בית המדרש

  • מדורים
  • פתחי אמונה
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

שלמה בן יעקב

7 דק' קריאה
חכמת התורה וחכמות חול
בירור מעלת התורה
מה היחס בין תורת ישראל לבין החכמות השונות בעולם? במה עליוניותה של תורה?
לפני שננסה להשיב על שאלות אלו יש לדון מדוע בכלל צריך להתעסק עם שאלה זו? הרי כל אחד יודע שהתורה היא ים שאין לו סוף בכמות ובאיכות, וערכה גדול בעיני לומדיה על פני כל חכמה אחרת, ומה הצורך בהשוואה?
ונראה שסיבת הבירור הזה קשורה ללימוד על ערכה של תורה שהוא בעצמו תורה. הבנת מעלתה של תורה, השפעתה וכוחה היא אבן פינה באמונה ועל כן יש לבררה. המהר"ל (נצח ישראל א, א) מלמדנו בהקשר של גלות וגאולה שאין דבר נודע אלא מהפכו, מידיעת עניין הגלות נבין את הגאולה. ולעניינו, מהבנת ערכה של חכמת החול נבחין בערכה של חכמת התורה. יש לציין שחכמות אלו אינם הפכיות אלא מקבילות ועל כן הדמוי לדברי המהר"ל אינו אלא להראות שבכדי להבין דבר בצורה שלימה יש להבין את הדומה והשונה ממנו.
כמו כן, אנו עוסקים בסוגיא זו בימים הסמוכים לחנוכה. בזמן החשמונאים היתה התנגשות רבתי בין תרבות ישראל לתרבות יון, כאשר גם יון הם בעלי חכמה, עד כדי כך שאמרו חז"ל (זוה"ק ב רלז, א):
'אשר אין בה מום' דא מלכות יון דאינון קריבין לארחי מהימנותא.
עוד ידועה בפי כל מימרת חז"ל (איכה רבה ב, ט):
מלכה ושריה בגוים אין תורה. אם יאמר לך אדם יש חכמה בגוים תאמין, הה"ד והאבדתי חכמים מאדום ותבונה מהר עשו, יש תורה בגוים אל תאמין, דכתיב מלכה ושריה בגוים אין תורה.
אם כן יש לברר במה חכמתם טובה ומועילה והיכן מזיקה.
הערכת חכמות החול
באופן כללי כבר אפתח במסקנה הנראית לי: רוב גדולי ישראל העריכו את חכמות החול.
יש להבדיל בין חול לטומאה, את הטומאה יש לבער ואילו את החול יש לרומם. כמה מחכמי ישראל טרחו לציין ולסווג את החכמות השונות וחשיבותן ולעסוק בהן. ביניהם: הרמב"ם (הל' יסודי התורה ובמורה נבוכים), בעל חובות הלבבות (שער הבחינה, ד), רבי יהונתן אייבשיץ ביערות דבש (חלק ב, דרוש ז), תלמידי הגר"א (הקדמת פאת השולחן). ברור שאם עשו כן, דעתם היתה שיש בהם ערך רב. ולכן, אפילו אם האדם הפשוט אינו מתעסק ממש אם חכמות אלו, יחסו הנפשי אליהן צריך להיות של כבוד והערכה ולא של זלזול.

ברכה על החכמה
חז"ל תקנו לנו שתי ברכות על החכמה: על חכמי ישראל מברך שחלק מחכמתו ליריאיו ועל חכמי האומות מברך (או"ח רכד, ו-ז) שנתן מחכמתו לבשר ודם. אם נשים לב לנוסח הברכה נראה שהמילה 'חכמתו' שמתייחסת כמובן לרבש"ע נמצאת בשתי הברכות, הרי לנו ששתיהן הן חכמת ה'.
והאמת, שדבר זה הוא פשוט! וכי יעלה על הדעת שכל החכמה המופלאה המצויה בכל פינה ופינה בבריאה היא חכמת אנוש?! כל חכמת המדע היא בגילוי ובהבנת המציאות ולא ביצירתה כמו שאמרו חז"ל (בראשית רבה לך לך, לט):
אמר רבי אלעזר בן זימרא אם מתכנסין כל באי העולם לברוא אפילו יתוש אחד אינן יכולין לזרוק בו נשמה.
ועל כך ודאי ששייך וצריך לברך ולשבח את ה' על חכמתו המתגלה בכל מקום ופינה במרחבי הבריאה. וכן, הזלזול בחכמי האומות מצד חכמתם אינו נכון. צריך כל אחד לדעת את תחומו ולהבין את עליונות חכמת הקודש על החול.

