- פרשת שבוע ותנ"ך
2071
מייסדי הישוב אהבו לספר לנו הילדים על המאורע המכונן, ועל דבר התורה, שליווה את המהלך המיוחד הזה. וכך היה המעשה-
יום אחד, בעת שהישוב היה בחיתוליו, החליט צה"ל להקיף את הישוב בגדרות הגנה. התושבים התנגדו, והחליטו לשלוח משלחת בעניין לרמטכ"ל של אותם הימים – רפאל איתן (רפול). אותו היום חגג רפול בר מצווה לבנו. והנה, להפתעתו הרבה, משלחת מתנחלים מקדומים 'נוחתת' לו באמצע החגיגה.
בירכה החבורה את רפול ב'מזל טוב', אך הוא השיב להם בשמץ תרעומת - 'אפילו בבר מצווה, באו המתנחלים להפריע לי'?
'חלילה, לא באנו להפריע', השיבו בני המשלחת, 'רק רצינו להגיד דבר תורה'. לדבר תורה, לא יכול היה רפול לסרב, והוא ניאות לשמוע את דבריהם.
וכך אמרה המשלחת – בפרשת שלח, בעת ששלח משה את המרגלים לתור את הארץ, הוא מורה להם לבדוק את העם היושב בארץ – "החזק הוא, הרפה"? כלומר – לבדוק את חוזק העם היושב בארץ. וכיצד בודקים חוזקו של עם?
עונה רש"י בעקבות מדרש רבה – סימן מסר להם, אם בפרזים (ערים שאינם מוקפות חומה) הם יושבים – חזקים הם, שסומכים על גבורתם. אם בערים בצורות הם יושבים – חלשים הם, שליבם רך.
מכאן למדנו, סיימו אנשי המשלחת, שאם מקיפים ישוב בגדר, הרי זה מקרין חולשה ופחד. לעומת זאת – ישוב שלא מוקף בגדר, מקרין ביטחון וחוזק, ומרתיע אויבים מלתקוף אותו.
שמח רפול לשמוע את דבר התורה המיוחד, תורת ארץ ישראל, ומיד קרא לעוזרו ואמר לו – יהודים בארץ ישראל רוצים לחיות בגבורה וללא גדר, תודיע מיד שיפסיקו להניח גדרות מסביב לקדומים.
בדבר תורה זה, חשוב שנלמד על דרך החיים שלנו בארץ ישראל. אם נבטח בה', נקרין גבורה, ונפתח מדיניות של הרתעה ולא של התמגנות, ישתנו דברים רבים ביחסינו עם אויבינו בארץ.
מדבר תורה זה, יכול גם כל יהודי ללמוד על דרכו בעולם. 'הכל בראש שלך'. המדד לגבורה וחולשה אינה רק בחוזק השרירים, כי אם בדרך שבה האדם תופס את עצמו, וממילא – מה שהוא מקרין כלפי חוץ.
בכל תחום, עלינו להאמין בה', ומתוך כך – להאמין ביכולותינו. אמונה זו תקרין כלפי חוץ, ותשפיע על הסובבים אותנו לסייע לנו בכיוונים החיוביים אותם ברצוננו לקדם. בהצלחה!
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
האם מותר לפנות למקובלים?
קילוף פירות וירקות בשבת
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
איך ללמוד גמרא?
תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה
מה עיקר הגאולה?
איך מוסרים את הנפש בימינו?
המהפך בחייו של התנא רבי שמעון בר יוחאי
"לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"
הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
עדי מסירה כרתי
הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
