פרשת קרח: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''פרשת קרח''' היא הפרשה החמישית ב[[חומש במדבר]]. בפרשה מובא מעשה מחלוקתם של [[קורח בן יצהר]], [[דתן ואבירם]],[[און בן פלת]] ועדתם עם [[משה]] ו[[אהרן]].
'''פרשת קרח''' היא הפרשה החמישית ב[[חומש במדבר]]. בפרשה מובא מעשה מחלוקתם של [[קורח בן יצהר]], [[דתן ואבירם]],[[און בן פלת]] ועדתם עם [[משה]] ו[[אהרן]].{{ש}}
 
בפרשת קורח [[הפטרה|מפטירים]] ב{{מקור|שמואל א יא}}. יש המפרשים שהדבר קשור לדמיון בין זעקתו של משה בפרשה "לא חמור אחד מהם לקחתי" לבין תפילתו של שמואל "את שור מי לקחתי וחמור מי לקחתי". בנוסף, ישנו דמיון בין רצונו של קרח לבטל את מנהיגותו של משה, לבין רצון העם לבטל את מנהיגותו של שמואל וכן שמואל הוא מצאצאי קרח {{#makor-new:דברי הימים א ו יג|תנ"ך-דברי-הימים-א|ו|יג}}
פרשת קרח מדברת על חומרת ה[[מחלוקת]] ועונשה. אנו רואים בפרשה שכאשר המחלוקת לא לשם שמים, היא עלולה לגרום למוות, לא עלינו. ולא רק לראש הקבוצה, אלא חלילה לכל מי שהיה ונמצא בקשר עִמו, כדברי הגמרא {{מקור|בבלי:סנהדרין נ א$סנהדרין נ.|כן}}: "אמר רבי יוסי בר חנינה אפילו מחט שהייתה [[שואל|שאולה]] ביד ישראל מידם אף היא נבלעה עמהן ככתוב: "וַיֵּרְדוּ הֵם וְכָל אֲשֶׁר לָהֶם, חַיִּים שְׁאֹלָה". המילה 'מחלוקת' בהיפוך אותיות: לקח מות! שאם לא נשים למול עינינו את תוצאות המחלוקת מתוך התבוננות על מחלוקת קורח ועדתו ועונשם, וחלילה לא נלמד הלקח, אזי רע ומר יהיו התוצאות. ה' יצילנו.
==נושאים בפרשה==
 
* '''מחלוקת קרח ועדתו'''- קרח בן יצהר יחד עם דתן ואבירם ועוד מאתיים וחמישים אנשי שם, מערער על מנהיגותם של משה ואהרון ומוחה כנגדם "כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה', ולמה תתנשאו על קהל ה'?" בתגובה משה קובע כי ייעשה מבחן בו אנשי קרח וכן אהרון הכהן יעלו קטורת לה', וככה יוודע במי הקב"ה בוחר לו לשרתו. לבסוף, מקטירי הקטורת נשרפים כולם באש ההקטרה, כאשר האדמה פצתה את פיה ושאר סיעת קרח נבלעו בתוכה. לאחר הפרשה, הקב"ה מצווה לרקע את מחתות מקטירי הקטורת ולעשות מהם ציפוי ל[[מזבח החיצון]], כזיכרון לעם שרק אהרון הוא הנבחר לשרת את ה'.
בפרשת קורח [[הפטרה|מפטירים]] ב{{מקור|שמואל א יא}}.  
* '''מגיפה'''- העם מוחה כנגד משה ואהרון וטוענים כנגדם כי הם האחראים למותם של עדת קרח. בתגובה לתלונות העם, הקב"ה קורא למשה ולאהרון לאוהל מועד, ומגפה פורצת בעם. משה מזרז את אהרון לקחת את הקטורת ובכך לעמוד בין החיים ובין המתים ולעצור את המגיפה.
* '''מבחן המטות'''- לאחר שהמגיפה שככה, הקב"ה מצווה על משה לערוך מבחן נוסף על מנת להוכיח כי אהרון הוא נציגו הנבחר. כל מטות הנשיאים נלקחו לאוהל מועד, ובכללם מטה אהרון, והמטה אשר יפרח יראה לעם שבעליו הוא הראוי לשרת את ה'. למחרת, מטה אהרון פורח, והקב"ה מצווה לשמור על מטה אהרון בתוך אוהל מועד כעדות על כך שאותו בחר ה'.
* '''משמרת אוהל מועד'''- העם מתלונן על כך שכל הקרב למשכן ה' מת, וכמענה לחשש זה הקב"ה מצווה על הכהנים לשמור את משמרת אוהל מועד ולמנוע מהעם להיכנס למקום הקודש.
*'''מתנות כהונה ולוויה'''- דיני מתנות כהונה ולוויה הכוללים [[תרומה]], [[ביכורים]], [[קורבן בכור]], [[מעשר ראשון]] ו[[תרומת מעשר]] אותה נותנים הלווים.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [https://www.mgketer.org/parasha/38 פרשת קרח] באתר [[מקראות גדולות הכתר|'מקראות גדולות הכתר']]
* [https://www.yeshiva.org.il/midrash/16927 תוכן פרשת קרח], אתר ישיבה
* [https://www.mgketer.org/parasha/38#hftraHeader הפטרת קרח (ספרדים, אשכנזים, תימנים)] באתר [[מקראות גדולות הכתר|'מקראות גדולות הכתר']]
* [https://www.yeshiva.org.il/midrash/category/51 דברי תורה על פרשת קרח], אתר ישיבה


