנה, דורשים וצורכים כשרות במוצרי מזון. נכון, לא כולם, לצערנו, אבל סקרים מלמדים אותנו שרוב תושבי המדינה, דתיים ושאינם דתיים, מעוניינים ורוצים כשרות זו, ברמות שונות. זו חובתה של מדינה לתת לאזרחיה שירות זה, וזו גם זכותה להקים מערכת ממלכתית שתיתן מענה לאזרחיה.
לכל נושא במדינה יש אחראי, משרד או גוף שמטפל. כמו שבענייני בריאות או ספורט יש שר ממונה על מתן השירותים לאזרח, כך חובה לנהל את הכשרות באמצעות משרד ממונה. הרבנות הראשית לישראל הוקמה עוד טרם הקמת המדינה, וגם כיום היא בנויה כיחידת סמך של המשרד לענייני דת, זאת כדי שלא תהיה כפופה בשאלות המהותיות לדרג הפוליטי, ותוכל לקבל החלטות כמתבקש מדעת תורה.

לא לפרק את החבילה
אכן במהלך השנים התעוררו נקודות ביקורת רבות על התנהלותה של הרבנות הראשית בכלל, ומערכת הכשרות בארץ בפרט. לא בכדי קמו בד"צים למיניהם אשר באו לתת מענה לציבור שביקש יותר (ובמאמר מוסגר - לא בכל בד"ץ הוא אכן מקבל יותר).
גם מבקר המדינה בדו"חות הביקורת שלו מצא כשלים במערך הכשרות, כך שאין ספק שהמצב הנוכחי דורש תיקון, והשאלה הניצבת לפתחנו היא כיצד לבצע את התיקון. כאשר בעל ואישה לא מסתדרים ביניהם, הפתרון שנראה קל ופשוט הוא לפרק את החבילה. באותו אופן כאשר יש פגם בהתנהלות מערכת הכשרות של הרבנות, באים אנשים נמהרי לב ומציעים את ההצעה שכבר נידונה לפני שלמה המלך: "גזורו" - לנטוש את הממלכתיות ולבנות מערך כשרות פרטית. לא זו הדרך.
ארגונים פרטיים רבים אורבים בפתח, ורק ממתינים לרגע שבו יחליט מאן דהוא על הפרטת מערך הכשרות. או אז יצוצו כשרויות כפטריות אחר הגשם. כל "רב" רפורמי, או "רבה", יוכל-תוכל להקים מערך כשרות. מי ששמירת הכשרות אינה בנפשו ישמח על כך, שהרי זה קל הרבה יותר, בדיוק כפי שיש מי שקוראים להתיר סחר בסמים שונים באופן חופשי ללא ביקורת גורמי בריאות ורווחה, כי זה קל יותר, מושך וקורץ, ונראה מאוד "מתקדם". כפי שמוטלות מוגבלויות חוקיות על סחר בסמים, קל וחומר שיש להישמר מפריצת מערך הכשרות.
הכיוון צריך להיות לא להרוס, אלא לבנות מחדש. כיצד? מדינת ישראל משופעת בתלמידי חכמים העוסקים בכשרות יומם ולילה. לצדם ישנם אנשי מעשה מוכשרים, אשר ייטיבו לבנות מערך כשרות ארצי, שמור ומפוקח. המערך צריך לכלול שתיים או שלוש דרגות כשרות: כשר למהדרין, כשר, וכשר בדיעבד.
אפשר וצריך לקבוע קריטריונים הלכתיים מדויקים יחד עם נהלים מסודרים. יצרן או ספק מזון שיעמוד בתנאים מחמירים יקבל כשרות מהדרין, יצרן שאינו מעוניין להשקיע הרבה יקבל כשרות רגילה. אחרים, שרק בדיעבד אפשר להתיר את מוצריהם (ע"י ביטול ברוב וכדו') יסתפקו בכשרות בדיעבד.
במקביל, מבחינה מנהלתית חובה להפריד בין המפעל דורש הכשרות ובין המשגיח שנותן את הכשרות וגורמי הפיקוח על הכשרות. מבקר המדינה אף הוא העיר שהמצב שבו המשגיח כפוף מנהלתית לבעל המפעל, יש בו ניגודי אינטרסים. ניתן לעשות זאת, למשל, באמצעות חברה ממשלתית שתעסיק את עובדי הכשרות בכל הארץ, או באמצעות פתרונות אחרים שיוצעו על ידי מומחים למינהל ארגוני.
כל המערכת הזאת תובל על ידי הרבנות הראשית, וכך נפתור את סוגיות הכשרות בפריסה ארצית, באופן שבו הכשרות תהיה ממלכתית, המעסיקים לא יוכלו ללחוץ על המשגיחים והמפקחים, ונוהלי הכשרות יהיו אחידים וכל רב מקומי יהיה כפוף לנהלים אלה. באופן זה כולנו נאכל מזון בריא יותר, טרי יותר, זול יותר וכשר יותר.

מתוך העיתון בשבע.
ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il