בית המדרש

  • מדורים
  • רביבים
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
5 דק' קריאה
שאלה: לעיתים אנו שומעים על חשש מפני עין הרע. גם אומרים שאין עין הרע שולטת בזרעו של יוסף, שעליו אנו לומדים בפרשות השבוע. מהי עין הרע והאם נכון לחשוש מפניה?
תשובה: עין הרע היא מבט עוין של אדם בזולתו, מבט שנובע מצרות עין וקנאה בהצלחתו. כגון שעינו צרה בכבודו, בממונו, בחוכמתו, בבריאותו, בכוחו, ביופיו, בילדיו הטובים או המרובים. מתוך המבט העוין בעל העין הרע מוצא דופי בזולת וממעט בהישגיו. כפי שנלמד בהמשך, עין הרע מזיקה ברבדים גלויים ונסתרים. לפיכך, ראוי לאדם שלא יתפאר ויבליט את הצלחותיו או את עושרו או את רוב בניו המוצלחים, כדי לא לגרום צער לאנשים שלא זכו לברכה כמותו וכדי לא לעורר את קנאתם.

הנזק הגלוי
הנזק הגלוי נובע מאובדן האמון של האדם בעצמו. כאשר אדם יודע שמביטים בו בעין רעה או חושבים עליו רעות, הוא עלול לאבד את אמונו בעצמו ולהרגיש מאוים ולהתקשות לפעול באופן מאוזן ומדויק. בעקבות זאת יטעה וייכשל. גם כשאדם אינו מודע למחשבות הרעות שחושבים ליו, פעמים שנפשו חשה באנרגיה השלילית שמקיפה אותו, והוא אינו מסוגל לתפקד כראוי. בנוסף לכך, כאשר אדם חושב רעות על חברו, אנשים נוספים חשים בכך ובעקבות זאת גם אצלם יכולה להתפתח כלפיו תחושה שלילית שתגרום להם לחשוד בו ולהתרחק ממנו.

הנזק הנסתר
ברובד נסתר יותר, מכיוון שכל הנפשות קשורות זו בזו, כשם שמחשבה שלילית של האדם על עצמו עלולה להזיק לגופו, כך היא יכולה להשפיע על זולתו ולהזיק לו. בנוסף לכך, מכיוון שהאדם נברא בצלם אלוקים, יש למחשבתו השפעה על כל העולמות, ולכן כאשר מתעוררת אצלו קנאה כלפי חברו, ויותר כאשר הוא חושב עליו רעות, הוא עלול לעורר עליו קטרוג, שיבחנו בבית דין של מעלה האם חברו ראוי לטוב שזכה בו ואולי ראוי להענישו. ככלל, בחוץ לארץ הנזק הנסתר מעין הרע בולט יותר, ואילו בארץ ישראל הנזק הגלוי מורגש יותר (ראו בבלי בבא מציעא קז, א, ירושלמי שבת יד, ג).

הנזק מפרסום חיובי
לעיתים הנזק מעין הרע אינו ממחשבות שליליות, אלא להפך - מפרסום חיובי מוגזם שיוצר אצל הציבור ציפיות גדולות, שמעתה האדם המוכשר הזה יצליח בכל דרכיו מעל ומעבר למקובל. ציפיות אלו ממכרות אך גם יוצרות מתח רב, כי אם חס ושלום המפורסם לא יצליח כל כך הוא יאבד את הערצת הציבור, וכדי להצדיק את הכבוד המופרז שחולקים לו הוא מנסה בכל כוחו להצליח, ופעמים רבות מרוב מתח הוא מאבד את איזונו ונכשל. לעיתים גם ינסה בדרכים עקלקלות להמשיך את הצלחתו, עד שיאבד את עולמו. לפיכך ראוי לאדם להצניע את עצמו.

