בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
3 דק' קריאה
חוֹפֵשֹ חדרי בטן
הרב דוד מאיר דרוקמן רב העיר קרית מוצקין
'לגשש באפלה' אינו סתם ביטוי מטפורי, זוהי מציאות. כשאין אור – לא מבחינים במכשולים, וגם לא מזהים יתרונות, ובהעדר דיאגנוזה - תוהים - בוהים באפלה.
ניסן הוא חודש של אור. הקדוש ברוך הוא מרעיף עלינו השפעות מאירות ומעירות; הוא יתברך מקדש אותנו, למשל, באמצעות הקרצופים שלקראת פסח, וזאת לא רק כדי שהבית יהיה מצוחצח, אלא גם שכלי הנפש יהיו זכים.
"קדש ורחץ" אלה מילות הפתיחה של סימני הסדר. מלמעלה עושים לנו "קדש" – מקדשים אותנו, ואילו אנו צריכים לפקוח את הלב והעיניים ולהפנים את הזכות הגדולה שנפלה בחלקנו, וממילא מתקיים ה"ורחץ" – אנו מתרחצים ומתנקים מכל טומאותינו.
וכך זה בבדיקת חמץ:
חז"ל המשילו את היצר הרע לשאור – "מי מעכב? שאור שבעיסה מעכב". החמץ – האגו המנופח ממיט טומאה על עשרת כוחות הנפש. כנגדם אנו מפזרים עשרה פתיתי חמץ, ואז בסיוע הנר – הלא הוא נר הנשמה המקרין אור של קדושה - נקל יותר לבער את הכוחות השליליים שבתוכנו הנובעים מה'אני' החמצי. איך אומרים? "אור (השמש) הוא החיטוי הטוב ביותר".
על רקע אור הקדושה, אחרי ההתבוננות שאנו - במיוחד בחודש ניסן – "בני אור", מואסים אנו בחושך ומתמלאים בגאווה חיובית על השתייכותנו לאור.
אור נר הקדושה מסייע לבדיקת החמץ והיצר הרע, וחושף חדרי בטן - מגלה אפוא גם את המתרחש לטוב ולמוטב שבאישיותנו.
כלומר, ההתבוננות במהות הפנימית של בדיקת חמץ מביאה אותנו לקביעת הדיאגנוזה הרוחנית שלנו - ולמסקנות.
וכך מצאנו אצל רבנו הגדול בעל התניא, שבדיקת החמץ שלו התארכה כל הלילה! למרות שלא היה לו אז אלא רק חדר אחד. כשבודקים גם את הנפש – לא די בשעה קלה בלבד.

אור הנשמה ממקד
הרב קלמן בר רב העיר נתניה
שאלת השאלות: מהיכן מתחילים?
סבי זקני האדמו"ר בעל ה'בית יעקב' מאיז'ביצה התייחס לכך בספרו 'ספר הזמנים' על הגדה של פסח. הוא ביאר כי המשנה הראשונה במסכת פסחים העוסקת בדיני ביעור חמץ פותחת "אור לארבעה עשר בודקין את החמץ לאור הנר". המשנה פתחה במילה "אור" לומר לך כי כשם שלמציאת החמץ הפיזי אנחנו זקוקים לאור, כך גם אנו זקוקים לאור "נר ה' נשמת אדם" לשם מציאת החמץ שבלב. ובליל בדיקת חמץ מאיר הקדוש ברוך הוא לכל אדם את שורש נשמתו.
המשנה במסכת סנהדרין אומרת "להגיד גדולתו של הקדוש ברוך הוא - שאדם טובע כמה מטבעות בחותם אחד וכולם דומים זה לזה, ומלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא טבע כל אדם בחותמו של אדם הראשון ואין אחד מהן דומה לחברו. לפיכך כל אחד ואחד חייב לומר 'בשבילי נברא העולם'". לאמור, האדם נברא יחידאי כדי שידע שהוא בן יחיד של בורא עולם – ויש בו כוחות ועוצמות מיוחדים.
בלילה הזה גורם ריבונו של עולם לכל אדם להתחבר לשורש נשמתו ולהכיר את פנימיותו מתוך מקום של קבלה עצמית, להכיר להיכן הוא עשוי להגיע. כאשר מראים לאדם את מהות תפקידו הוא מכיר גם את 'חמצו' – מה שעוצר אותו להגיע ליעד. כאשר יודע האדם את ייעודו האישי, נקל לו לעבור את המכשולים והמשוכות שבדרך.

אחרי המעשים
הרב שמואל ששון ראש גרעין שעלים הדר, חיפה
נדמה שהמשימה אינה בת ביצוע. מי יכול לומר ניקיתי את לבבי ואין בי ישות והרגשת גאווה?
נתחיל עם משימת ביעור החמץ הממשי. לכאורה משימה קלה. אם כן, למה צריך גם לנקות, גם לבדוק, גם לשרוף, גם לבטל ולהפקיר ולמי שצריך גם למכור לנכרי? מכיוון שגם ברובד ההלכתי הבעיה איננה רק הפיתה אלא גם האדם והתודעה המפעילה אותו.
כל השנה מותר ורק שבוע אחד אסור, וזה מבלבל. אנו עלולים לשכוח שאמרנו "כל חמירא" ומרוב תיאבון לרצות חטיף או עוגייה. הציווי להשבית הוא על האדם. זהו חיוב פוזיטיבי. אם לאדם יש בית נקי ללא חמץ, כותב ה'מנחת חינוך' שיהיה עליו ללכת לקנות חמץ ולהשבית. ואם בחמץ הממשי חובה עלינו לפעול אקטיבית ולהשבית, קל וחומר שבמשימת ביעור החמץ שבלב חובה עלינו לפעול ולעשות.
בחמץ שבלב אין פיתה מוגדרת, הבעיה היא האדם והתודעה המבלבלת. לא קל לצאת מעצמנו. לאישיות ואפילו לאגו יש גם מקום חיובי, ורק מרף מסוים והלאה הריכוז פנימה הופך לגאווה פסולה, וזה מבלבל. גם כאן, הפתרון יבוא מתוך אקטיביות ומתוך עשייה.
עלינו לצאת מעצמנו. בחוץ, בעולם, נצליח לפרוץ את גבולות האגו, נפסיק להישאר מרוכזים בעצמנו הגשמי או הרוחני, ונעזור לאחרים. כך אנו מצווים ב'קמחא דפסחא' ובהזמנת אורחים לסדר. אם נדמה לנו שאנו עושים ופועלים גדולות ונצורות, וגם אם באמת כך אנו עושים, הציווי לפני הפסח הוא לפעול ולצאת מתחושת הגאווה והישות על ידי פעולה ממשית של נתינה ועזרה. לא נסתפק בכוונות ובאמירות, גדולות ככל שיהיו. לא נסתפק במעשינו הטובים 'בשוטף'. עלינו ליצור השתדלות מעשית של חסד מיוחד לקראת החג.

1 תגובותב1 דיונים

  • ג גלית פלד |י"ג ניסן תשפ"ה

    תודה על הדברים היפים שנכתבו עוזר

    מקסים תודה רבה חג פסח שמח וכשר

ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il