בית המדרש

  • מדורים
  • קרוב אליך
קטגוריה משנית
  • הלכה מחשבה ומוסר
לחץ להקדשת שיעור זה
3 דק' קריאה
להתענג ולהשתעשע
הרב שלמה יוסף וייצן
רב הישוב פסגות, ישיבת בית אל
למדנו בבית מדרשנו שלכל תופעה כללית יש שורש בקדושה. הציור המקובל הוא שהיחס שלנו לאלוקות צריך להיות בצורה של "עבודת ה'", אך המדרגה העליונה בקשר שלנו לאלוקות אינו קשר בצורה של עבודה. בהדגשת ה"עבודה" יש הרגשה של עול ושל מחויבות. אך המדרגה היותר עליונה בקשר שלנו עם הקדוש ברוך הוא היא הרגשת התענוגים. הקדוש ברוך הוא משתעשע בעולמו, וגם אנו רוצים להשתעשע בעולמו הנפלא של הקדוש ברוך הוא.
ברם, הרמח"ל הזהיר אותנו בתחילת ספרו שלא נחליף את העולם הזה, שהוא ביסודו עולם של עבודה ועמל, בעולם הבא, שהוא עולם של תענוגים. אמת, יש סכנה עצומה מצד החומר והגוף – שאם לרגע נניח את יסוד העבודה אזי במקום לפרוח כלפי מעלה, נצנח כלפי מטה. אולם מצד הנשמה, מצד החופש העליון, הציור של הקשר עם ה' בתור "עבודה" מקטין את האור האלוקי, שכן בקשר כזה נראה שהאור האלוקי סותר את החופש. זהו הבסיס שצומחת בו המרידה, שאחד הביטויים שלה הוא הלבוש של תרבות הבילויים שבאמת מבלה את העולם.
בארץ ישראל אנו צריכים לחתור לכך שההארה מהעולם הבא, הוא עולם התענוגים האמיתי, תאיר את חיינו גם בעולם הזה. במובן זה יש לנו אתגר: שלא נסתפק רק בלעבוד את ה', דבר שכל עוד אנו בעולם הזה לא נוכל לוותר עליו, אלא גם להשתעשע עם ה'.

עבודות המלך בוערת
הרב משה בצלאל וינברג
ראש ישיבת 'אבני נזר' סוכטשוב
על אחד מגשרי פטרבורג הבירה עמד על המשמר חייל המשרת את הצאר מזה ארבעה עשורים. פניו חרושות קמטי זמן וגיל, גופו מצולק וכל כולו פצע חבורה ומכה טריה. פעם, בעת משמרתו על הגשר, הגיע לביקור פתע הצאר בכבודו ובעצמו. החייל קפץ מיד לגובה ונמתח בזריזות מרהיבה. שאלו הצאר: "האם עדיין יש בך "רתיחת דם", שקפצת כמו נער?" ענה החייל: "לא הוד רוממותו, רתיחת דם אין בי כבר שנים ארוכות, אבל 'עבודת המלך' בוערת ורותחת בי" ("אבער די סלושבא קאכט אין מיר").
לא כל העתים שוות, יש לעתים מורדות, שכן רתיחת הדמים נחלשת מפעם לפעם. אבל עבודת המלך לא נחלשת אף פעם, היא "בנערינו ובזקננו", בעת נעורים כבימי זקנה. וכמאמר דוד המלך: "אני עבדך בן אמתך".
הגמרא מסבירה במסכת חגיגה כי ההבדל בין "עובד אלוקים" לזה "אשר לא עבדו" הוא שהראשון שנה פרקו מאה ואחת פעמים, ואילו זה אשר לא עבדו שנה פרקו "רק" מאה פעמים. פעם אחת של שינון הפרק הנובעת מעבודת המלך מכתירה את האדם בשם "עבדו", ואילו שמירה על מכסת השינון הרגילה הנובעת מחוסר עבודת המלך, מכתירה את האדם בשם "לא עבדו".
"מי יעלה בהר ה'"? יש הרבה דרכים, הרבה עליות. אך "מי יקום במקום קדשו" – רק העבד העובד בנאמנות.

עמל, זבל ופנימה
הרב אבנר טוניק
ראש ישיבת 'נחת רוח' תפרח

ה"אני" האמיתי של כל אחד מאיתנו רצוף קשרים נפלאים לה', קשרי כיסופים ואהבה כבן לאביו וכרעייה לדודה, והתפעלות ומורא־רוממות מגדלותו. האהבה הנפלאה שבשיר השירים ומזמורי הכיסופים שבתהילים הם רק תמצית מרוכזת של אינסוף תובנות ורגשות שיש בקשרים אלו החבויים בכל אחד מאיתנו. המושג "עבודה", הנתפס אצלנו כמאמץ וכפיפות הטבע והנוחות שלנו, נדרש כדי להביא אותנו לפשיטות הקשר הזה. אנו נמצאים בגוף גשמי המושך אותנו לקשרים אחרים, ונצרכת עבודה כדי להתגבר על הנטיות המרחיקות אותנו מעצמנו ולנתב את עצמנו פנימה.
תרי"ג המצוות נקראות בזוהר הקדוש "תרי"ג עטין" - עצות, עצות כיצד להעניק לעצמי את האושר הגדול מכל, של חזרה למקור חיי, דודי, רעי ואהובי.
גם מי שהיחס הפנימי לה' מושך אותו, צריך לעבוד בכפיפות למסגרת תרי"ג המצוות, לדקדק באכילתו, בראייתו, בדיבוריו ובמעשיו שיהיו נקיים משס"ה לא־תעשה, ולעסוק בתורה, לתת צדקה ולקיים את כל מצוות העשה, כדי שהיחס הפנימי הזה יאיר בו באמת ולא יהפוך לדמיון שווא.
בליל שבת אנו אומרים "ומניח בקדושה לעם מדושני עונג זכר למעשה בראשית". "לעם מדושני עונג" ראשי־תבות עמל, "זכר למעשה בראשית" ראשי־תבות זבל. נדרשת עבודה עם עמל רב של יציאה מהזבל הגשמי שאנו שקועים בו, כדי להגיע לקשרים המאירים לה' ולהיות על־ידם עַם מדושני עונג.
[בשולי הדברים נוסיף כי המשמעות האמיתית של עבודת ה', כוללת בתוכה את כל סוגי מערכות היחסים הנפלאות האמורות. חז"ל מסבירים את "ולעבדו בכל לבבכם" על תפילה, שבה מתגלים קשרי האהבה הנפלאים ביותר].







ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il