לימוד החכמות
היו וישנם ויכוחים ביחס לחכמות השונות מתי ללמדן ואם בכלל 1 . ונראה בסיכום הדברים שישנה חלוקה בסיסית בין סוגי החכמות השונות. לימודי פילוסופיה וכדומה, כל לימוד שנוגע לעניין מעיקרי האמונה, אסור ללמדו. מה שנוגע למבנה העולם והשימוש בו, מותר ואף רצוי ללמדו. אף מי שאסר את לימוד החכמות השונות אסר זאת עד גיל עשרים וחמש או שלושים 2 מחשש של הימשכות אחר החכמה וכפירה בתורה אך לא שיש פסול עצמי בחכמות הטבע.
הרב זצ"ל כותב באורות התורה (פרק ט) על ההרחבה בלימוד החכמות:
וכשילך באפן כזה (של היקף ועומק בתורה) יוכל לקבע לו זמנים גם כן לרכישת החכמות והידיעות המועילות לאדם בעולם, המרחיבות את חוג דעתו ונותנות לו אמץ לצרכי החיים, ויהיה מקובל על הבריות ומוצא חן בעיני אלהים ואדם (סעיף ג).
וכמו כן צריך להרחיב ולחדש כראוי בכל חדושי העולם, בדברים טבעיים ובמלאכות. כי כל פעל ד' למענהו, וצריך להיות אוהב את הבריות ורוצה בקיומם ובשכלולם, ודעה זאת מביאה לאהבת השי"ת (סעיף ה).
יש להבין את ההקשר הכללי של אמירה זו וללמוד את כל דברי הרב הקודמים לו בנוגע להעמקה בלימוד התורה ומסתעף מזה אף העיסוק בחכמות ופיתוח העולם. ובכל זאת ניתן להבין שערך גדול יש לחכמות השונות.
נראה לי להעמיק בהסבר ולומר שתלמיד חכם הפרוש לחלוטין מן העולם הרי הבריות פורשות הימנו. אמנם מצאנו דגם של יחידים שהיו פרושים אך אף הם לא התוו זאת כדרך. כחלק מטבעיות החיים ראוי ונכון שיהיה לנו קשר ועניין בפיתוח של העולם יחד עם זאת הכרחי להזכיר את העיקר ואת הטפל.

הימשכות אחר חכמת החול
כאמור, קיים חשש שבציבור תהיה העדפת החול על פני הקודש, הטפל על העיקר וממילא הימשכות לא נכונה אחרי החומריות. מדוע אכן נמשכים אל חכמות אחרות ולא אל התורה? נראה שיש לזה מספר סיבות:
האחת, חכמות החול הן מאד שימושיות ותועלתניות. מכל הטכנולוגיה ואף המדע התאורטי הטהור מגיעים כל הפיתוחים שבמידה רבה עידנו את קללת אדם הראשון 'בזיעת אפך תאכל לחם' (בראשית ג, יט).
שנית, נראה לאנשים שהרבה מהעיסוק במדע וחכמות שונות הוא ביסודות המציאות ועל כן זה נראה חשוב יותר מהנהגת העולם למעשה.
ועוד שלימוד וקניין תורה הוא דבר קשה מאד שכן הוא מצריך עבודה נפשית פנימית ועקבית בשביל להבין ולחיות את דברי התורה. כשם שקשה להתמיד ב'כושר פיזי' לאורך זמן, כך קשה להתמיד ב'כושר רוחני'. יש שלב אותו עובר האדם בו כבר הסיר במידת מה מחיצות מסוימות בעבודת ה' וממילא מגלה שהדבקות בתורה ומצוות טבעית לו, אך גם בשלב זה אין אפשרות של עמידה במקום. תמיד צריך להתקדם 2 . גם בחכמות אחרות נדרשות מידות טובות כסבלנות, יסודיות, יכולת קבלה מאחרים ועוד, אך הדרישה ברוחניות היא הפיכת כל האישיות בכללותה לדבקה יותר בה'. על כן, יש קושי גדול להתמיד בזה ומעדיפים אנשים להתעסק בחכמות אחרות ולהקדיש זמנם קבועים ללימוד התורה. 3
כל זאת ללא התייחסות לעניין היצר והכוחות הנמוכים יותר באדם שמרחיקים את האדם מקירבת אלוקים.
ההבדל בין החכמות
א"כ מה שורש ההבדל אם שתי החכמות חכמת ה' הנה?
מסביר המהר"ל (נתיב התורה פרק יד; תפארת ישראל פרקים ט-יג; באר הגולה באר השישי) שאמנם התורה עוסקת בדברים נראים לכאורה נמוכים כשור ובור, בשר וחלב, צורת זריעת הקרקע והלכות דם אך אלו הצד הנגלה של רצון ה'. כאשר אדם מתעסק בנושאים אלו הוא בעצם עוסק בשרשי המציאות, בחכמת ה' שאינה מתייחסת לגשמיות מסוימת 4 . עצם העיסוק ברצון האלוקי הוא בעל ערך מצד עצמו ללא תלות בתוכן המסוים. ועל כך מזהיר הזוהר הקדוש (מובא במהר"ל תפא"י יג) מפני הטועים לחשוב שכל מה שיש בתורה הוא רק ההבנה הפשוטה. כמובן שיש את הרובד הפשוט של הדברים אך זהו אינו הסוף. כאשר חז"ל אומרים (סוכה כח, א) שדבר קטן הוא הויות אביי רבא זהו רק ביחס אל מעשה בראשית ומרכבה אך ודאי שביחס לחכמת האחרות הוא דבר גדול.
חכמות אחרות נקראות חכמות העולם כיון שאינן מתייחסים לאומה מסוימת אלא שייכים להבנה של המציאות הרחבה. התורה הינה שייכת רק לישראל אין אפשרות לגוי להבין תורה לכל עומקה שכן דרושים אליה הכנות נפשיות ונשמתיות. התורה היא גילוי הרצון האלוקי שהוא שורש וחיות העולם ועל כן מעלתה עולה לאין ערוך על כל חכמה אחרת.