הנזק לבעל עין הרע
יותר ממה שבעל העין הרע מזיק לזולתו הוא מזיק לעצמו, וכפי שאמר רבי יהושע: "עין הרע ויצר הרע ושנאת הבריות מוציאים את האדם מן העולם" (אבות ב, יא). לדוגמה, אם הוא מקנא בעושרו של חברו, לא יוכל לשמוח בחלקו, ונפשו תישרף באש קנאתו (רבנו יונה אבות שם). כך כוחותיו וכישרונותיו יתכלו בתסכולו, ולא יישארו לו תעצומות נפש להגשים את ייעודו. זהו שאמרו חכמים: "הקנאה והתאווה והכבוד מוציאים את האדם מן העולם" (אבות ד, כא).
גם ברובד הנסתר, אחר שעורר דין על חברו, מתעוררים לדון בו בחומרה יתרה. שכל המכניס עין הרע בממונו של חברו - מאבד את שלו, ולא עוד אלא אפילו את עצמו, שנאמר: "ורוח נכאה תייבש גרם" (משלי יז, כב) (רשב"ץ ומהר"י אלשקר על אבות ב, יא). וכן אמרו חכמים: "כל המוסר דין על חברו, הוא נענש תחילה" (ראש השנה טז, ב).

הסכנה שבפרסום
אמרו חכמים שמפני שישראל קיבלו את התורה בפומביות גדולה, שנאמר "וכל העם רואים את הקולות" (שמות כ, טו), "שלטה בהם עין רעה ונשתברו הלוחות" (במדבר רבה יב, ד). כלומר, מפני הפרסום הגדול שבו ניתנה התורה לישראל, התעורר על ישראל קטרוג בכל העולמות האם הם אכן ראויים לקבל את התורה, וניתנה רשות לשטן להעמידם בניסיון קשה וחטאו בחטא העגל. לפיכך את הלוחות השניים קיבלו בצנעה, והן נתקיימו בידנו (תנחומא כי תשא לא).
כיוצא בזה חנניה מישאל ועזריה, לאחר שניצלו מכבשן האש בנס גדול לעיני כל נכבדי בבל, לא נזכר עוד שמם. יש אומרים שמתו בעין הרע. ויש אומרים שהתגברו על עין הרע בכך שוויתרו על מעמדם ועלו לארץ ישראל ולמדו תורה ונשאו נשים והולידו בנים ובנות (סנהדרין צג, א).

צעירים מופלגים בחוכמה
כמו כן מסופר על רבן שמעון בן גמליאל שהיה יושב עם החכמים בבית המדרש על הספסלים, ולפניהם ישבו הצעירים על הקרקע, וביניהם היו בנו רבי יהודה, ורבי אלעזר בנו של רבי שמעון בר יוחאי. והיו הצעירים מקשים ומתרצים עד שהתפעלו החכמים מחוכמתם ותמהו: "מימיהם אנו שותים והם יושבים על גבי קרקע?" עשו להם ספסלים והעלום. "אמר להם רבן שמעון בן גמליאל: פרידה אחת יש לי ביניכם, ואתם מבקשים לאבדה הימני!?" כי חשש שמא בעקבות ישיבתו של בנו על הספסל בעודו צעיר תשלוט בו עין הרע. הורידו את בנו רבי יהודה לקרקע. "אמר להם רבי יהושע בן קרחה: מי שיש לו אב יחיה, ומי שאין לו אב ימות!?" שרבי אלעזר שאביו נפטר יישאר על הספסל וימות בעין הרע. הורידו גם את רבי אלעזר לשבת על הקרקע. וכך ישבו בענווה על הקרקע עד שבגרו וכבר לא היה חידוש מופלג בחוכמתם היתרה (בבא מציעא פד, ב).

המתעשרים ועין הרע
אמרו חכמים שאנשים שמתפרנסים מעבודות בולטות שמושכות תשומת לב רבה עד שרואיהם חושבים שהם מרוויחים רווח גדול, אינם רואים סימן ברכה, מפני עין הרע ששולטת בהם (פסחים נ, ב; בבא מציעא קז, א). כיוצא בזה אנשים שהרוויחו רווח גדול בהגרלה או ממקור לא צפוי, עלולים לאבדו במהרה. העצה הראויה לכל אלה היא להרבות בצדקה ולקיים לומדי תורה, ועל ידי כך ממונם יתקיים בידם (עיינו עירובין סד, א).

