בית המדרש

  • פרשת שבוע ותנ"ך
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב שלמה פיירשטין

3 דק' קריאה
בשנים האחרונות, מתחוללת מיני סערה בארצות הברית ובארץ, סביב קיומה של אוכלוסיית בלתי מתחסנים גדולה בקרב היהדות הדתית. הסערה פרצה סביב מחלת החצבת, ששבה ופרצה בעוז בקרב אוכלוסיות בלתי מחוסנות, וחלחלה גם למקומות נוספים.
במבט ראשוני, אין קשר בין הסירוב להתחסן לתפיסתנו כיהודים דתיים. הוויכוח אם החיסון מועיל או מזיק לא קשור לכאורה ליהדות. גם הטענה שעלינו לבטוח בה' ולא לדרוש ברופאים, אינה נחלת הכלל, שהרי כמעט כל הזרמים היום ביהדות הולכים לרופאים.
ובכל זאת, בעומק, ברור שאוכלוסיות אלו סירבו להתחסן בעקבות הבנה מסויימת בדרכה של היהדות. השאלה שצפה ועולה כאן היא – עד כמה לתת מקום למציאות הטבעית לזרום ולהביא טוב ועד כמה על האדם להתערב וליצור מציאות טובה יותר. מתנגדי החיסונים מאמינים שמעשי ה' טובים הם, ולא ראוי להתערב בדרכם. לעומתם, המצדדים בחיסונים תומכים דבריהם בכך שה' ציווה עלינו לפעול ולעשות, וכך ליצור עולם טוב יותר (מהר"ל תפארת ישראל פרק ב'). כך יוצר האדם שולחנות, ולא מיסב סביב גדמי עצים טבעיים. וכך החיסונים הדבירו מחלות רבות ברחבי העולם.
בנושא החיסונים כבר פסקו גדולי ישראל, שעלינו להתחסן מדין 'ונשמרתם'. אך וויכוח זה מהדהד בעולמנו סביב נושאים רבים, ואנשים רבים מצדדים בנושא אחד בעד הטבע ובנושא שני בעד התערבות האדם. למשל – התערבות האדם בחקלאות, הגדילה מאד את היבול, וההדברה המעיטה את המזיקים והמחלות שפגעו ביבול, וכך יש מזון לכולם. מאידך, ההדברה החדירה גם חומרים שליליים לגוף האדם והביאה מחלות לאנושות.
דוגמא נוספת – בעקבות אסונות בטיולים, יש המצדדים להימנע מטיולים, ולסגור את כולם בבית. להתנזר מהטבע ולהסתובב רק במקומות מעשה ידי אדם. לעומתם יגידו אחרים, שצריך להישמר ולהיזהר, אך חשוב להיפתח ולהתחבר לטבע האלוקי.
נראה שדיון זה מתחולל לאורך פרשת נח. האנשים שלפני המבול היו אנשים עם כוחות עצומים, ענקים שהאריכו ימים. אך כוחות עצומים אלו, שניתנו להם מאת האלוקים, הובילו אותם להשתוללות והפקרות. הם חמסו אחד מהשני, ונזקקו מין לשאינו מינו.
הפתרון היה בבניית תיבה והפיכת כל העולם ליצירה מוגבלת מעשה ידי אדם. בתיבה, כל העולם הגדול הפך למיניאטורי, והצטופף בתאים קטנים מעשה ידי אדם. ואכן, מעשה האדם (שנבנו בפקודה אלוקית) הצילו את העולם.
אך אין זה אומר שכך עלינו לנהוג תמיד. כשיוצא נח מהתיבה הוא מצטווה – "ואתם פרו ורבו, שרצו בארץ ורבו בה". כאן ציווה עליהם להתפשט וליישב את כל הארץ ולא להתכנס רק במקום אחד. ואכן נח חזר והתחבר מחדש לכוחותיו העוצמתיים האלוקיים. "הזדמנה לו זמורה אחת מגן עדן", והוא נטע כרם, שתה יין, וכך השתחרר מהשכל האנושי והתחבר לטבעו הפנימי.
אולם מהלך זה היה גם מסוכן. הוא שתה והשתכר, פשט בגדיו וגילה את גופו. הבגד נולד מחטא האדם, ומחיבורו לדעת – השכל האנושי, והוא שב לטבע הפראי. אלא שכפי שלפני המבול, טבע זה הוביל לנפילות ובעיות, כך פשיטת הבגדים כאן היא מסוכנת ושלילית.
ברגע זה נחלקו בניו. חם אמר – כאן ההוכחה שהחיבור לטבע האלוקי הוא שלילי. עלינו לשוב ולהצטמצם כמו בתיבה. אסרס את אבי, ואמנע ממנו את היכולת להרבות כוחות חיים. שם ויפת חלקו עליו ואמרו – הטבע האלוקי הוא טוב, אך האדם הצטווה לתעל אותו למקומות הנכונים. במקרה זה, עלינו לכסות את אבינו בבגד, וכך כוחותיו יופיעו במידה הראוייה.
כשהקיץ נוח מיינו, הוא צידד בדרכם של שם ויפת, הדרך המשלבת. נח ציין שדרכו של חם מובילה לעבדות, שהאדם מתבטל לחלוטין לאדם אחר, והתבטלות מוחלטת למעשה האדם אינה טובה.
אך למרות הקללה, צאצאי חם ניסו להמשיך בדרכו. וכך נמרוד נכדו של חם, הפך עצמו למלך העולם והפיץ את הפסלים מעשה ידי האדם. כך הם ניסו לשעבד ולצמצם את עולם כולו לעבדות האדם.
נמרוד יצא במיזם חדש. לעומת הציווי האלוקי להתפשט בעולם כולו, ולהתחבר לבריאה האלוקית הגדולה, על האנשים כולם לגור ביחד בעיר אחת. (עיין באור החיים יא, א, שזו הייתה כפירתם של דור הפלגה). העיר תדגיש את מעשה האדם, ולכן ישתמשו בה בלבנים ולא באבנים. האבנים הם יצירה אלוקית ואילו הלבנה היא מעשה האדם. כך תהיה העיר לסוג של תיבת נח נצחית. כולם יגורו בה, ועצם המגורים בה יהוו מלחמה בה' והתנתקות מהבריאה האלוקית.
בא ה' וביטל את תוכניותיהם. בא אברהם ולימד את העולם כולו, שעלינו לעבוד את ה' האין סופי, ולשבור את הפסילים מעשה האדם. יחד עם זאת, כאמור, ה' בעצמו מצווה עלינו לעיתים לבנות תיבות נח מעשה ידי אדם.
ובימינו – האם אין נסיונות להפוך את העולם למעשה אדם אחד גדול? ומאידך – האם נכון להימנע מפיתוחים אנושיים אלו.
דומה, שהתשובה נעוצה אי שם באמצע...

1 תגובותב1 דיונים

  • ד דרור |ב' חשוון תש"פ

    נפלא

    תודה רבה על חידוד עצום שאנחנו חיבים ללמוד מנח ומתיבה

ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il