עיסוק בתכלית ולא בכלים
דרוש עוד הסבר וחידוד של נקודה אחת. המהר"ל בתפארת מסביר שעיסוק בהלכה הוא עיסוק בגזירת הי"ת. ושוב נקשה וכי חכמת הטבע אינה עיסוק בגזירת ה'?
אלא יש לומר שאפשר להתבונן על כל דבר משני אופנים: א. איך הוא בנוי? ב. איך להשתמש בו?
איזה מהצדדים הוא העיקרי? ודאי ש'איך להשתמש' הוא התכלית, שהרי אף ממציא אינו בונה מכשיר בשביל ה'לשמה', הוא בונה לצורך שימוש מסוים והאדם הקונה את המכשיר יכול ליהנות ממנו אף ללא כל הבנה במבנהו הפנימי (וכך כולנו נוהגים ברוב המכשירים של חיי היומיום). בעצם רוב העיסוק של המדע הוא בהבנת המציאות בכדי להשתמש בעולם בצורה טובה ומושכלת יותר, המדע ברובו איננו לשמה 5 . ממילא נבין מי משרת את מי? הכלים את התוכן. חכמת החול את חכמת הקודש.
יוצא אם כן, שתכלית כל הפיתוחים אותם ה' מכוון שיצאו לפועל, עניינם להוות כלים נוחים לבני אדם. אך יש לברר את היסוד. המציאות, מה עניינה? מה תכליתנו כאן בעולם? עם ישראל חידש זאת בעולם שאין אנו פה בבחינת 'אכול ושתה כי מחר נמות' (ישעיהו כב, יג) אלא מגמתנו בכל חיינו היא קרבת ה'.
א"כ ודאי שמה שמוביל לכך הוא העיסוק בגזירת ה' באיך ננהג בעולמו, ועל כן יצר ה' את העולם בחוקים קבועים שפעולתם אינה תלויה בהבנתנו אותם, כדי שנזכור שלא חוקים אלו הם תוכן החיים 6 . הם ימשיכו ויפעלו אף מבלעדי האדם באותה מידה.
העיסוק בקודש ומידות טובות הוא לב החיים. כך אולי ניתן להבין מדוע במצוות התורה יש שוני גדול בין העושה מיראה לאהבה וכן הלאה כל המדרגות. ככל שהמצווה נעשית בדבקות עמוקה וטהורה יותר כך השפעתה בעולם גדולה יותר. שינויים אלו ניתנו כדי שבהם יהיה עיקר המשקל הערכי שלנו, שנדע שבהם אנו פועלים ביותר אפילו ע"י רגשות ומחשבות.
לכן, כל העיסוק בסוגיות ארציות של גילוי ה' בעולם אעפ"י שאינם עסוקים בשורש של המציאות, הם עסוקים בתכליתה ועל כן ערכם גדול לאין ערוך מהבנת המציאות הפשוטה.
בלימוד פנימיות התורה ודאי שברור ההבדל. שם עוסקים בשורש, בהשתלשלות של הבריאה מהבורא ועד אלינו. מבינים שהתורה בכללה היא הכח המחייה את הבריאה ולא בנברא המתחייה.
סוגיה זו עמוקה ועדינה, וכיון שאנשים רבים אינם מבינים שיש בתורה עומק גדול יותר מהנראה לעין, הרב זצ"ל תבע לימודי פנימיות שיגלו את נשמת התורה בפרטי מצוותיה ואת ערכה האלוקי הנשגב.



^ 1.עיין אנציקלופדיה תלמודית ערך 'חכמות חיצוניות'.
^ 2.מו"ר אומר שהתקדמות צריכה להיות לשם התקדמות ולא לשם מניעת הנפילה. תמיד חוזר על כך שצריך להרבות ב'קום ועשה'.
^ 3.אין בדברים אלו לזלזל במי שאין תורתו אומנתו, אדרבא, מי שמצליח על אף כל עיסוקיו לקבוע עיתים לתורה אשריו ואשרי חלקו. כוונתנו לומר מדוע הדבקות בתורה היא מאתגרת מאד ולעיתים פחות מושכת.
^ 4.ראה מאמר 'תורה מן השמים'.
^ 5.אמנם יש צד של לימוד לשם ידיעה בלבד אך בתורה זה אמור להיות מפונה לכיוון של אהבת ה' כדברי הרמב"ם.
^ 6.יתכן כמובן שאף העיסוק בחול ופיתוחו הוא כולו אידיאלים ורצון להיטיב עם אחרים.
ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il