צדקה ותרומה סגולה נגד עין הרע
מעלה גדולה לקיים מצוות בצנעה, שנאמר: "והצנע לכת עם אלוקיך" (מיכה ו, ח), מפני שכאשר המצווה נעשית בצנעה היא נעשית לשם שמיים בלי חשש גאווה וגם אין חשש שתעורר עין הרע. אומנם לעיתים יש צורך לפרסם עושי מצווה, כדי שרבים ילכו בעקבותיהם. וכאשר המצווה היא מתן צדקה או תרומה לדברים שבקדושה - החשש מנזק פוחת, מפני שיש במצווה זו ביטוי מובהק של עין טובה, המידה ההפוכה מעין הרע (אברבנאל, חיד"א ורבי חיים פלאג'י). אלא שאם העשיר אינו נותן כפי הראוי לו, מעשר ואף חומש, אין הצדקה מועילה להגן עליו (כתובות סו, ב).

אין עין הרע שולטת בזרעו של יוסף
אמרו חכמים (ברכות כ, א) שאין עין הרע שולטת בזרעו של יוסף. כי הוא "עלי עין", שהתעלה מעל העין הרע. ועל זרעו נאמר "וידגו לרוב בקרב הארץ", "מה דגים שבים - מים מכסים עליהם ואין עין הרע שולטת בהם - אף זרעו של יוסף אין עין הרע שולטת בהם". עוד פירוש אמרו: "עין שלא רצתה לזון ממה שאינו שלו", שלא התפתה לחטוא עם אשת פוטיפר, "אין עין הרע שולטת בו".

בתחילה עין הרע שלטה ביוסף
ראוי לציין שמתחילה לא היה כמעט אדם שעין הרע שלטה בו כמו ביוסף. בעקבות כישרונו המיוחד, שכפי הנראה היה מעל ומעבר לאחיו, ובעקבות אהבת אביו, אחיו קינאו בו קנאה איומה עד שכמעט הרגו אותו. ואימתי זה היה? כאשר הלך בשליחות אביו לבדוק את שלום אחיו. התוצאה הייתה נוראה: ממעמד של בן חביב הוא הפך לעבד. גם במצרים עין הרע שלטה בו ועוררה את אשת אדונו לחמוד את יופיו. ודווקא מפני שכבש את יצרו ולא חטא לאדונו, העלילה עליו שרצה לאנוס אותה, והשליכו אותו למאסר עולם.

מתוך תהום העין הרע התעלה
אולם בזכות דבקותו בה' ובייעודו המיוחד, המשיך לפתח את אמונתו וכישרונותיו, ולמרות כל האכזבות שהיו מנת חלקו המשיך ללכת בדרכי ה', שהוא טוב ומיטיב לכול. בכלא עזר לשאר האסירים, וכשהובא לפרעה ביקש להיטיב לכל המצרים, וגם באחיו שמכרוהו לעבד לא נקם אלא גמל עימהם חסד ופרנסם בעין טובה. בכך זכה להתעלות אל מעל ומעבר לכל הקטרוגים של עין הרע, וסלל דרך לכל הרוצים להיות נאמנים לדרכם לפעול בגדלות לשם שמיים בלא לחשוש מעין הרע.

העצה נגד עין הרע - ללכת בדרכו של יוסף
מתוך כך למדנו שהעצה נגד עין הרע היא ללכת בדרכו של יוסף, שמתוך אמונה ודבקות בה' עשה את כל מעשיו לשם שמיים, ואף כשהצליח לפתור את חלומות פרעה תלה את הצלחתו בה', ועל ידי כך התעלה אל מעל להשפעת עין הרע. כך דבק בייעודו בלי להתפתות ליהנות מדבר שאינו שלו, ובלי להתפתות לעשות מעשים טובים לשם כבוד. על ידי כך נעשה מוגן מעין הרע כדגים שבים.
כלומר, מי שאינו מושפע לרעה מהסובבים אותו, אינו מבקש מהם הכרה וטובות הנאה, וגם אינו נוטר להם על רעתם כלפיו - אין להם יכולת להזיק לו בעין הרע.
מתוך העיתון 'בשבע'



ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il