- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
202
שאלה
שלום.
ראיתי שהרב אליעזר מלמד כותב בהלכות צדקה שלעני המחזר על הפתחים לא צריך לתת בפעם אחת הרבה כסף. האם יש בעיה לתת לעני יותר מכמה פרוטות?
ומה לגבי עמותות וארגונים? כמה יש/אפשר לתת להם?
תודה.
תשובה
לשואל, שלום וברכה!
ראיתי את דברי הרב מלמד שציינת, שכותב (פניני הלכה, צדקה, פרק ו סעיף ד) ש"בתלמוד בבא בתרא ט, א מבואר כי אין ראוי לתת לעני המחזר מתנה גדולה, ומאידך אין לפוטרו בלא כלום". לשון הגמרא "אין נזקקין לו למתנה מרובה אבל נזקקין לו למתנה מועטת", ופשט הדברים שאין חובה לתת מתנה מרובה, ולא שיש איסור או המלצה להימנע מלתת לו מתנה מרובה. ולשון החפץ חיים (אהבת חסד ח"ב פי"ז בהערה): "שאין צריך ליתן לעני המחזיר על הפתחים מתנה מרובה". אולם לגבי הקופה הציבורית משמע בשו"ע (יו"ד סי' רנ ס"ג) שעדיף שלא לתת מתנה מרובה למי שמחזר על הפתחים, וכך משמע יותר מלשון רבנו ירוחם (תא"ו נתיב יט ח"א, דף קסו-ד): "ועני המחזר על הפתחים אין נותנין לו מקופה אלא מתנה מועטת".
למעשה, אם הבקשה בדוקה ומוצדקת אין כל סיבה להגביל את גובהה. ואם יש ספק, ותקציב הצדקה שלך מוגבל ו"השמיכה קצרה", עדיף להסתפק במתנה מועטת כדי לאפשר יותר למקומות הבדוקים.
לגבי עמותות וארגונים המצב יותר פשוט. אין כל איסור להמנע מלתת למי שמחזר על הפתחים או מטלפן בשם אחרים. לכן עליך לברר מי הארגונים שאתה סומך עליהם, שהסיפורים מהימנים והכסף מנוצל בצורה יעילה, ולהם תן ככל יכולתך, ואילו לאלה שאינך סומך עליהם אתה רשאי לסרב לגמרי.