- מדורים
8
הש"ך חי בתקופה קשה מאד לעם ישראל. היו אלה ימים של מרידות ומלחמות קשות באזור מגוריו. במהלך מרידות אלו פרצו פרעות קשות ביהודים, הידועות עד היום בתואר 'פרעות ת"ח ות"ט'.
אגדה עממית מפורסמת מספרת סיפור מרתק על בת הש"ך. איננו יודעים את נכונותה של אגדה זו, אך היא צופנת בחובה בוודאות מסר חשוב המתאים מאד לתולדות חייו של הש"ך ולתקופה ההיסטורית בה חי.
וכך מסופר: אשתו של הש"ך נפטרה עליו בצעירותו, והותירה לו ילדה קטנה הקרויה אסתר. והנה, אף אסתר הקטנה חלתה קשות, וקדחה מחום, עד אשר הגיע לשערי מוות. ישב הש"ך ליד מיטתה, כשהוא מסייע לה כיכולתו, ובאותו זמן ישב והגה בקול בסוגיית 'תקפו כהן'.
והנה, קול נשמע בעיר - הקוזקים באים. נטל הש"ך את אסתר בידיו, עטפה בשמיכה, ונס על נפשו אל היער שמחוץ לעיר. ביער, ניסה הש"ך להקשיב לנשימות ביתו, אך נוכח לחרדתו שהנשימות פסקו. הבין הש"ך, שפתיל חייה של אסתר נגדע בעקבות המחלה הקשה והמנוסה.
לפתע, שמע קול פרסות סוסים שועטים לכיוונו. הוא ניסה להימלט במהירות, אך גופת ביתו הכבידה עליו. פיקוח נפש דוחה כבוד המת, ומחוסר ברירה הוא הניח את הגופה בצד הדרך, וברח מהמקום. היו אלה סוסיו של מלך פולין, ולא של הקוזקים, והמלך מצא מיד את הגופה. רופאו האישי, זינק מהמרכבה, והצליח לעורר את הילדה ולהשיבה לחיים.
אסתר הובאה לארמון המלך, ושם אומצה על ידיו כדי לארח לחברה לביתו הנסיכה, שהייתה בת גילה. משפחת המלוכה ניסתה להשפיע עליה להמיר את דתה, אך הילדה שמרה במסירות על מצוות היהדות, ולא התגאלה במאכלות אסורים. כשגדלה והפכה לנערה צעירה, פרצה שריפה בארמון, ויושביו נמלטו ממנו. אסתר ניצלה את ההזדמנות, ונמלטה מהמקום במטרה לשוב לחיק עמה.
בדרך לא דרך הגיעה אסתר לקהילה יהודית, והתחתנה עם אחד מבני הקהילה. והנה, יום אחד הגיע הש"ך לביקור בקהילה, ודרש בבית הכנסת על סוגיית 'תקפו כהן'. מבין הערפילים, זיהתה הבת את קולו של אביה ואת הסוגיא בה עסק לפני פרידתם, והם שבו להתאחד מחדש.
סיפור זה מסמל את הפלא העצום של סוד היצירה התורנית היהודית. דרכו של עולם, שאדם מעמיק ויוצר יצירה רוחנית מתוך יישוב הדעת. בעת צרה גשמית, האדם מפנה את כל תשומת ליבו אך ורק לצרכי חייו הבסיסיים והישרדותו הגשמית.
אם באדם הפרטי כך, נכונים הדברים שבעתיים בתרבותו של עם. בדרך כלל, עם יוצר יצירה תרבותית משמעותית, רק לאחר שהתבסס שנים רבות כעם. תקופה של מלחמות ורדיפות אינה השעה המתאימה ליצירה תרבותית. אם בכל זאת תיווצר יצירה תרבותית, היא תעסוק בוודאי בכאב והמצוקה העכשווית.
והנה, הש"ך חי בעיצומם של מאורעות קשים – פרטיים וכלליים, ללא רגע דל של מנוחת הנפש, ובכל זאת – הוא יוצר ספר שלם ומורכב בסוגיא קשה. יתר על כן – 'תקפו כהן' עוסק בעניינים משפטיים ובענייני קודשים, נושאים שלא אמורים להעסיק אדם בשעת צרה, וייתכן שלעולם לא יזדקק להם בחייו האישיים.
אך זו תורת הנצח. הש"ך, ועוסקי התורה שבכל דורות הגלות, מתנתקים מהמצוקה העכשווית ומתעלים לעולם של רוח. ובתוך עומק החשיכה, עם ישראל יוצר יצירה רוחנית כבירה ומפוארת.
זוהי דרכו של ישראל מראשית יצירתו. עם ישראל יוצא מצריים, עם של עבדים משוחררים הנודדים במדבר, ובתוך 50 יום כבר מקבלים תורה. ומיד עם נתינת התורה, אנו מקבלים את פרשת משפטים על שלל דיניה ופרטיה, והעם כולו מתעלה לעיסוק בפרטים הדקים והמופשטים של התורה.
והתורה תורת ה' היא, גילוי רצון הבורא לתיקון עולם, ובעז"ה כפי שזכינו ללומדה בגלות מתוך עוני, נזכה להגות ולחדש בה בדורנו מתוך עושר. אמן!

"יסוד קיום לאומנו"
הרב בועז הוטרר | סיון תשפ"ג

על משמר היהדות
הרב אליעזר מלמד | תצוה תשס"ט

דמותו של הגאון הרב שמאי גינזבורג
תרס"ה-תשנ"ז, 1997-1905
הרב אליעזר מלמד | כסלו תשפ"ג

ארי עלה מקנדה
ראיון עם הרב נחום רבינוביץ ממעלה אדומים
ר' ידידיה הכהן | כ"ז אדר ב' התשס"ג
תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת
איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?
למה ללמוד גמרא?
השלמת התמונה
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
מה עיקר הגאולה?

מסחר באינטרנט ושמירת השבת
מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
