בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • נצח ישראל למהר"ל
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
4 דק' קריאה
תפילה בציבור היא אסיפה לה', ולכן היא יציאה מהפיזור שבין האומות
וּבְפֶרֶק קַמָּא דִּבְרָכוֹת (ח, א): תַּנְיָא, רַבִּי נָתָן אוֹמֵר: מִנַּיִן שֶׁאֵין הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מוֹאֵס בִּתְפִלָּתָן שֶׁל רַבִּים, שֶׁנֶּאֱמַר (איוב לו, ה): הֵן אֵל כַּבִּיר לֹא יִמְאָס. וּכְתִיב (תהלים נה, יט): פָּדָה בְשָׁלוֹם נַפְשִׁי מִקְּרָב לִי 1 , אָמַר הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא: כָּל הָעוֹסֵק בַּתּוֹרָה וּבִגְמִילוֹת חֲסָדִים וּמִתְפַּלֵּל עִם הַצִּבּוּר, כְּאִלּוּ פּוֹדֶה לִי וּלְבָנַי מִבֵּין הָאֻמּוֹת, עַד כָּאן. וְרָצוּ גַּם בָּזֶה כִּי הַשְּׁכִינָה עִם יִשְׂרָאֵל בְּגָלוּתָם, כְּמוֹ שֶׁאָמַרְנוּ. וְאַף עַל פִּי שֶׁאֶצְלוֹ אֵין שַׁיָּךְ שִׁעְבּוּד חַס וְשָׁלוֹם, מֵאַחַר שֶׁהוּא יִתְבָּרַךְ עִם יִשְׂרָאֵל בְּגָלוּתָם, הֲרֵי נֶאֱמַר עָלָיו יִתְבָּרַךְ גָּלוּת מִצַּד הַזֶּה, כִּי שְׁכִינָתוֹ יִתְבָּרַךְ עִם יִשְׂרָאֵל.
וְכַאֲשֶׁר יֵשׁ קִבּוּץ עַם אֶל הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, כַּאֲשֶׁר הַצִּבּוּר מִתְפַּלְּלִים, דָּבָר זֶה הוּא יְצִיאָה מִן פִּזּוּר יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֵם פְּזוּרִים בֵּין הָאֻמּוֹת, וְהוּא נֶחְשָׁב פִּדְיוֹן מִבֵּין הָאֻמּוֹת, כַּאֲשֶׁר הֵם מִתְאַסְּפִים 2 אֶל הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ לִתְפִלָּתוֹ, וּבָזֶה הֵם יוֹצְאִים מִן הַפִּזּוּר. כִּי כַּאֲשֶׁר יִשְׂרָאֵל הֵם בֵּין הָאֻמּוֹת, וְאַף אִם הֵם אֶלֶף בְּיַחַד, נִקְרְאוּ פְּזוּרִים בֵּין הָאֻמּוֹת. אָמְנָם כַּאֲשֶׁר הֵם מִתְפַּלְּלִים עִם הַצִּבּוּר, וְהֵם מִתְאַסְּפִים וּמִתְקַבְּצִים אֶל ה', זֶהוּ יְצִיאָה מִן רְשׁוּת הָאֻמּוֹת, וְהִתְעַלּוּת מִתּוֹכָם אֶל ה', וְזֶה נִקְרָא שֶׁפּוֹדֶה יִשְׂרָאֵל מִן הָאֻמּוֹת.
________________________________
בפרק ראשון של מסכת ברכות שנינו, רבי נתן אומר, מנין שאין הקב"ה מואס בתפילתם של רבים, שנאמר: הן אל כביר לא ימאס. ונאמר: פדה בשלום נפשי מקרב לי 1 כי ברבים היו עמדי. אמר הקב"ה, כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הציבור, כאילו פודה לי ולבני מבין האומות. גם במאמר זה באו חכמים לומר, שהקב"ה נמצא עם ישראל בגלותם. ואף שביחס לקב"ה לא שייך לומר שעבוד, שהרי הוא אינו חומר, ולכן גם פדיון לא שייך אליו, מאחר והוא עם ישראל בגלותם, מצד זה נאמר ביחס אליו גלות ושעבוד.
בשעה שהצבור מתפללים, הרי זה קיבוץ רבים 2 לשם דבקות בה', דבר זה נחשב כחיבור ישראל יחד וליציאה ממצב הפיזור, שבו נמצאים ישראל בגלותם. כאשר ישראל נמצאים בין האומות, אף אם יאספו אלף יחד, עדיין הם נקראים פזורים בין האומות. אבל כאשר מתפללים בציבור, שהם מתאספים ומתקבצים לעבודת ה', זוהי יציאה מרשות האומות והתעלות מתוך האומות אל הקב"ה. זוהי המשמעות שתפילה בציבור פודה את ישראל מבין האומות.