{{פרשת שבוע}}
{{פרשת שבוע}}
[[קטגוריה:פרשת השבוע|קרח]]
[[קטגוריה:פרשת השבוע|קרח]]
[[קטגוריה:ספר במדבר]]
[[קטגוריה:ספר במדבר]]

גרסה מ־14:08, 23 ביוני 2019

פרשת קרח היא הפרשה החמישית בחומש במדבר. בפרשה מובא מעשה מחלוקתם של קורח בן יצהר, דתן ואבירם,און בן פלת ועדתם עם משה ואהרן.
בפרשת קורח מפטירים בשמואל א יא. יש המפרשים שהדבר קשור לדמיון בין זעקתו של משה בפרשה "לא חמור אחד מהם לקחתי" לבין תפילתו של שמואל "את שור מי לקחתי וחמור מי לקחתי". בנוסף, ישנו דמיון בין רצונו של קרח לבטל את מנהיגותו של משה, לבין רצון העם לבטל את מנהיגותו של שמואל וכן שמואל הוא מצאצאי קרח דברי הימים א ו יג

נושאים בפרשה

  • מחלוקת קרח ועדתו- קרח בן יצהר יחד עם דתן ואבירם ועוד מאתיים וחמישים אנשי שם, מערער על מנהיגותם של משה ואהרון ומוחה כנגדם "כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה', ולמה תתנשאו על קהל ה'?" בתגובה משה קובע כי ייעשה מבחן בו אנשי קרח וכן אהרון הכהן יעלו קטורת לה', וככה יוודע במי הקב"ה בוחר לו לשרתו. לבסוף, מקטירי הקטורת נשרפים כולם באש ההקטרה, כאשר האדמה פצתה את פיה ושאר סיעת קרח נבלעו בתוכה. לאחר הפרשה, הקב"ה מצווה לרקע את מחתות מקטירי הקטורת ולעשות מהם ציפוי למזבח החיצון, כזיכרון לעם שרק אהרון הוא הנבחר לשרת את ה'.
  • מגיפה- העם מוחה כנגד משה ואהרון וטוענים כנגדם כי הם האחראים למותם של עדת קרח. בתגובה לתלונות העם, הקב"ה קורא למשה ולאהרון לאוהל מועד, ומגפה פורצת בעם. משה מזרז את אהרון לקחת את הקטורת ובכך לעמוד בין החיים ובין המתים ולעצור את המגיפה.
  • מבחן המטות- לאחר שהמגיפה שככה, הקב"ה מצווה על משה לערוך מבחן נוסף על מנת להוכיח כי אהרון הוא נציגו הנבחר. כל מטות הנשיאים נלקחו לאוהל מועד, ובכללם מטה אהרון, והמטה אשר יפרח יראה לעם שבעליו הוא הראוי לשרת את ה'. למחרת, מטה אהרון פורח, והקב"ה מצווה לשמור על מטה אהרון בתוך אוהל מועד כעדות על כך שאותו בחר ה'.
  • משמרת אוהל מועד- העם מתלונן על כך שכל הקרב למשכן ה' מת, וכמענה לחשש זה הקב"ה מצווה על הכהנים לשמור את משמרת אוהל מועד ולמנוע מהעם להיכנס למקום הקודש.
  • מתנות כהונה ולוויה- דיני מתנות כהונה ולוויה הכוללים תרומה, ביכורים, קורבן בכור, מעשר ראשון ותרומת מעשר אותה נותנים הלווים.

קישורים חיצוניים