ביאורים
כשעם ישראל מפוזרים בגלות הם מצויים במעין 'בית סוהר'. הכוח של עם ישראל אינו מתגלה כמו שהוא אמור להופיע, והם כביכול במצב של ירידה גדולה. חז"ל לימדו אותנו שהקב"ה שותף כביכול עם ישראל ומכוח שותפות זו כאשר עם ישראל במצב של ירידה, ונמצאים בגלות, הקב"ה כאילו שותף עימם במצבים אלו.
החידוש הגדול שחידשו לנו חז"ל בעניין זה הוא שמי שעוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הציבור נחשב כאילו הוא הוציא את הקב"ה ואת בניו ממצב נורא זה. המהר"ל עוסק כאן בהסבר המעלה הגדולה שבתפילה עם הציבור, ובשאלה מדוע כתבו חז"ל שהיא נחשבת כמעלה את ישראל מהגלות? השאלה מתעצמת לאור העובדה שכשהציבור מתאספים להתפלל הם לא רק מתפללים בקול רם וב'מקהלה' אחת אלא כל אחד כאילו מתפלל לעצמו. כיצד, אם-כן, לתפילה שכזאת יש משמעות לגאולת עם ישראל?
תפילה בציבור היא התייחדות שלנו כציבור עם הבורא. אדם בודד שמתפלל בביתו כבר זוכה להתרומם מעל המציאות ולדבוק בבורא, אולם כאשר ציבור שלם מתאספים ויחד דבקים בבורא, הם מתעלים מעל המציאות של הגלות, מעל השעבוד אל האומות. במצבים אלו גם אם פיזית יש מציאות שעם ישראל משועבדים בידי האומות, בעומק הם כבר במקום אחר, וזהו המפתח ליציאה המוחלטת מן הגלות. המהר"ל מחנך אותנו שכאשר אנו באים לתפילה במניין, יש להפנים את העובדה שאנו זוכים בתפילה ציבורית זו להתאחד עם יתר חלקי האומה ולזכות לחזק בתוכנו את ההכרה שאנו בניו ועבדיו של הקב"ה, ומתוך כך להצליח להביא את עם ישראל לשחרור מהעול המחניק של אומות העולם הקמות עלינו, ולעבור להיות תחת עולו של הבורא כפי המדרגה האמיתית שלנו.

הרחבות
* שכר מצוות זה לא מתמטיקה
תַּנְיָא, רַבִּי נָתָן אוֹמֵר: מִנַּיִן שֶׁאֵין הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מוֹאֵס בִּתְפִלָּתָן שֶׁל רַבִּים, שֶׁנֶּאֱמַר: הֵן אֵל - כַּבִּיר לֹא יִמְאָס. המהר"ל מזכיר את המדרש שהקב"ה אינו מואס בתפילתם של רבים [ברכות ח.]. רבי משה בר יוסף מטראני (המבי"ט) שואל מהי הסיבה למעלה הגדולה שיש לתפילת הציבור? אחת התשובות שמביא המבי"ט מבוססת על דברי המדרש על פסוקי הברכה מספר ויקרא [כו, ח]: "ורדפו מכם חמישה (חיילים) מאה (חיילי אויב), ומאה מכם רבבה (עשרת אלפים) ירדופו" – "וכי כך הוא החשבון? והלא לא היה צריך לומר אלא מאה מכם שני אלפים ירדופו (חמישה רודפים מאה. כלומר, פי עשרים)! אלא אין דומה המרובים העושים את התורה למעוטים העושים את התורה". המבי"ט מדמה את תפילת הרבים לעובדה שכמה בני אדם יכולים לשאת משא פי כמה יותר כבד מאשר סך המשאות שכל אחד בנפרד היה יכול לשאת [בית אלוהים, שער התפילה יא]. הדבר מובן בהרמת משאות אולם כיצד זה מתבטא בתפילת הרבים? רבי משה קורדבירו מבאר שכשם שהיד והרגל מחוברות לגוף כך כל נשמות ישראל מחוברות אחת לחברתה. על פי זה מובן שכאשר אדם מקיים מצווה יש לכך השפעה גם על חברו וגם חברו נהנה משכר אותה המצווה. ממילא, ככל שיותר אנשים יקיימו מצווה כך השכר שכל אחד מקבל הוא הרבה יותר גדול [תומר דבורה א, ד].



ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
    • ספריה
    • פרשת שבוע ותנ"ך
    • שבת ומועדים
    • הלכה מחשבה ומוסר
    • משנה וגמרא
    • משפחה חברה ומדינה
    • מדורים
    45 דק'
    לנתיבות ישראל

    ארץ נחלתנו

    מאמר שבע עשרה- "תמימים נהיה- בתורה ובארץ"

    ביחס לתוכנית החלוקה יש לברר כי ארץ ישראל שלנו מכמה צדדים. מצד איסור מכירתה לגויים, מצד האמונה בה' שיש לרוב העולם והוא הנחילנו את הארץ, מצד ההיסטוריה ומצד התוכן הפנימי שלה המתאים לתורתנו.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח אייר תשפ"ה
    47 דק'
    יום הזכרון

    הלימוד המיוחד לחודש אייר

    הערבות ביום הזיכרון, אייר זה חודש של גילוי האור שמופיע דרך הדמויות המיוחדות של הנופלים, הלימוד של חודש אייר מתלמידי רבי עקיבא שאמנם יש צד כללי אבל זה לא סותר את הכבוד האישי, יום הזיכרון זה להתבונן על הנשמות הענקיות האלה ולשאוף גם אנחנו להיות כאלה, כולנו מגוסים למסירות נפש - בכל משימה, מי שמוסר נפש זה הדרגה הכי גבוהה בדבקות בה' וכן ברמת השגחה הכי גבוהה והם לא נפגעו אלא התעלו כמו במיתת נשיקה, מסירות נפש בדורנו זה גילוי שכינה שמרוממת את כל האומה, חיבור יום העצמאות לזיכרון שורשו בגאולת מצרים שבכל השלמת הגאולה יש דין קודם, בקריעת ים סוף "דבר אל בני ישראל ויסעו" - בכל דור צריך את מוסרי הנפש כדי להתקדם, בגאולה בדורנו צריך מסירות נפש בפועל שמביאה רמה מיוחדת של שותפות בגאולה וצמיחה בעם ישראל, ההלל מבטא בהדרגה את השותפות שלנו בגאולה, אנחנו אומרים הלל על הזכות למסירות נפש, מי שיש לו מעורבות אומר שירה, אנחנו בשלב של גאולה עם יסורין - ששון, השלב הבא זה "שמחה בלי יסורים".

    הרב ש. יוסף וייצן | ב' אייר תשפ"ה
    13 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    להתבונן בגודל של הגאולה

    הגאולה שלנו באמת זה תהליך ארוך שאנחנו לא תופסים עד כמה הקב"ה מקצר לנו, מעלתה של ארץ ישראל עליונה ולא נתפסת בשכל האנושי, יום העצמאות שינה את העולם באופן פנימי למעלה עליונה, מעלה של ציבור.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    "לפיכך אנחנו חייבים להודות לך"

    מצד עבודת המידות צריך להתבונן בגודל של היום שלא להיות כפוי טובה, צריך להתבונן לעומק בצמיחה ובהתפתחות של עם ישראל מעבר למה שמראים בחוץ ולהודות לה' על כל נפלאותיו

    הרב יאיר וסרטיל | ג' אייר תשפ"ה
    5 דק'
    שיחות ליום העצמאות

    החירות האמיתית שמתגלה בפסח

    מצה זכר להחמצה וההחמצה והחיפזון הם מבטאים שקם עם חדש עם ייעוד וזה הנס הגדול, חירות זה שאדם עושה את רצונו הפנימי לכן החרות הרוחנית היא הכי גדולה, פסח מסוגל להוציא את החירות לכל אחד יותר, וכל פסח מקדם את עם ישראל בחירות שלו.

    הרב יאיר וסרטיל | י"ח ניסן תשפ"ה
    43 דק'
    אחרי מות

    מעלת הכהנים ועניין קרבן העומר

    שיחת מוצ"ש פרשות אחרי מות-קדושים תשפ"ה

    תפקיד הכהנים זה לקרב אותנו אל הקב"ה, כהן בעל מום לא יכול לעבוד, וזה מלמד אותנו איך צריך לגשת לעבודת ה'. והבאתם את עומר ראשית קצירכם - ההתחלה לקב"ה, אל תהי מצוות העומר קלה בעינך - לכל דבר יש תפקיד.

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ' אייר תשפ"ה
    פרפראות בפרשה א-ת פ"ש

    פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש אמור

    מה הטעם שהקרבן ירצה דווקא מיום השמיני ולא מיום אחר | כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות חוץ מג' מצוות. וסימנך אמן | מה הטעם שיום הכיפורים נקבע דווקא בעשירי לחודש השביעי הוא י' בחודש תשרי. ועוד

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    58 דק'
    עניני החג

    דין זמן בגיטין

    גמרא מגילה, ירושלמי פסחים, רמב"ם, טור הלכות מגילה

    נמוק"י סנהדרין לב: ד"ה והא דאמרינן, תומים ס' ל"ד סק"ט, חידושי ר' חיים הלוי על הרמב"ם הל' עדות פ"ג ה"ד, נדרים צ: במשנה, רן במקון ד"ה ואיכא למידק, רש"י שבת קמ"ה: ד"ה לעדות, ש"ש ש"ז פ"א. מפני מה הצריכו זמן בגט? שמא יחפה על בת אחותו, קושיית התומים, מה הבעיה שיחפה על בת אחותו, הרי בדין הוא מחפה, שכן כשנותן גט בלי זמן, הדין הוא שאפקעינהו רבנן לקידושי מינה, א"כ מעולם היא לא הייתה מקודשת לו, וכשהיא זינתה, היא הייתה פנויה! תירוץ הקושיה על פי יסודו של ר' חיים, שני שימושים לשטר הגט, חלות וראיה.

    הרב חיים כץ | ט"ו אייר תשפ"ה
    שו"ת "במראה הבזק"

    מסחר באינטרנט ושמירת השבת

    מתוך העלון חמדת ימים | אייר תשפ"ה
    31 דק'
    גיטין

    עדי מסירה כרתי

    הבנת יסוד המחלוקת בין רבי מאיר לרבי אלעזר האם עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, ומהי ההגדרה של עדי חלות

    הרב דוד ניסים זאגא | ט"ז אייר תשפ"ה
    44 דק'
    לימוד והעמקה ספר שמואל

    רוח ה' של דוד ושל שמואל

    שמואל א, פרק טז' פסוק יג'

    בעקבות משיחת דוד צלחה עליו רוח ה'. התבוננות ביחס בין רוח ה' של דוד ורוח אלוהים של שאול. עבדי שאול מביאים פתרון ובעקבות כך וגורמים לשאול לקנא בדוד.

    הרב שמעון קליין | ט"ז אייר תשפ"ה
    40 דק'
    מלכים - הרב עידו יעקובי

    סיום מעשי יהוא ותחילת מלכות ומעשי עתליה

    מלכים ב סוף פרק י תחילת פרק יא

    המהלך האסטרטגי של יהוא/דברי המדרש המנגידים את אברהם ושרה מול אחאב ואיזבל/הסבר מחלוקת האמוראים מה היה הגורם שהטעה את יהוא בעבודת הבעל/הריגת עתליה את כל בני המלך מלבד יואש.

    הרב עידו יעקובי | י"ד אייר תשפ"ה
    חמדת השבת

    חמדת השבת: עד היכן ברכת זימון

    הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
    פרשת שבוע

    פרשת השבוע: על אהבה, איבה ורוח רעה במשפחה

    הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
    46 דק'
    פשט ודרש – הרב משה גנץ

    אמונה באה עם השכל

    אין לחשוד בחז"ל על קביעת דברים שאינם מסדרים עם השכל, מבט רחב על דבריהם מאפשר להבין את המסרים העמוקים שלהם דוקא מתוך העמידה על האמת כפי שהשכל מקבלה. דרשות רבות נוצרו בדרך שיבינו כי אנם הפשט ויחפשו את המסר שחבוי בהם.

    הרב משה גנץ | ט"ז אייר תשפ"ה
    קרוב אליך

    קרוב אליך – אמור

    עלון מספר 555

    עלון מספר 555

    רבנים שונים | אייר תשפ"ה
    undefined
    55 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ד

    הרב אלי סטפנסקי | י"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    54 דק'
    שבועות

    שבועות דף י"ג

    הרב אלי סטפנסקי | ט"ז אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    ל"ג בעומר

    'בר יוחאי נמשחת אשריך' - מקורם והסברם של פיוטים על רבי שמעון בר יוחאי

    הרב יצחק בן יוסף | אייר תשפ"ה
    undefined
    5 דק'
    אמור

    פרשת אמור – איך יתכן שיש לי יום יום חג?

    הרב מאיר גולדויכט | אייר תשפ"ה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il